• 2023-10-25 09:00
  • Deco

Otthon három nap alatt

Kertkapcsolatos ház Bécs zöldövezeti részében

Boszorkányos gyorsasággal került helyére a kétszintes épület, amely egyszerre puritán, ugyanakkor tágas, modern és szerethető – ráadásul Bécs zöldövezeti részén, az Öreg-Duna által meghatározott népszerű üdülő-, sport- és lakónegyedben található. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/4-es lapszámából.


A kertkapcsolatos ház rendelkezik egy városi lakás és egy nyaraló összes pozitív tulajdonságával. A jó tömegközlekedésnek köszönhetően Bécs belvárosa gyorsan, kényelmesen elérhető, a tulajdonosok pedig áprilistól októberig élvezhetik az idilli környezetet, a nappali folytatását jelentő pompás, zöld kertet és medencét is.
 


A Bécs egyik külső kerületében található Alte Donau, vagyis Öreg-Duna holtág a folyó 150 évvel ezelőtti szabályozásának köszönhetően született meg, a területen pedig ma Európa egyik legnagyobb szabadidőközpontját találjuk, ahol a hétvégi hobbikertek, nyaralók, családi házak, kedélyes kisvendéglők, sportpályák és játszóterek mellett, az ENSZ felhőkarcolói is magasodnak. Az itteni, zord és zimankós téli hónapok után a bécsiek alig várják az első tavaszi napsugarakat, amikor végre újra birtokba vehetik a környéket.

Ebben az idilli környezetben talált nemrég új otthonra Gábor és Adrienn, a fiatal, kétgyerekes budapesti pár, akik néhány éve már Bécsben dolgoznak, és a kezdeti albérlet után sikerült saját ház építésébe kezdeniük. Megbízhatósága és gyors megvalósíthatósága miatt szimpatikus megoldásnak tűnt számukra az egyre népszerűbb könnyűszerkezetes ház.
 


A tervezésbe első perctől bevonták Paller Eszter építészt, belsőépítészt, akinek lehetősége volt az alaprajzon módosítani, így a nyílászárók helyének, méretének, a burkolatok és a fal színének kérdésében is ő döntött – természetesen a tulajdonosokkal való egyeztetések után. Pénzügyi okok miatt ugyan voltak apróbb módosítások, de a végeredménnyel mindenki maximálisan elégedett.

Néhány alapvető elgondolás mentén készültek a tervek: a földszinti funkciókat egyetlen óriási térben képzelték el, egy tágasabb előszobával és vendégmosdóval. Az emeletre végül egyetlen, nagy méretű fürdőszoba került, aminek berendezése nagyvonalú és praktikus, akár egyszerre több családtag is használhatja anélkül, hogy egymást zavarnák. Mindez a jól átgondolt alaprajznak köszönhető, ráadásul rengeteg tárolóhelyet is sikerült kialakítani.
 


Ez a kényelem és praktikum a ház összes helyiségét jellemzi, amihez barátságos fafelületek, drapp és világosszürkés tónusok társulnak. Ugyanakkor több helyiségben is megjelenik az a sötétebb zöld árnyalat, ami egyszerre karakteres és elegáns, időtlen, mégis bátor és bevállalós, néhol mélységet ad a tereknek máshol csak megmozgatja a higgadt felületeket.

 


További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Ökotudatos design
  • 2022-02-25 11:00
  • Deco

Ökotudatos design

A Budakeszi határában megépült családi ház léptékében és tömegalakításában is a környezetéhez igazodik, részletei és anyaghasználata ugyanakkor félreérthetetlenül egy 21. századi otthonról vallanak.

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A Mariahilfer strasse egyik fontos csomópontjában álló, 2021 októberében átadott négycsillagos hotel története évszázadokkal korábbra nyúlik vissza.

Ódon tűzfalak között

Ódon tűzfalak között

Családi ház Prága Jinonice kerületében.

Hirdetés