Hirdetés

A taipei székhelyű Xrange építészeti stúdió íves betonfalakkal tervezett panziót a szélfútta tengerpartra.

Április témája az OCTOGON online magazinban a BETON, első szereplőnk mindjárt extravagáns példát mutat a sokoldalú, de sokszor méltatlanul mellőzött anyag használatára. Viharos téli szelek, sós pára, és sehol egy út, amin a helyszín megközelíthető. Ezek a feltételek fogadták az Xrange építészeit a tajvani Pingtung megyében, ahová 8 szobás panziót kellett tervezniük. A mostoha körülmények miatt döntöttek úgy, hogy helyben zsaluzott és öntött betonból készüljön a ház, ami azután a formát is alapvetően meghatározta.
 

 

A táj vadsága, nagy, füves mezők és egy őshonos akácerdő ihlette az épület külső megjelenését. Az organikusan hullámzó falakkal épült hotel a „Vándorló falak” nevet kapta. A falak szabadon hullámzanak a sík födémek között, a helyiségek funkciójához, elrendezéséhez igazodva. Kívül és belül a durva betonfelület folytonos, a lépcsőházakban a falak elmozdulnak egymás fölött, és látszik felettünk az ég. 

A széltől támadott oldal felé az épület teljesen zárt, a panoráma felé viszont mennyezettől a padlóig teljesen üvegezett nyílásokkal fordul. A hullámzó falak öbleiben bújnak meg a zárt és nyitott helyiségek, melyek igazi menedéket nyújtanak mind a természet erői, mind a civilizáció elől menekülő embernek. A teljes elvonulást egy a tetőn elhelyezett, 360 fokban panorámás, feszített víztükrű medence teszi teljessé.

Az építészek minimális és természetes anyag-palettával dolgoztak, a durván zsaluzott beton kevés fémmel, fával és kerámiaburkolattal társul. A zsaluzáshoz helyi anyagú, újrahasznosított fát használtak, 30 cm széles paneleket az nagyobb ívekhez, 20 cm-eseket a kisebbekhez és 4 cm-es pálcákat az erős törésekhez. A felületi egyenetlenségek adják az épület karakterét, a szakképzett munkaerő hiánya így nem okozott gondot, a „hibák” természetesek.

 

Építészet: XRANGE architects (belsőépítészet és tájtervezés is)
Helyszín: Hengchun település, Pingtung megye, Tajvan
Telek területe: 2880 nm
Építési terület: 490 nm

 

 

Forrás: designboom


 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mohalepte szikla

Mohalepte szikla

Hegyoldalból kiálló hatalmas kőzetet idéz a beton családi ház.

Nyers beton és tiszta üveg az ünnepi asztalra (X)

Nyers beton és tiszta üveg az ünnepi asztalra (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Kilencedik rész.

Piacozni jó!

Piacozni jó!

Az új pécsi vásárcsarnokról. 

Hirdetés