A Kapás 21-ben lévő elegáns tér minden részlete a szállodai előterek hangulatát idézi.

Társasház? Azt hittem szálloda! – mondják sokan, akik megismerik a budai Vízivárosban található Kapás 21 prémiumkategóriás lakóépület lobbyját. Nem meglepő, hiszen az elegáns tér minden részlete a szállodai előterek hangulatát idézi: az enteriőr, a burkolati elemek, a fények kombinációja, és a lobbyból nyíló folyosók szőnyegpadló-borítása láttán is ez a benyomásunk támad. A lobby atmoszférája biztosítja, hogy a lakók, látogatók komfortosan tölthessenek el benne akár hosszabb időt is. 

„Nagyvonalúságot és eleganciát kölcsönöztünk egy szűkre szabott térnek” – mondják a lobby belsőépítészetéért felelős designcsapat tervezői. Az épületet az FBIS Építészműterem tervezte, az előtér az S39 Hybrid Design belsőépítészeti munkája. „Igazi kihívást jelentett a feladat. A térkiosztás során a lakások, penthouse-ok élveztek előnyt, hiszen a társasházak esetében a beruházó elsődleges szempontjai között természetesen a gazdasági racionalitás szerepel. A bejárat és az ahhoz kapcsolódó lobby ezért kisebb alapterülettel rendelkezik, ellenben számos funkciót tölt be.”

Fotó: Ludmann Dániel

A földszinteltolással, az alagsori parkoló és a félemelet közötti lépcsős összeköttetéssel, illetve a dupla személyfelvonóval olyan tér jött létre, mely több közlekedési irányt kiszolgál.

Komplex belsőépítészeti megoldást igényelt, hogy praktikus, jól használható és – a megrendelői igényeknek megfelelve – exkluzív helyszín jöjjön létre.

A tervezők egységes tömbökbe szervezték a különböző funkciókat, ily módon az említett térelemek, továbbá a 108 fachos levélszekrény és a pihenőtér racionális formát kapott. 

Fotó: Ludmann Dániel

Noha a lobby és az abból nyíló folyosó térben kapcsolódik egymáshoz, előbbi közösségi helyként értelmezhető, míg utóbbi már a privát lakásokhoz vezet. Ezért jött létre ezek diszkrét, lamellás elhatárolása. A lamellák funkciója emellett a pihenőtér kijelölése, így a falon is végigfutnak, illetve korlátot is biztosítanak a félemeletre vezető lépcső mellé. 

A lakó-, iroda- és székházak beruházói az utóbbi évek tendenciái szerint nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az épületbe betérők otthonosan érezzék magukat. A Kapás 21 tervezése során is elsődleges szempont volt, hogy a finom részletekből komplex tér jöjjön létre. Az enteriőr minden eleme az eleganciát támogatja, a bútorok geometrikus formái a tömbökbe szervezett térelemekre reflektálnak.

Világtérkép a Graphisoft Parkban - Fotó: Ludmann Dániel

Az S39 Hybrid Design több olyan projektben is részt vett, ahol belsőépítészeti tervezéssel és/vagy komplex művészeti tartalom létrehozásával járult hozzá karakterisztikus belsőterek megalkotásához. Ilyen többek között a 2019-ben átadott világító világtérkép, mely a Graphisoft Park „G” épületének előteréhez ad látványos tartalmat. A Kapás 21 lobbyja szintén remek példa arra, hogy a beruházó törekevése miként valósulhat meg a gondos tervezői munka által.

Kapás 21 társasház
Fejlesztő: Cordia Global 1. Ingatlanfejlesztő Részalap
Tervező: FBIS Építészműterem
Kivitelező: Pedrano Construction Hungary Építőipari Kft.
Belsőépítészet: S39 Hybrid Design Kft. – Baróthy Anna, Krauth Vera; közreműködők: Barna Orsolya, Krizsán Barbara, Pucsek Viktor
Fotó: Ludmann Dániel

A Graphisoft Park „G” épület előterének belsőépítészete a Demeter Design Stúdió munkája.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a Kapás 21 társasházat

Átadták a Kapás 21 társasházat

Az épületet az FBIS Építészműterem, míg a lobbyt az S39 Hybrid Design stúdió tervezte.

Architizer A+ Award Special Mention válogatásába került az Olaszliszkai Emlékkert

Architizer A+ Award Special Mention válogatásába került az Olaszliszkai Emlékkert

A megemlékezés-élmény megalkotására felkért designerek egy, az építészeti térbe integrált jelstruktúrát alkottak.

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

Hirdetés