TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2021-ben, illetve a közelmúltban megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Ezúttal a DMB műterem csapatát kérdeztük. Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid olyan kisléptékű, eddig még publikálatlan munkákat emeltek ki, amelyek „meglévő épületek érzékeny továbbépítései”. 

 

Átalakítás, bővítés, felújítás. Napjainkra erősen fogyatkozóban vannak a még üresen álló igazi helyek, így építészeti figyelmünket egyre inkább a meglévő épületek felé kell fordítsuk. Válogatásunkban közelmúltban készült, kisléptékű, eddig még publikálatlan munkákat mutatunk be, amelyek meglévő épületek érzékeny továbbépítései. E munkák számunkra azért fontosak, mert példázzák az építészet kulturális folytonosságában rejlő erőt azzal, hogy egyszerre kortársak és hagyományosak. Gondosan végigvitt anyagrendezgető esztétikájuk által régi és új rétegek, anyagok szövődnek össze egyetlen részletgazdag kollázzsá, hogy élő egységgé váljon múlt és jelen. 

 

1. Sipőcz Villa átalakítás, Zebegény | monostudio 

„Az 1900-as évek elején épült, különleges adottságú, de hosszú ideig elhagyatott Duna-parti villaépület egykori kertjétől megfosztva, egy zsebkendőnyi telken várta hasznosítását, új kontextusának megfejtését. Zombor Gábor és Juhász Balázs az épület eredeti állapotának tökéletes műemléki helyreállítása helyett annak kifinomult továbbépítését választotta. Értékként kezelt minden töredéket, amely közelebb vezetett a ház múltjához, többek között annak eredeti térstruktúráját is visszaállította. A kiszolgáló helyiségeket kis toldalékszárnyban alakította ki, ezzel átriumként keretezve a villa megcsonkított telkét. A hagyományos és a kortárs együttállásának precízen kialakított kollázsai mutatkoznak a külsőben és a belsőben egyaránt.”
 

Fotók: monostudio 
 2. Kácsor présház bővítés, Etyek | studiofragment

Frikker Zsolt és Bődi Imre a meglévő présház bővítésekor az eredeti épületen éktelenkedő nyers betonkoszorú, térdfalpillér szükségszerűségének építészeti világát folytatta. A kiegészítés segítségével esztétikai értéket teremtett az önkéntelen adottságokból, anélkül, hogy módosítani kellett volna bármit is a meglévő épületrészen, amely önmagában, egyszerűségével érdektelennek hatott. A szőlőültetvény felé a bővítmény új arcot kapott, a lugasokra hajazó zöldes színű farács spontán vetülete a belsőnek, könnyed kompozíciója még egy tömör gazdasági kaput is szépen tud integrálni.”
 

Fotók: studiofragment
 3. Nyári tornaterem felújítás, Gödöllő | kollektívműterem

„A nyári tornatermet majd harminc éve Turányi Gábor tervezte az Erdészeti Társaság számára. A tisztáson álló tetőépítmény nyitott oldalfalakkal, árkádos végződéssel épült, a korra jellemző regionalista felfogásban, helyénvalóan egyszerű építészeti elemekből formálva. A premontrei iskola ideköltözését követően a tornatermet az építész végzettségű Holnapy Dénes Márton atya építette tovább, azt téli használatra is alkalmassá téve. Az így bedeszkázott homlokzatainak spontán szépségét sugárzó fotóit Janáky István Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon című könyvében közölte 2004-ben. Kovács Zoltánt és csapatát a közelmúltban kereste meg az iskola, hogy tervezze meg az időközben erősen korrodált tető felújítását. A tervezés még Turányi konzultációjával folyhatott, és a kis költségvetés ellenére sikerült olyan anyagokat találni a héjaláshoz és a homlokzatok zárásához, amelyek újabb esztétikai rétegeket alkotnak az egyszerű építményen. Az áttetsző műanyag hullámlemez labdaállósága mellett kívülről nagyon szép, fémesen csillogó felületű, belülről könnyed, a fényt sejtelmesen átengedő anyag. Az eredeti merevítő faváz és az új köntös hátszerkezetének elemei őszinte ornamentikát adnak a homlokzatokhoz.”

 

 Fotók: Danyi Balázs

 

A DMB műtermet 2010-ben alapította három évfolyamtárs – Falvai Balázs, Nagy Márton és Török Dávid – baráti, alkotói közössége. Műtermünk munkáit meghatározza a kézműves szakmagyakorlás, amely az alkotás személyességéből fakadóan az analóg makettezéstől az anyagok, a részletgazdagság és az esztétika iránti érdeklődésünkben mutatkozik meg. Munkánk során fontosak számunkra a talált helyzetek, azok keresetlenségben rejlő egyedi lehetőségek feltárása. Megépült munkáink a Lendvai Főkonzulátus, az Újpesti Multifunkciós Sportcsarnok, a Magyar Szentek plébánia közösségi terme, az Ürömi Római Katolikus plébánia épületei; folyamatban lévő munkáink az Ankarai Magyar Nagykövetség, a Nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum (Balázs Mihállyal), a Debreceni Egyetem Szárítóműhelye, a MVGYOSZ Hermina úti Sipeki villájának felújítása és bővítése.


A DMB műterem ajánlására a sorozat következő részében Zombor Gábort kérdezzük kedvenceiről. 

 

DMB műterem | Web | Facebook | Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

TOP TRIÓ | Turóczi Áron Mátyás

TOP TRIÓ | Turóczi Áron Mátyás

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Jövő héten átadják az idei Pirán építészeti díjat

Jövő héten átadják az idei Pirán építészeti díjat

Cikkünkben az öt magyar jelölt
 

TOP TRIÓ | BIVAK

TOP TRIÓ | BIVAK

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés