Hirdetés

Szélhajlította falak

A taipei székhelyű Xrange építészeti stúdió íves betonfalakkal tervezett panziót a szélfútta tengerpartra.

Április témája az OCTOGON online magazinban a BETON, első szereplőnk mindjárt extravagáns példát mutat a sokoldalú, de sokszor méltatlanul mellőzött anyag használatára. Viharos téli szelek, sós pára, és sehol egy út, amin a helyszín megközelíthető. Ezek a feltételek fogadták az Xrange építészeit a tajvani Pingtung megyében, ahová 8 szobás panziót kellett tervezniük. A mostoha körülmények miatt döntöttek úgy, hogy helyben zsaluzott és öntött betonból készüljön a ház, ami azután a formát is alapvetően meghatározta.
 

 

A táj vadsága, nagy, füves mezők és egy őshonos akácerdő ihlette az épület külső megjelenését. Az organikusan hullámzó falakkal épült hotel a „Vándorló falak” nevet kapta. A falak szabadon hullámzanak a sík födémek között, a helyiségek funkciójához, elrendezéséhez igazodva. Kívül és belül a durva betonfelület folytonos, a lépcsőházakban a falak elmozdulnak egymás fölött, és látszik felettünk az ég. 

A széltől támadott oldal felé az épület teljesen zárt, a panoráma felé viszont mennyezettől a padlóig teljesen üvegezett nyílásokkal fordul. A hullámzó falak öbleiben bújnak meg a zárt és nyitott helyiségek, melyek igazi menedéket nyújtanak mind a természet erői, mind a civilizáció elől menekülő embernek. A teljes elvonulást egy a tetőn elhelyezett, 360 fokban panorámás, feszített víztükrű medence teszi teljessé.

Az építészek minimális és természetes anyag-palettával dolgoztak, a durván zsaluzott beton kevés fémmel, fával és kerámiaburkolattal társul. A zsaluzáshoz helyi anyagú, újrahasznosított fát használtak, 30 cm széles paneleket az nagyobb ívekhez, 20 cm-eseket a kisebbekhez és 4 cm-es pálcákat az erős törésekhez. A felületi egyenetlenségek adják az épület karakterét, a szakképzett munkaerő hiánya így nem okozott gondot, a „hibák” természetesek.

 

Építészet: XRANGE architects (belsőépítészet és tájtervezés is)
Helyszín: Hengchun település, Pingtung megye, Tajvan
Telek területe: 2880 nm
Építési terület: 490 nm

 

 

Forrás: designboom


 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Terrán tetőcserepek időtállóságának titka

A Terrán tetőcserepek időtállóságának titka

A beton mint tetőcserép-alapanyag kiváló választás, amelyet már több évezreddel ezelőtt is nélkülözhetetlen elemként tartottak számon az építőiparban.

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Metróállomás a norvég erdő közepén

Metróállomás a norvég erdő közepén

A Sporaarchitects, karöltve az Austigard Arkitektur csapatával egy igazi álom metróállomást álmodott meg Skøyenbe. 

Nincs találat!

Hirdetés