December 31-én vége az Üveg Nemzetközi Évének, ennek apropóján az S39 Hybrid Design csapata mesél az üvegfelületekre készült grafikai munkák építészetben betöltött lehetséges szerepeiről, illetve arról, hogy ezen belül a design milyen praktikus és funkcionális szempontokat képes kiszolgálni és megoldani. Ezen területen szerzett évtizedes tapasztalatukat örömmel osztják meg mindenkivel.
 


Az üvegfelületek grafikai megmunkálása számos funkciót tölthet be. Az egyik legegzaktabb szerepe a vizuális üzenet, így lehetőséget biztosít az adott épület, intézmény vagy brand arculatának, üzenetének megjelenítésére. Az üvegdesign a legesztétikusabb és legfunkcionálisabb megoldása a kortárs madárvédelemnek. Az üveggrafika részleges árnyékolásra is alkalmas, illetve képes tompítani a kívülről belátás lehetőségét. Mindezen funkciók természetesen egyszerre, egymást támogatva is megvalósulhatnak.
 


Munkáink során az adott iparág teljes technológiai tárházában gondolkodnak. Az üveget a projekt sajátosságaihoz mérten lamináljuk, fóliázzuk, printeljük vagy vízvágjuk, de olykor egyéb anyagokkal is társítjuk. Megbízásaink során mindig kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kivitelezés gördülékenyen történjen, ezért minden esetben a kijelölt gyártóra hangoljuk a technikai specifikációkat és a kiviteli tervanyagot.
 


Egyik izgalmas kísérleti homlokzatdesign-munkánk egy hatalmas üvegfelület megmunkálása volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ligeti György Oktatási Épületének belsőhomlokzatát terveztük meg. Az intézmény zenei tevékenységére reflektálva egy repetitív dallam rajzolatát dolgoztunk ki, aminek eredményeként egy csipkefüggöny-szerű árnyékoló mintázat jött létre. A munka során kihívást jelentett, hogy korlátozott számú szitával dolgozhattak. Ezt azonban sikerült a projekt előnyére fordítani, a színek adott logika mentén kialakított variálásával.
 


Nem a szemünkkel, hanem az agyunkkal látunk. Pontosabban, ha az agyunk számára zajos a látott információ, az befolyással van az észlelésünkre. Ezt kihasználva terveztük meg a Hard Rock Hotel belsőudvarát övező üveghomlokzatot, ahol egyszerre kellett biztosítani, hogy belülről megfelelő legyen a kilátás, a szemben elhelyezkedő szobákba azonban tompuljon az átlátás.

A minta kialakításához inspirációs forrásként a szálloda arculatát is meghatározó bakelitlemezek formája és rovátkái szolgáltak. Az egyedi grafikát egy milliméteres pixelekből dolgoztuk ki, a mintaképzés alapjává az egymásba futó és egymást fedő körkörös vonalak váltak. A minta bár egyszerű, de a felépítésének köszönhetően tökéletesen el tudja látni a kívánt funkciót.
 


A Graphisoft Park Fogadóépület homlokzatának tervezése során extra igényként fogalmazódott meg, hogy a mintázat a beltéri munkaterületek előtt szinte szűnjön meg, de közelről és távolról is izgalmas vizualitást nyújtson. Így 12 %-os minta általi fedettség jött létre, többrétegű, térhatású mintaképzés mellett.

Annak ellenére, hogy az előre meghatározott gyártónak repetitív minta elkészítésére volt technológiai alapja, olyan tervanyagot hoztunk létre, amely lehetővé tette számára a szabad minta nyomtató nélkül kivitelezését. Támogatásunkkal a gyártó a technológiáját meghaladó módon tudta bővíteni lehetőségeit. Így ebben az esetben is költséghatékony, gördülékenyen kivitelezhető tervanyag készült.
 


Portfóliónkban számos egyéb üvegdesign-projekt található. Az S39 Hybrid Designhoz kötődik többek között a Lánchíd 19 design hotel kinetikus üveghomlokzata, a Balatonfüredi Vasútállomás üveghomlokzata vagy a Budapest Airport újonnan átadott utasmólójának üveggrafikai munkája is.
 


Üvegmunkáink kapcsán a LUMINARI Glass termékcsaládunkat is meg kell említeni, melyet a Rákosy Glassal közösen fejlesztünk. A termék annak honlapján részletesen megismerhető.

 

Forrás: sajtóanyag

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tanösvény a városban? Naná!

Tanösvény a városban? Naná!

Kortárs térhasználat Salgótarjánban.

Terek több szerepben

Terek több szerepben

Multifunkcionális kislakás a belvárosban.

Egyenlő pálya?

Egyenlő pálya?

A Women in Architecture Hungary Instagram-oldal.

Hirdetés