Hirdetés

Jövőre adják át a másfél milliárd forintból megújuló épületet.

2022-ben fejeződik be a kisvárdai vár teljes felújítása, a szakemberek azonban most még bontanak, hogy majd építhessenek – írja a SZON.hu. A munkálatokat a budapesti székhelyű Korintosz Műemlékvédelmi és Építőipari Kft. végzi – a cég nevéhez fűződik a Rétközi Múzeum (a volt zsinagóga), valamint a Bagolyvár épületének rekonstrukciója is, így ez már a harmadik nagy beruházás, amit Felső-Szabolcs központjában végeznek.

A vár látványterve – Fotó: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. – Konstruma Mérnöki Iroda Kft.

A kisvárdai várat 1465–1479 között építették. Az ott talált őskori leletek alapján azt feltételezik, hogy a helyén egykor földvár állt. A vár 1990 óta a nemzeti örökség része mint hazánk építészeti, történeti szempontból kiemelkedően fontos műemléke. A mostani felújítást a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében végzik.

A kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztésére 1,5 milliárd forint támogatást ítélt meg a szaktárca. A projekt célja, hogy a kulturális örökségvédelem jegyében ne ­csupán külsőleg újuljanak meg az épületek, hanem azokat változatos programok és rendezvények segítségével élővé varázsolják. A munkálatok magukban foglalják a belső vár részleges rekonstrukcióját és a romkonzerválást.

Kiállítótereket hoznak létre, tájépítészeti elemekkel és növényzettel felidézik a belső várárkot. A palánkhídnál és környékén különböző tájépítészeti eszközökkel a mocsári hangulatot érzékeltetik majd.

Kialakítanak egy belső színpadot egy legfeljebb 350 férőhelyes nézőtérrel, de egy külső mobil nagyszínpad és lelátó is a projekt része, ahogy a vár környezetének rendezése is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Középkori kincsek kerültek elő a budai Várban

Középkori kincsek kerültek elő a budai Várban

És jelentős építészeti értékek is.

Elindult a szolnoki várkerület fejlesztése

Elindult a szolnoki várkerület fejlesztése

 Az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítik meg.

Megújul a mosonmagyaróvári vár

Megújul a mosonmagyaróvári vár

"Nem a kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról."

Hirdetés