Új könyv a brit modernizmusról.

Modern Buildings in Britain: A Gazetteer címmel jelent meg Owen Hatherley albuma, amely széles válogatást nyújt Nagy-Britannia brutalista építészetéből. A szerző hazájában és nemzetközileg is elismert szakíró, a modernizmus avatott ismerője. Európa és az Egyesült Királyság városait bebarangoló művei nem pusztán ismertetések, mindig szolgálnak újdonsággal, személyes véleménnyel vagy épp kritikával. 
 

Coleg Harlech, Colwyn Foulkes and Partners, 1970-73

Modern Buildings in Britain: A Gazetteer című munka minden értelemben súlyos darab, nem gyömöszölhetjük a kabátzsebbe városnézés közben. Az eredeti felkérés Nagy-Britannia legismertebb modern épületeinek bemutatására szólt, ám menet közben Owen Hatherley azon kapta magát, hogy új és új csodákra bukkan. Ezek a kevésbé ismert házak vetekedtek híres társaikkal, így a tematika kibővült. 
 

CKözponti könyvtár, Grimsby, Borough Architect J.M Milner, 1966-68

A 600 oldalas munka kifejezetten személyes válogatás, amelyben rejtett kincsek is felbukkannak. A szerző nem mulasztja el dicsérni a szokatlant, és ostorozni a nyárspolgári elutasítást, vagy jobb esetben közönyt, amely ezeket az  épületeket gyakorta kíséri. Lényeglátó megállapításai sokat hozzátesznek a korszak képéhez. 
 

Clifton Katedrális, Percy Thomas Partnership, 1965-1972Burdock Way, Halifax, 1970-1973


A könyv megjelenését a fotográfus, Chris Matthews kiállítása kíséri. A Wide Angle: Modernist Buildings in Britain, azaz Nagylátószög: Modernista épületek Nagy-Britanniában című tárlat Matthews esztétikai zarándokútját mutatja be, melyet egyébként a pandémia idején bonyolított le a Hatherley által kiválasztott épületek között. 
 

South Bank Coke Oven Tower, Middlesbrough, Simon Carves Otto, 1956-57

Egyedül voltam, mindenki otthon dolgozott. Fantasztikus volt a munka, minden homlokzat más és más, mégis az egész drámai egységet alkot, ahogy kiemelkedik a domboldalból – mondja Matthews a Truro-i Városházáról, melyet 1963-66 között tervezett FK Hicklin.

Az említett épület elkerülte a brutalista házakkal szembeni ellenszenv csapásait, mivel a történeti városközponttól távol épült fel. Hatherley egyaránt elítéli a betonépítészet fetisizálását, és negligálását is. Hibának tartja, hogy nincs párbeszéd ezen épületek értékeiről, például a téralakítás terén elért pozitív eredményeikről. A könyv egészen napjainkig kalauzol, bizonyságát adva, hogy az utólagos építészeti bölcsesség csak akkor ér valamit, ha megfelelő kritikus szájából hangzik el.
 

Városháza, Truro, FK Hicklin, 1963-66

A kötetbe erre a linkre kattintva nézhettek bele.

 

Forrás: Wallpaper
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A brutalizmus is „belefulladt” a természetbe

A brutalizmus is „belefulladt” a természetbe

Impozáns, mégsem intruzív

Száz év találkozása

Száz év találkozása

A Reform 1918 projekt megőrzi az épület történelmi örökségét és modern külsővel frissíti fel. 

Erdei kabin másképp

Erdei kabin másképp

Godefroy épülete egy óda a brutalizmushoz

Hirdetés