Hirdetés

Üveg, beton és vas hármasa

Karakteres, funkcionális és jövő orientált az EGM Architects tervezte holland irodaház, amely egy hajóépítőállomáson épült fel. 

Hirdetés

A holland Merwede folyó partján épült fel a hajóépítő Slob vállalat új irodája. Az épületet olyan anyagokból építették, melyek tükrözik a cég filozófiáját: a stabilitás, hatékonyság és értelem hármasára jól reflektál a beton, vas és üveg használata.

A Slob épülete. Építész: EGM Architects, fotó : Marcel Ijzerman

Az EGM Architects által tervezett ház jól illeszkedik a hajóépítő állomás atmoszférájába. Hogy miért is érdekes ez számunkra? Tavaly elkészült itthon, egészen pontosan Győrben, egy műfajában hasonló épület, amelyre nemcsak itthon figyelt fel a szakma, de nemzetközi szinten is (Mies van der Rohe-díj jelölés, WAF shortlist). A Sporaarchitects által tervezett kontroll épület egyszerre iroda, irányítóközpont és szervízállás, ízig-vérig multifunkciós. A két épületben ez az egyik közös nevező, de emellett párhuzamot látunk a kinézetben testet öltő kikötői infrastruktúra szigorú rendszerén, az ipari minimál megjelenésén és az átláthatóságon.

A holland irodát a folyópart egyik legszűkebb sarkára helyezték el, így a koncepció tervezésénél az egyik kihívást a helyszín és az épület szükséges méretének felmérése jelentette. A tervezők erre egy kompakt épülettel válaszoltak, amit hatalmas üvegfelületei, a tereket körbevevő betonfal, valamint a karakteres konzolok tesznek emlékezetessé. Az épületbe belépve is érezhető az egészet átlengő ipari hangulat, miközben a terekben finom jelzések mutatják, hogy egy logisztikával foglalkozó cég irodájában állunk. A közepén álló, hegesztett acéllemezből készült lépcső azonnal magára vonja a belépők figyelmét. Ez a meleg, rozsdavörös anyag a fogadótérben és a kamráknál is visszaköszön. Egyébként az épület a fenntarthatóság alapelveinek is eleget tesz, de ez ma már minden projektnél alapelvárás. A hármas üvegezés és a beépített árnyékolók fokozzák az épület energiahatékonyságát, de hatalmas üvegezett homlokzaton bevilágító természetes napfény is ezt segíti, hiszen sokkal kevesebb mesterséges világítás használatára van szükség. Mindeközben a „felhasználói élményt” a folyópart látványa fokozza.

A Merwede partján álló új iroda megjegyezhető, karakteres funkcionális és jövő orientált. Éppúgy, ahogy a győri kikötőépület is. Az épületről készült videót itt nézhetitek meg.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan vethetünk véget az állandó légkondi-harcnak?

Hogyan vethetünk véget az állandó légkondi-harcnak?

Az irodai klímahasználat állandó vita tárgya, amelynek egyik oka, hogy nők és férfiak másképp érzékelik a hőmérsékletet. De van-e mindenki számára jó megoldás?

Átadták Krakkóban a TriGranit A kategóriás irodaépületét

Átadták Krakkóban a TriGranit A kategóriás irodaépületét

Idén már több mint 11 ezer m²-re kötöttek vagy hosszabbítottak bérleti szerződést a Bonarka for Business irodaparkban. 

Eladták a Nordic Light Trio irodaházat egy dél-koreai befektetési alapnak

Eladták a Nordic Light Trio irodaházat egy dél-koreai befektetési alapnak

A Paulinyi-Reith & Partners által tervezett épület 98%-át már kibérelték.

Hirdetés