Godefroy épülete egy óda a brutalizmushoz

Ki mondta, hogy az erdei kabinok csak fából épülhetnek? Ludwig Godefroy Casa Alferez elnevezésű épülete egy lenyűgöző brutalista betonerőd. A robusztus külső azonban ne tévesszen meg senkit, az enteriőr otthonos és kompakt. Az épület masszív jellegét a tüskés lombok és a szoborszerű terek lágyítják. 

 


A megrendelő a mexikói Alferez fenyőerdejében szeretett volna egy biztonságos üdülőhelyet magának és a fiának. Az építészek a felkérésre egy betonból készült, szobrorszerű erődöt terveztek. A tömegét függőlegesen alakították ki, hogy illeszkedjen a fenyőfák látványához. 

 


A két hálószobás családi házon belül az egyes terek platformokon vannak elrendezve, és sugárirányban rétegződnek, mint egy fa lombkoronája. Belső falak nincsenek, az egyes zónákat szegélyező fapadló határolja el a területeket egymástól. A betonlapok öntési és tájolási iránya a fenyőfák kérgére utal.

 

Az épület számos építészeti mozgalomból és popkulturális termékből merít inspirációt (Metabolism, Archigram Walking City és a Studio Ghibli Laputa: Castle in the Sky!), a belső tér azonban leginkább Laputa elfeledett kastélyára hasonlít. Az enteriőr magában foglal egy süllyesztett beszélgetőzónát, az étkező és a dolgozószoba pedig különböző fókuszpontokat kínál, ami a Laputa változó kockák és lépcsők jelenetét idézi.

A szürke együtteshez képest a tetőablakok és az erdei tisztásra néző nagy téglalap alakú üvegezés tagolása lehetővé teszi, hogy a nyers anyag néhol könnyűnek tűnjön. Ezt erősíti a társalgó kárpitozásában felsejlő zöld árnyalat is. 

 


Ludwig Godefroy | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: Yellowtrace
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutalista játszótér másképp

Brutalista játszótér másképp

Tisztelgés a huszadik század játszóterei előtt. 

Az anyag fétise

Az anyag fétise

Branczik Márta zsebkönyve a brutalizmusról a 10+1 Budapest sorozat nyitó darabja.

Utazás a fotelből

Utazás a fotelből

Új könyv a brit modernizmusról.

Hirdetés