TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2021-ben, illetve a közelmúltban megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Ezúttal a batlab architects építészeit kérdeztük. 
 

Olyan házakat válogattunk az elmúlt évben megvalósult épületek közül, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a mi munkáinkhoz is. A legkisebb irodától választottuk a legnagyobb és legkomplexebb épületet, míg a legnagyobbtól a legkisebbet. A különböző lépték a mi praxisunkban is fontos, jól mutatják ezek a példák és követendő számunkra, hogy egy néhány fős stúdió (Fragment) is képes egy több ezer négyzetméteres közintézményt megtervezni és egy közel harminc fős iroda (Archikon) is foglalkozik egy 50 négyzetméteres pavilonnal. Mivel a projektjeink nagy részének középpontjában az otthonteremtés áll, mindenképpen szerettünk volna kiemelni egy családi házat. A választásunk a Kettőpera nemrégiben elkészült házára esett.

 

1. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új épülete
Építészet: Studio Fragment (Bődi Imre, Frikker Zsolt)
Építész munkatársak: Buzás Bence Álmos, Nagy Zsuzsanna, Lőw Márton, Bajusz Csaba Ádám, Mottl Rita
Fotók: Danyi Balázs

„A legkisebb irodától a legnagyobb lépték. Nagyon fontos példa előttünk, hogy a batlabhoz hasonló léptékű iroda képes egy ilyen volumenű munkát ilyen minőségben megvalósítani. Külön öröm ezt úgy látni, hogy a 2018-ban erre a feladatra kiírt tervpályázaton mi is részt vettünk, így ismerős számunkra a szituáció komplexitása. A ház utcai megjelenése szép átirata a szomszédos épületek plasztikus térfalának. Az épület udvar felőli, mértani pontossággal szerkesztett homlokzata és a mögöttes terek szervezése kellő fénnyel árasztja el az amúgy rendkívül sűrű beépítés új elemének tereit. Volt szerencsénk az épületet személyesen is bejárni. A minőségi anyaghasználat, a részletek kidolgozottsága kimagasló építészeti értéket teremt.”
 

 

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új épületéről az OCTOGON magazin 178-as (2022/6-os) lapszámában megjelent „Régi és új egysége” című cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.2. Vizafogó Park és Pavilonépület
Tájépítészet: Objekt Tájépítész Iroda
Építészet: Archikon (Nagy Csaba, Pólus Károly)
Építész munkatársak: Batta Miklós, Varga Bianka
Fotók: Danyi Balázs

„A legnagyobb irodától a legkisebb lépték. Szimpatikus irodai attitűd, mely szerint a léptékek különbözősége, váltakozása frissen tartja az elmét. Az új park közepére tervezett pavilon jó példája annak, hogyan lehet egy kisléptékű épülettel a lehető legkevesebb beavatkozással új »helyet« teremteni. Mindezt újrahasznosítható anyagokból, mérnöki precizitással, ugyanakkor izgalmas formai megfogalmazással. Karakteres épület, divatos megoldások nélkül.”
 


A Vizafogó Park és Pavilonépület nyerte a 2022-es Budapest Építészeti Nívódíját, erről bővebben erre a linkre kattintva olvashatsz.3. A15 villa
Építészet: Kettőpera Stúdió (Fazekas Katalin, Vilics Árpád)
Építész munkatársak: Baranyi Ágnes, Vereb-Dér Anna
Fotók: Danyi Balázs

„Ezt a házat érdemes akkor felidézni, amikor az építész újra és újra azon aggodalmaskodik, hogy a környező országokban könnyebb jó építészetet »csinálni«. A projekt jól mutatja: nincs kifogás. Igenis létezik az a megbízó és tervezői, kivitelezői folyamat, amelynek eredményeként egy ilyen kiemelkedő minőségben megvalósuló ház létrejöhet. A projekt méltatásakor nemcsak az építész, hanem a megbízó és a kivitelező is kiemelendő. A ház anyagszerűsége, térszervezése, a megjelenésének visszafogottsága, részleteinek kidolgozottsága sugallja a megbízó intelligenciáját, az építész és a kivitelező rátermettségét, kompetenciáját. Habár az olvasó a képek láttán nem egy mindennapi tervezési folyamatot vizionál a ház mögé, mégis előttünk mindenképpen példát statuál.”
 


Az A15 villáról az OCTOGON magazin 178-as (2022/6-os) lapszámában megjelent „Totális térélmény” című cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.


 

A batlab egy nyolc éve létező budapesti építészstúdió, melyet egy testvérpár, Batizi-Pócsi Gergő és Batizi-Pócsi Péter alapítottak. Jelenleg négyen keresik a választ arra, hogyan lehet a legnagyobb sikerrel végigkísérni egy projektet az elmúlt 5-10 évben kialakult környezetben, legyen szó a megbízó kiválasztásáról (a megbízó és építész egymásra találásáról), a megdrágult építőanyagokról, a költségkeretről és az igényekről, az egyre szigorodó előírásokról, vagy a tervezési és kivitelezési folyamatról. Ennek a folyamatnak az összetettsége, az ebben való különböző módon történő helytállás foglalkoztat minket leginkább. Ez annak lehet a következménye, hogy a projektek túlnyomó része a realitás talaján álló, klasszikus építészeti feladatokra keresi a választ. Teszik ezt a kisebb léptékű projektektől egészen a több ezer négyzetméteresig.

Batizi-Pócsi Gergő, Surján Borbála, Batizi-Pócsi Péter és Pomázi Dorottya

A batlab architects ajánlására a sorozat következő részében a Kettőpera építészeit kérdezzük kedvenceiről.

 

batlab architects | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

TOP TRIÓ | batlab architects

TOP TRIÓ | batlab architects

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | BIS

TOP TRIÓ | BIS

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | Nanavízió

TOP TRIÓ | Nanavízió

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés