Hirdetés

Épületek sivatagban, erdőben, vízparton vagy éppen New York közepén. Összekötő elemük a természet.

Zaha Hadid öröksége újabb épülettel bővült New York-ban, a Bjarke Ingels Group ezúttal az erdőbe tervezett rendhagyó házat, míg Kengo Kuma a dundee-i vízparton alkotott: az alábbi válogatásunkban olyan 2018-ban átadott épületeket mutatunk be, amelyek közös jellemzője, hogy a természet a környezettudatosság volt a fő vezérfonaluk. 

Félkör ház - Mauricio Pezo és Sofia von Ellrichshausen

A chilei Chiloe-szigeten fekszik a Mauricio Pezo és Sofia von Ellrichshausen tervezte félkör alakú ház. Az épület szokatlan formája hasonlít egy átmérője mentén felvágott hengerre, amely egy fordított kúppal van összekötve, hogy kerek tetejű legyen. A Rode House névre keresztelt lakóépület három, részben védett udvarral körülvett lakóteret tartalmaz, amely védelmet nyújt a természeti elemektől. Kialakításának különlegességét adja az is, hogy míg az egyik oldalról hermetikusan védett, erődként emelkedik ki a fűtengerből, másik oldalán olyan, mintha az egész csupán csak egy nagy tető lenne, falak nélkül.

További képekért kattintsatok ide.
 

Kisház a fák között (A45) - Bjarke Ingels Group

Amiért leginkább szeretni lehet a Bjarke Ingels Groupot (BIG), az a környezettudatos tervezés és a természetben megtalálható formák konzekvens használata. Ha tavasz, akkor ki a természetbe, és ha megpihennénk, nem is kell más, mint egy kisméretű, előre gyártott házikó. A BIG erre a vonalra fűzte fel az A45 névre hallgató 17 m2-es kabint, amit az ilyen kisházakra szakosodott startup cégnek, a Kleinnek terveztek. A Hudson-völgyben található prototípus formailag egy A betűre hasonlít, meredek vonalvezetése, fekete színe és térkihasználása miatt biztosan nagyon kelendő lesz.

További képekért kattintsatok ide.
 

Lakóház a High Line park mellett - Zaha Hadid Architects

Sajnos már Zaha Hadid nélkül fejezte be a Zaha Hadid Architects első projektjét New York-ban. Az 520 West 28th Street egy 11 emeletes, acélsávokkal ellátott lakóépület a High Line park mellett, amely 39, 2-5 szobás magánlakosztályt tartalmaz. Fémes gerincekbe csomagolták, az egyes elemek a homlokzaton hajlékonyan csatlakoznak erkélyeket és teraszokat kialakítva, kerek élekkel. A Zaha Hadid Architects az 520 West 28th Street kapcsán is hozza a tőle megszokott érzékenységet: a természet által ihletett kecses görbék és hullámok teszik nagyszerűvé a manhattani égbolt új ékkövét. 

További képekért kattintsatok ide.
 

A természet és a design egymásra találása - Marià Castelló Martínez

A Beleár-szigetek legkisebb tagjára tervezett házat Marià Castelló Martínez, amelyben csodásan egymásra talál a design és a természet. Az alkotó az egyszerűségre törekedett, ugyanakkor a formatervezés túlmutat az esztétikán: Castelló nemcsak letisztult munkát végzett, de újraértelmezte a szépség és funkcionalitás fogalmát és ezek egymáshoz való viszonyát is. Távolról nézve a ház olyan, mint egy délibáb a sivatagban, amelynek érzetét csak fokozza a ház külső oldalainak "ablakhiánya". Három egymás mellé helyezett geometriai forma, tengerre néző panorámás ablakokkal és az elemek közötti átjárókkal.

További képekért kattintsatok ide.
 

Vízparti múzeum Skóciában - Kengo Kuma and Associates

A Kengo Kuma and Associates által tervezett V&A Dundee Skócia első design múzeuma, amit idén szeptemberben adtak át, 10 éves tervezőmunka után. A Tay folyó partján álló három emeletes épületet Skócia tengerparti sziklafalai és a skót hajós hagyományok ihlették. A hatás eléréséhez 2466 kőpanelt használtak fel, ezeket 3 tonnás és 4 méter hosszú modulokból rakták össze. Kengo Kuma azért is volt jó választás, mert tökéletesen megértette a várost, a város és víz kapcsolatát, új dimenziókat nyitott meg az épületen belül és kívül egyaránt.

További képekért kattintsatok ide.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ázsiában találtak egy nagyon jó megoldást a műanyagzacskó-problémára

Ázsiában találtak egy nagyon jó megoldást a műanyagzacskó-problémára

Több szupermarket-hálózatnál banánlevélbe csomagolják a zöldséget és a gyümölcsöt, jelentősen hozzájárulva ezzel a nejlon elleni küzdelemhez.
Rizsszalmából készült kiegészítőkkel a szmog ellen

Rizsszalmából készült kiegészítőkkel a szmog ellen

Szintet lép az IKEA a környezetszennyezés elleni harcban.

Építészek fognak össze a klímaváltozás ellen

Építészek fognak össze a klímaváltozás ellen

A RIBA Stirling díjat elnyert 17 építész a klímaváltozásra és a rohamosan kipusztuló fajokra hívja fel a figyelmet. 

Hirdetés