Interjú Barta Zsomborral, a Hungarian Green Building Council (HuGBC) elnökével.

„Az épületekben manifesztálódó környezettudatossághoz szemléletformálással szeretnénk hozzájárulni, illetve célunk, hogy a szemléletmód váltása is megtörténjen az építőgazdaság minden szegmenségeben” – mondja Barta Zsombor, a Hungarian Green Building Council (HuGBC), azaz a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnöke, aki amellett, hogy bemutatja az egyesület tevékenységét, olyan tanácsokkal is ellát bennünket, hogy az energiaválságban milyen módszerekkel tehetjük energiahatékonyabbá lakhelyünket. 
 


Mivel foglalkozik a Hungarian Green Building Council?

Nagyon röviden összefoglalva a hazai fenntartható és környezettudatos építőipari és gazdasági szereplők szakmai platformjaként jellemezhetjük az egyesületet. Kiemelt tevékenységi körünk az edukáció és a tudásmegosztás, célunk a magyarországi építőgazdaságot fenntarthatóbb pályára állítani. Hadd emeljem ki, hogy teljes jogú tagjai vagyunk a nemzetközi World Green Building Councilnak, amit azért fontos megemlíteni, mert ezt nem minden ország GBC szervezete mondhatja el magáról. A nemzetközi beágyazódás által számos exkluzív tartalomhoz és információhoz jutunk hozzá, a legfrissebb nemzetközi jógyakorlatokról és kutatásfejlesztési eredményekről is elsők között értesülünk. Mindemellett a nemzetközi networknek lobbi tevékenysége is van, így nemcsak a hazai építőipari szektorra gyakorolhatunk pozitív hatást, hanem EU-s szinten is megnyilatkozhatunk. 


Kérlek, említs néhány konkrét példát azzal kapcsolatban, hogy milyen beruházások vagy döntési folyamatok során tudtatok pozitív hatást gyakorolni!

Kézzelfogható példa a nemzetközi épületminősítések hazai elterjesztése. Egyesületünk 2009-es megalakulása óta aktív a zöld minősítési piac magyarországi elterjesztésében, aminek köszönhetően mára már körülbelül 250 minősített épületünk és projektünk van. Ez a régióban is szép számnak mondható. Emellett kiemelném, hogy az előző építésgazdasági stratégia megalkotásában és fejlesztésében is részt vettünk, de azt is meg kell említenem, hogy megalakulásunk óta több, mint ezer szakember részesülhetett az általunk szervezett képzésekben fenntarthatósági tervezés és kivitelezés témakörben. Pozitívumként tudom említeni a Magyar Nemzeti Bankkal zajló tavaly indult együttműködésünket is, mely keretében az EU taxonómia keretrendszerének ingatlan szektorra kidolgozott hazai adaptációját végeztük el. De persze lehetne még sorolni a felsőoktatási intézményekkel szerevezett továbbképzéseinket, az önkormányzatokkal zajló együttműködéseinket és így tovább. Ez mind olyan projekt, amely által több ezer emberhez juttattuk el a fenntarthatóság üzenetét pozitívan befolyásolva gondolkodásmódjukat ezen a téren. 


A szakmabeliek mellett a fenntartható építészet iránt érdeklődő laikus közönség is kapcsolódhat a programjaitokhoz, továbbképzéseitekhez?

Klasszikus lakossági tanácsadással kapacitásaink hiányában egyelőre nem foglalkozunk, viszont vannak a szélesebb közönséget célzó ismeretterjesztő, tudásmegosztó programjaink. Ezek közül a legnépszerűbb a Zöld Építés Hete, mely keretében úgynevezett Green Walk épületbejáró sétákat is tartunk a fenntarthatóság irányelveit figyelembe véve épült épületekben. Így az érdeklődőknek lehetőségük nyílik testközelből megismerni zöld projekteket azok tervezői, kivitelezői, használó vezetésével. Ez a rendezvénysorozat igazi nóvum, ugyanis nem tudunk arról, hogy más országok szerveznének hasonlót. Ha már a szélesebb lakosság edukálásáról kérdezel, hadd említsem meg, hogy mivel a hazai lakóingatlan állomány energiahatékonyságának növelése jelentős probléma, ezért részt veszünk egy nemzetközi projektben, amely kifejezetten a társasházak energiahatékonysági eszköztárának felmérését és a közös képviselők oktatását célozza. Ilyen tevékenységeken keresztül direkt és indirekt módon is kapcsolatba kerülünk a lakossági szektorral. 
 

Szervita Square Buliding – Green Walk

Most, hogy a pénztárcákat is érinti az energiaválság, milyen tanácsokkal tudnád ellátni az olvasókat? 

Nem szabad elfelejteni, hogy az épített környezet energiahatékonysága kapcsán az egyik legmarkánsabb faktor az emberi tényező. A szokásaink felülvizsgálatával és hatékonyabbá tételével – beruházás nélkül – akár tíz-tizenöt százalék energiát is meg spórolhatunk. Ez olyan egyszerű dolgokkal kezdődik, mint hogy azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodik senki, legyen lekapcsolva a villany vagy ne legyenek felfűtve azok a helyiségek, amelyeket nem használunk. Aki olyan lakásban vagy házban lakik, ahová szépen besüt a nap, ne árnyékolja le a szobákat, használja ki a szoláris energiát. Ezek profán dolgoknak tűnnek, mégis lényegesen járulnak hozzá az energiaszámlák mértékének visszaszorításához. 


