Hirdetés

Zölden hűtő

Burjánzó, zöld növénytakaró uralja a vietnámi családi otthont.

A vietnámi Pham Huu Son Architects az OCTOGON online oldalain bemutatott korábbi munkáin (itt és itt) jól tetten érhetőek a névadó alapító Pham Huu Son minimalista, kortárs, környezettudatosságra törekvő stílusjegyei. A stúdió tervezőcsapata a fenntartható, zöld építészet megteremtésén, és elterjesztésén fáradozik. Ezt az elhivatottságot szemlélteti igen megkapó módon legutóbbi projektjük is, a Bi House Nha Trang családi ház.
 

 

A fenntarthatóság szellemében megépített Bi House Nha Trang szentélyként magasodik az őt körülvevő természet fölé. A Pham Huu Son Architects munkatársai a tervezés során – a környezettudatosság mellett – kiemelt figyelmet fordítottak a családi ház földrajzi elhelyezkedésre is. A magas épület intim, zárt homlokzatát teraszok és erősen árnyékolt nyílások törik meg, amelyek teret engednek a természetes szellőzésnek.

 

 

Az erősen minimalista, hófehér tömb nyugalmat sugárzó enteriőrt rejt. Izgalmas építészeti megoldás, hogy belülről nem érzékelhető az az elszigeteltség, amit belépés előtt a külső sugall: a ház falai mögött, onnan kitekintve nyitott, légies, meghitt világ tárul elénk. Az építészek a belső terekbe és teraszokra telepített buja növényzettel, a nagyfelületű ablakokkal mosták össze a kint és a bent határait.

 

 

A burjánzó, smaragd vegetáció nemcsak látványos – árnyékoló és zajcsökkentő hatása miatt is értékes eleme az enteriőrnek, egyúttal pedig természetes módon hűti, szűri a beáramló levegőt. A nyílászárók szükség szerint állítható, méretes üvegtáblái az aktuálisan szükséges mennyiségű természetes fénnyel árasztják el a belső helyiségeket.

 

 

A ház fenntarthatósági mutatóinak kiemelkedő eleme az energiahatékonyság, ami leglátványosabban az erős hőterhelés elleni törekvésekben nyilvánul meg. Az építészek az otthon tömbjét a földszinttől a teraszig egy vertikális nyílással osztották ketté. Itt kapott helyet a lépcsőház, ennek környezetében két szellőzőnyílást is kialakítottak, ami fokozza a légáramlást.

 

 

Délutánonként a középső szinten éri a házat a legnagyobb hőterhelés, így a hasíték – általános szigetelő és légáramlást elősegítő funkciója mellett – az itt található két hálószoba hőszigetelésében elsődleges szerephez jut. A szülői háló a legfelső emeleten kapott helyet, ennek hűtéséről a tetőteraszra telepített gyepszőnyeg gondoskodik.

 

 

A Bi House Nha Trang, nevéhez hűen, valóban kétarcú – a függőleges nyílás fizikailag osztja ketté a házat, míg a sima felületű, mindössze néhány sávban megtört homlokzat és a beltér otthonos, világos, befogadó légkörének ellentéte hasonló kettősséggel ruházza azt fel. Pham Huu Son a tulajdonosok és az élő környezet számára is zöld édent teremtett, ahol a természet és az épített tér kettőse a hűs levegő áramlásával együtt jut lélegzethez.

 

 

Pham Huu Son Architects | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zölden hűtő

Zölden hűtő

Burjánzó, zöld növénytakaró uralja a vietnámi családi otthont.

Santorini Vietnámban

Santorini Vietnámban

Minimalista, fehér falú, íves ablakú villa ékelődött be Santo tengerparti házsorába.

Málnai, a díszletek mestere – az I. világháború utáni évtized

Málnai, a díszletek mestere – az I. világháború utáni évtized

Díszlettervezéstől a villaépítészetig. 

Nincs találat!

Hirdetés