A Török Csongor által tervezett hódmezővásárhelyi családi ház.

Noha az Év háza pályázat közönségszavazása már lezárult, a zsűri döntését csak ősszel ismerhetjük. Sorozatunkban addig is bemutatunk néhányat a 33 nevezett projektből, most Török Csongor (T-Stúdió) hódmezővásárhelyi épületét.

Többfunkciós épületet kért a megrendelő az építésztől, aki az engedélyezési tervektől vitte a projektet. Maga a tervezés helyszíni szemlével indult, a telek és a szomszédos beépítések tanulmányozásával. Ugyanakkor a beruházónak konkrét elképzelései voltak az építési munkával kapcsolatban, melyeket tervezési program keretében az építész rendelkezésére bocsátotta.

A tervezési program mindenre kiterjedő ismertetésétől ezúttal tekintsünk el, a lényeg, hogy a mintegy 450 m2 nettó szintterületű lakás (+ fedett terasz + gépkocsi tároló + tetőteraszok) mellé egy 50 m2-es irodának is kerülnie kellett, földszint+emeletes leosztásban.

Miután a megrendelő egészen részletesen tudta, mit szeretne (például „étkezőben nyolc főt kell leültetni” vagy az előszobából „egy gardrób és egy vendégvécé kialakítása szükséges”),

az építészre hárult a nemes feladat, hogy mindezt egy természetes, harmonikus egységbe formázza, ahol a fenti (és az általunk ezúttal nem leírt) igények maguktól értetődően teljesüljenek.

És valóban, a képeket elnézve könnyedén gondolhatnánk, hogy az építész teljesen kötetlenül valósított meg egy álomépületet. Persze az olyan – szintén a megbízó által megfogalmazott – funkcionális igények ellen aligha volt kifogása, mint a nagy üvegfelületek igénye, vagy a nappali emelt belmagassága.

A zen-kertnek is beillő udvar, a hatalmas teraszok, az épületet némi túlzással önálló kisvárossá avató kiegészítő funkciók (wellness szaunával és pezsgőfürdővel, napozóteraszok, nyári konyha, iroda teakonyhával, négy gépkocsibeálló) játékosan, rafinált szögtörések közt mutatják meg magukat, mintha még a fűre vetülő árnyékok cikkcakkjait is gondosan megtervezték volna.

Megvalósult tehát az izgalmas térképzésekkel kialakított belvilág igénye, ahogy a modern tömegformálás és attraktív megjelenés óhaja is, miközben a telken jelentős zöldfelület maradt meg. 

Ugyan nem ez az épület nyert a közönségszavazáson, díjat még kaphat, miután a zsűri döntését szeptember 25-én ismertetik a Symbol Budapestben.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Év háza 2022: Indul a közönségszavazás!

Év háza 2022: Indul a közönségszavazás!

Melyik családi ház és középület tetszik Önnek a legjobban?

Idén is kiosztják az Év háza pályázat díjait

Idén is kiosztják az Év háza pályázat díjait

Két abszolút fődíjat, valamint két szakmai és öt támogatói különdíjat osztanak ki.

Hirdetés