Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

A morvaországi Olomouctól (Olmütz) 35 km-re keletre található 14. századi Helfštýn (Helfenstein) vára Csehország második legjelentősebb középkori emléke, közvetlenül az Európa legnagyobb várkomplexumának számító Prágai vár (Prazsky hrad) után. A közkedvelt turista úticélnak számító vár reneszánsz palotája az utóbbi évtizedekben már annyira rossz állapotban volt, hogy 2014-ben omlásveszély miatt veszélyesnek nyilvánították és bezárták. A palotát a cseh Atelier-r építész stúdió tervei alapján újították fel, mielőtt idén augusztus végén újra megnyitották. 

Az Olomouc járáshoz tartozó vár tulajdonosainak elsődleges elképzelése az volt, hogy a romos palotát rekonstruálják és új tetővel lássák el, ám a cseh Nemzeti Örökség Intézete ragaszkodott, ahhoz, hogy az épület romos állapotában maradjon meg, és a tetőszerkezet kialakítását is csak részlegesen, a külső falak magasságában engedélyezte. A felújítással megbízott olomouci Atelier-r építészei a tervezést egyedi megoldásokkal végezték, például drónról készült fényképek ezrei alapján létrehoztak egy 3D modellt, amivel feltérképezték a vakolat és a falazat különböző változatait.

Koncepciójukban arra törekedtek, hogy a rekonstrukciós feladatokon túl valami újat hozzanak létre, és hogy a történelmi épületet olyan kortárs megoldásokkal ötvözzék, amelyeknek gyakorlati és esztétikai előnyük egyaránt van.

Annak érdekében, hogy a látogatók elmerülhessenek a reneszánsz palota történelmében, új közlekedő útvonalakat alakítottak ki a romok közötti területeken, és összekötötték a földszintet a romokon kialakított felsőbb szintekkel. A kortárs elemek azonnal felismerhetők a történelmi épületen. Az építészek három anyagot használtak: a födémet acélgerendákon nyugvó üveg alkotja, a lépcsők és közlekedők corten acélból készültek, a földszinti utak pedig polírozott betonból. 

A lapos üvegtetőket a romok falai közé illesztették be. Az üveg használata tökéletes fényviszonyokat biztosít a palota belsejében. Az üvegtetők mellett a gyaloghidak corten acélból és betonból készültek, ezek egyben tetőként is szolgálnak a lépcsőházakban.

A korábbi a tetők a felújítás során új funkciót kaptak és általuk egy új bejárható útvonal jött létre a vár megmaradt falainak tetején, így a látogatók ezek tetejéről is megcsodálhatják az épületet és a gyönyörködhetnek a kilátásban.

A corten (speciális vasötvözet) lapok korrodált megjelenésükkel tökéletesen passzolnak a régi történelmi falak textúrájához. A palota földszintjének bizonyos területeire csiszolt betonlapokat fektettek le, amik szintén egy hálózatot alkotnak. A betonburkolatok széleit corten profilok határolják. A burkolt útvonalak és a falak közötti réseket pedig kaviccsal töltötték ki, ami összekapcsolja a textúrákat.

„A koncepciónk a történelmi épület iránti tiszteleten alapul, és igyekszik megőrizni a vár autentikus karakterét. Az újonnan kialakított útvonal lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megismerjék a palota építésének történetét és élvezhessék a festői kilátást a kastély korábbi tetején kialakított utakról. A kortárs építészet nem próbál meg versenyezni a történelmi épülettel, inkább egy olyan egységet hoz létre vele, amelyben az összes elem, a régi és az új összetartozik“

– olvasható a Miroslav Pospíšil vezető tervező által irányított Atelier-r építészeti stúdió leírásában. A stúdió 2018-ban megkapta a Cseh Építészeti Grand Prix egyik díját is. 

Vezető tervező: Miroslav Pospíšil (atelier-r, Olomouc, Csehország)
Projekt manager: Martin Karlík
Helyszín: Helfštýn (Týn nad Bečvou, Csehország) 
Tervezés éve: 2015-2016
Építése éve: 2020
Brutto terület: 3000 m2
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Jövő héten indul az Iconic Houses konferencia 7. kiadása Prágában

Mindent áthat a „design for all” – ilyen volt az idei Zlín Design Week

Mindent áthat a „design for all” – ilyen volt az idei Zlín Design Week

Beszámoló a Zlín Design Week 2023 kiállításairól.

Paplakból iskola

Paplakból iskola

A Public Atelier és a Fuuze egy barokk parókiát alakított át Csehországban.
 

Hirdetés