A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete megkerülhetetlen szereplő lett.

Ha az ingatlanpiac teljesítményéről van szó, akár beruházásokról, fejlesztésekről, gazdaságilag jelentős tranzakciókról, akkor általában egy-egy gazdasági társaság neve szerepel a hírekben. Azonban sokszor olyan szakmai szervezetek munkája van a háttérben, amelyek feladata az építésügyi szabályozások formálása, az azonos érdekű felek összefogása és képviselete, a piac edukációja és szakmai formálása. A Portfolio online gazdasági újság idén a TOP 50 ingatlanpiaci szereplő kiválasztása mellett először nevezte meg a szerinte TOP 5 Ingatlanpiaci szakmai szervezetet és jelenlegi vezetőiket.

Az egyesület nagy örömére és büszkeségére a TOP 5 között a HuGBC is helyett kapott. Ezzel elismerésre került az a több mint 10 éve tartó munka, amelyet a közhasznú nonprofit szervezet a környezettudatos ingatlanfejlesztés, építészet, kivitelezés, épületüzemeltetés, anyaghasználat vagy a szabályozás formálása ügyében végez.

A szervezet a World Green Building Council nemzetközi közösség tagjaként előremutató nemzetközi gyakorlatokra és tagjai tudására építve, tapasztalatokat, innovatív megoldásokat, jó gyakorlatokat mutat meg Magyarországon. Teszi ezt oktatási programokon, konferenciákon, workshopokon, cikkeken keresztül, stabil és naprakész tudásbázist építve. 2020-ban a WELL Building Standard megismertetésére 13-részes ingyenes webinárium-sorozattal, a zöldépítés iránt érdeklődő szakembereknek 12 részes alapozó online videó tananyaggal, a klímaválságra reagáló konferenciával, valamint számos szakmai véleménnyel és nemzetközi jövőformáló projekttel járult hozzá a fenntartható épületek mihamarabbi teljes elterjedéséhez.

Mi a véleményük a legmeghatározóbb piaci szereplőknek?

A TOP 50 ingatlanpiaci szereplő között több olyan vezető is megtalálható, akik HuGBC tagvállalatok első emberei. Számukra HuGBC-tagnak lenni olyan érték, amely szakmailag, gazdaságilag és társadalmilag is előrébb viszi az épített környezet fenntartható fejlődését.

Futó GáborNoah Steinberg

Futó Gábor, Futureal-csoport társalapító, társtulajdonos: „A Futureal az ingatlanfejlesztői oldalról elsőként csatlakozott a HuGBC egyesülethez, amelynek alapítása óta tagja. A HuGBC indulásakor a környezettudatosság még a társadalmi felelősségvállalás egyik szerény és kezdeti megnyilvánulása volt, ami mára az iparág alapvető és meghatározó normájává nőtte ki magát.

Ehhez a gyökeres átalakuláshoz nagyban hozzájárult az egyesület és a világszervezet elkötelezett munkája. Iránymutató tevékenységük segít ráébredni arra, milyen hatással vagyunk a minket körülvevő a világra, és felhívja a figyelmet az ember, az épített környezet és a természet harmonikus együttélésének fontosságára.”

Noah Steinberg elnök-vezérigazgató, WING Zrt.: „Magyarország egyik legnagyobb ingatlanvállalkozásaként rendkívül fontos számunkra, hogy olyan szakmai közösséghez tartozzunk, amely elkötelezett a fenntartható épített környezet megteremtése iránt, támogatja a vállalatok ezirányú törekvéseit és a szakértő kapcsolati hálónak köszönhetően platformot nyújt az együtt gondolkodásra. Ezen túlmenően a HuGBC naprakész információval szolgál a világ legújabb zöldépítési trendjeiről és lehetőséget kínál egy tapasztalati alapú, a környezettudatossági és well-being szempontokot teljeskörűen felölelő tudásbázis létrehozására. A WING Csoport számára a HUGBC tagság mind a szervezet célkitűzései, mind az azok megvalósítása során képviselt szemlélet, mind pedig az elért eredmények tekintetében értéket jelent.”

Paulinyi GergelySchrancz Mihály

Paulinyi Gergely elnök-vezérigazgató, Paulinyi & Partners Zrt.: „A Paulinyi & Partners cégcsoport több mint 30 éves történelmével egybeforrt a fenntarthatóság mint az egyik kiemelt szempont munkásságunk során. Ebben elvitathatatlan szerepe van a HuGBC-vel való együttműködésünknek. Megtiszteltetés számunkra, hogy alapító tagjai lehettünk ennek a nagyszerű szervezetnek.”

Schrancz Mihály ügyvezető igazgató (egyéni tag), Property Market Kft.: „A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete megalakulása óta az egyik legfontosabb nagykövete a környezettudatos és fenntartható építésügynek hazánkban. Szerepük a klímaváltozással kapcsolatos megoldásra váró problémák miatt tovább nő, melyhez a legfelkészültebb és a zöld ügyek mellett elkötelezett szakembereket csoportosítja. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a szervezet munkáját korábban elnökségi tagként támogathattam, az itt megszerzett tudás és tapasztalat a mai napig jelentősen hozzájárul cégünk tevékenységéhez is.”

Tervek a jövő fenntartható épített környezetéért

Az egyik legfontosabb területként a HuGBC továbbra is azon dolgozik, hogy a fenntartható építés súlyát növelje az építésügyben. A klímakatasztrófa megállításán fáradozó, társadalmilag is ismert szereplők mellett (gondoljunk csak Greta Thunbergre vagy sir David Attenborough-ra), a HuGBC itthon állásfoglalásokkal, ajánlásokkal, kiáltványokkal készül, hogy több szakmai és társadalmi csoporthoz jusson el az üzenete, az egyesületi tagok tudása és tapasztalata.

Az egyesület másik fókuszterülete, hogy a szakmai szereplők mellett szélesebb rétegekhez is eljuttassa a környezettudatos és egészséges épületek koncepcióit. Ennek érdekében gyakori rendszerességgel szakmai és társadalmi beszélgetéseket, meet-upokat, podcast adásokat tervez a meglévő egyetemi és felnőttképzési programok mellett. A már hagyományos Nemzetközi Zöld Építés Hete és a Green Future Conference sem marad ki a jövő évi naptárból. Utóbbi esemény minden évben aktuális kérdéseket feszeget.

A szervezet tovább dolgozik azon, hogy nagyszámú tagsága olyan szakmai közösségben, munkacsoportokban és klaszterekben dolgozhasson, amelyek kiterjednek pl. a lakóingatlan fejlesztők és az ingatlanbefektetők köreire is, és hatást gyakorolhat az építésgazdaság teljes spektrumára.

Forrás: közlemény, fejléckép: Unsplash
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy környezetbarát hotel, amelyben mindig is szerettél volna megszállni

Egy környezetbarát hotel, amelyben mindig is szerettél volna megszállni

Lazulj el abban a tudatban, hogy a szállásod minden elemében környezetbarát!

A panelek ára emelkedett leggyorsabban 2018 óta

A panelek ára emelkedett leggyorsabban 2018 óta

Olykor a milliós négyzetméterárat ostromolják a panellakások árai, de a rekord idén valószínűleg nem dől meg.

Szembetűnő a lassulás az újlakás-piacon

Szembetűnő a lassulás az újlakás-piacon

De még korai lenne kongatni a vészharangot.

Hirdetés