Hirdetés

Családi ház Prága Jinonice kerületében.

Prága Jinonice negyedében épült fel az Atelier 111 tervei alapján az a családi ház, amelynek belsőépítészete átadása után Csehországban az Év Enteriőrje verseny abszolút győztese lett. A stúdió tervezőinek történeti környezetben megépült saját otthonát nemrég bemutattuk, ez a ház hasonló környezetben, hasonló igényességgel és a múlt iránti tisztelettel készült.  
 

 

Jinonice negyed romantikus utcácskája kis térre fut ki, melynek közepén egy kút van, ami még ma is működik. A festői hangulatot megkoronázta az ott álló elhagyatott ház, amit az évtizedek során különféle toldalékokkal és felépítményekkel bővítettek. Az egymás hegyére-hátára épített házikók és mögötte a lejtős kert a pusztulás képét mutatta.  

 

 

A felújítás során csak az utcára néző, legidősebb, kő falazatú részt tartották meg, ez szolgál bejárat gyanánt a két új tömeggel bővített házba. A régi szárnyban a bejárat szintjén tágas gardrób és tárolóhelyiségek nyílnak. Az új tömegekbe kerültek a lakószintek, legmagasabbra a gyerekek birodalma. Minden lakószint, így a gyerekeké is, közvetlen kapcsolatban van a teraszosan kialakított, napsütötte kerttel, amelyet az utca felől jótékonyan takar az épület.

Az új építés karakterében markánsan kortárs, de a hófehér vakolat és a hagyományos hódfarkú cserépfedés egységbe olvasztja a régi és új részeket – az archetipukus házforma kontúrokkal együtt időtlen megjelenést kölcsönöz az együttesnek. A részletek árulkodnak az egyes elemek koráról, a minimalista felfogású hozzáépítés egyértelműen megkülönböztethető az eredeti épületrésztől.

 

 

Stúdió: Atelier 111 Architekti
Vezető tervező: Jiří Weinzettl, Barbora Weinzettlová, Veronika Indrová
Projekt helyszíne: Jinonice, Prága, Csehország
Építés éve: 2016-19
Fotók: BoysPlayNice

 

Forrás: Atelier 111 Architekti

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lenyűgöző töltőtollat tervezett Kengo Kuma

Lenyűgöző töltőtollat tervezett Kengo Kuma

A Varius toll elegáns acélvázát az építész kedvenc alapanyaga, a fa borítja.

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Az építész iskolájának volt tanítványai vásárolták meg.

Hirdetés