Tényleg ilyen sokat számít, ha az íróasztali kislámpát véletlenül égve felejtjük?

Egy kisteljesítményű LED íróasztali lámpa a teljes fogyasztáshoz képest valószínűleg nagyon kicsi, mégis azt kell mondanom, hogy számos felmérés készült arról, hogy a számtalan háztartási kütyü stand by módban tartása az éves energiafogyasztásnak akár négy-öt százalékát is kiteszi, ami egy jelentős szám. Persze ne ámítsuk magunkat, az említett javaslatok egy rendesen hőszigetelt, minőségi nyílászárókkal rendelkező ingatlanban jelentenek bármit. Egy rosszul szigetelt házban nem fog segíteni, ha napközben elhúzzuk a függönyt és beengedjük a napfényt. De hogy egy attraktív megoldást is említsek, mostanában egyre több lakásban található split klíma, amiről sokan nem tudják, hogy olyan, mint egy mini hőszivattyú. Mivel jelenleg az elektromos áram nem drágult még olyan drasztikusan, mint a gáz, ezért ha a külső-belső kondíciók engedik, jobban megérheti a mini hőszivattyúkkal fűteni. Az is ökölszabály, hogy ha egy Celsius-fokkal lentebb vesszük a hőmérsékletet, energiaoldalon hat százalékot spórolhatunk. Tehát tényleg nagy az emberi faktorból eredő spórolási potenciál.


Visszakanyarodva a HuGBC szorosabb értelemben vett tevékenységéhez: említetted a Green Walkot, amit az őszi hónapokban szoktatok megrendezni. Mivel a következő rendezvényre egy évet kell várni, kérlek említs néhány olyan jógyakorlatot, zöld épületet, amely akár önállóan is látogatható, megismerhető. 

A magyarországi kiemelten jó példák közül a CEU budapesti belvárosi campusát mindenképp kiemelném, még akkor is, ha az egyetemnek sajnos távoznia kellett. A campus – ami nyitott és részben látogatható – mindenképp jó példa arra, hogy egy UNESCO örökségi puffer zónában miként hoztak létre egy olyan fejlesztést, amely ötvözi egy meglévő épület elemeit a kortárs építészeti gondolkodással, felhasznál régi és új anyagokat, mindezt nemzetközi oktatási közegbe ágyazódva. Egy kisebb léptékű projektet is hadd említsek, hogy ne mindig csak a gigaberuházások kerüljenek előtérbe. A Medve utcában megvalósult Geometria Irodaház épülete abszolút figyelemre méltó, energiahatékonyság szempontjából útmutató. Az épület egy sűrűn beépített urbánus közeg foghíjtelkén jött létre, építészetileg is érdekes projektként. 
 

CEU budapesti campusa – Fotó: Tuba Zoltán

A honlapotokon felsoroljátok, hogy mire vagytok büszkék. Mit említenél a HuGBC büszkeségei közül?

A már említett Green Walk programsorozatunk mindenképp ide sorolandó, de szintén fontos számunkra, hogy a Metszet Építészeti Magazinban állandó zöld rovatot vezetünk. Havi rendszerességgel szervezünk Green Talkokat is, melyekkel a szakmai mellett a szélesebb közönséget is célozzuk a tudásmegosztás jegyében. A szakmához szól a lassan tíz évre megszervezett építés alapjai képzéssorozatunk. Ezek az állandóságok igazán fontosan nekünk. 


Összességében azt mondhatjuk, hogy az edukatív, szemléletformáló tevékenységekre vagytok a legbüszkébbek? 

Abszolút. Nem szabad elfelejteni, hogy a HuGBC közhasznú egyesület, a közhasznú státusz pedig a tudásmegosztáson alapul. Az épületekben manifesztálódó környezettudatossághoz szemléletformálással szeretnénk hozzájárulni, illetve célunk, hogy a szemléletmód váltása is megtörténjen az építőgazdaság minden szegmensében, így a befektetői, tervezői, kivitelezői, bérlői, alapanyaggyártói, jogalkotói, döntéshozói oldalon is. Azt még fontos kiemelni, hogy mindaz, amiről beszéltünk nem statikus folyamat. A világ dinamikusan fejlődik, amire az egyesületnek folyamatosan reflektálnia kell. Ezt széleskörű szakmai hátterünknek köszönhetően képesek is vagyunk megtenni. 
 

Green Walk esemény

 

HuGBC | Web | Facebook

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ha a beton ország lenne – beszélgetés az építőipar környezeti terheléséről

Ha a beton ország lenne – beszélgetés az építőipar környezeti terheléséről

Az építőipart érintő kihívásokról szervezett panelbeszélgetést a HuGBC.

A HuGBC a legbefolyásosabb ingatlanpiaci szervezetek közt

A HuGBC a legbefolyásosabb ingatlanpiaci szervezetek közt

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete megkerülhetetlen szereplő lett.

A termékek környezeti hatásainak megértése

A termékek környezeti hatásainak megértése

Avagy lássunk tisztán az életciklus-elemzés és a karbonlábnyom világában.

Hirdetés