Hirdetés

Amikor a függöny belsőépítészeti kiegészítőből a homlokzat részévé válik

A Bangkok Tokyo Architecture stúdió által tervezett thaiföldi K-házat a látható betonváz, a vörös téglafal és egy nagy ezüst függöny határozza meg. Az anya-fia páros számára átalakított lakóépületnek olyan szabadonálló szerkezetet terveztek az építészei, amelyet idővel könnyen testre lehet szabni, adaptálni és módosítani.

„A környéken található legjellemzőbb építőanyagokat és építési módokat akartuk felfedni, hogy az építészet mindenki számára érthetővé és elérhetővé váljon” – mondta Poom Prakongpetch, a Bangkok Tokyo Architecture vezető építésze.

 

Az otthon mindhárom szintje más-más funkciót tölt be. A földszinten található az anya hálószobája, az első emeleten a közös nappali, az étkező és a konyha, a harmadik emeleten pedig a fiú hálószobája és fürdőszobája.

Az emeletek az épületben felfelé egyre hátrébb sorolódnak, hogy helyet teremtsenek a külső teraszoknak. Ezek közül az egyik a szomszédos épületre néz, és egy téglafal veszi körül, míg az utcára néző teraszra egy nagy ezüstfüggöny borul. Belül a tégla- és betonszerkezetet szabadon hagyták, fehér válaszfalakkal és fehér csempével burkolt fürdőszobákkal kombinálva.

A nagyméretű fémkeretes ablakok, tolóajtók és tetőablakok minden szinten bőséges természetes fényt biztosítanak, valamint hozzáférést a külső teraszokhoz.

„Számunkra a ház olyasvalami, amire folyamatosan lehet építeni, amit ki lehet sajátítani. A beton talapzat azt sugallja, hogy a ház egy platform a különböző felhasználásokhoz és adaptációkhoz. A ház megjelenése és hangulata attól függ, hogy éppen ki nézi vagy használja a teret. Nem állt szándékunkban egy bizonyos megjelenést vagy érzést közvetíteni a tervezéssel” – tette hozzá Prakongpetch. 


Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közép-európai kortárs családi házak gyűjteménye | megjelent a 28+84 Houses

Közép-európai kortárs családi házak gyűjteménye | megjelent a 28+84 Houses

A Magyar Építőművészek Szövetsége által összeállított kötet a V4 országok 2016-2022 között épült családi házairól ad válogatást. 

BEST OF OCTOGON 2022 | Családi ház a Szalonka utcában

BEST OF OCTOGON 2022 | Családi ház a Szalonka utcában

Ginkgo Architects tervezésében.

BEST OF DECO 2022 | Fischer József és Kozma Lajos budai villáinak kortárs átirata
  • 2022-12-28 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Fischer József és Kozma Lajos budai villáinak kortárs átirata

Rosta S. Csaba és Szabó Renáta tervezésében.

Hirdetés