Godefroy épülete egy óda a brutalizmushoz

Ki mondta, hogy az erdei kabinok csak fából épülhetnek? Ludwig Godefroy Casa Alferez elnevezésű épülete egy lenyűgöző brutalista betonerőd. A robusztus külső azonban ne tévesszen meg senkit, az enteriőr otthonos és kompakt. Az épület masszív jellegét a tüskés lombok és a szoborszerű terek lágyítják. 

 


A megrendelő a mexikói Alferez fenyőerdejében szeretett volna egy biztonságos üdülőhelyet magának és a fiának. Az építészek a felkérésre egy betonból készült, szobrorszerű erődöt terveztek. A tömegét függőlegesen alakították ki, hogy illeszkedjen a fenyőfák látványához. 

 


A két hálószobás családi házon belül az egyes terek platformokon vannak elrendezve, és sugárirányban rétegződnek, mint egy fa lombkoronája. Belső falak nincsenek, az egyes zónákat szegélyező fapadló határolja el a területeket egymástól. A betonlapok öntési és tájolási iránya a fenyőfák kérgére utal.

 

Az épület számos építészeti mozgalomból és popkulturális termékből merít inspirációt (Metabolism, Archigram Walking City és a Studio Ghibli Laputa: Castle in the Sky!), a belső tér azonban leginkább Laputa elfeledett kastélyára hasonlít. Az enteriőr magában foglal egy süllyesztett beszélgetőzónát, az étkező és a dolgozószoba pedig különböző fókuszpontokat kínál, ami a Laputa változó kockák és lépcsők jelenetét idézi.

A szürke együtteshez képest a tetőablakok és az erdei tisztásra néző nagy téglalap alakú üvegezés tagolása lehetővé teszi, hogy a nyers anyag néhol könnyűnek tűnjön. Ezt erősíti a társalgó kárpitozásában felsejlő zöld árnyalat is. 

 


Ludwig Godefroy | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: Yellowtrace
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Építészeti illúziók és városutópiák Örményországból, a Mai Manó Házban.

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Szabadulni a magyar építészek ősfrusztrációjától

Szabadulni a magyar építészek ősfrusztrációjától

A közelmúlt építészeti öröksége és nemzetközi kontextus a Velencei Biennálé magyar kiállításán.

Hirdetés