A díjat a Magyar Zene Házában adták át a MÉSZ képviselői

A Stróbl-Csonka család jelenlétében, a Magyar Zene Házának hangdómjában adták át szeptember 23-án a 2023-as Csonka Pál-érmet, melyet évről évre a Magyar Építőművészek Szövetségének tagjaiból álló kuratórium ítél oda a szerkezettervezői és építészeti  együttműködés kiemelkedő példáit létrehozó szakembereknek. A helyszínválasztás nem véletlen, idén az épület alkotói: Sou Fujimoto tervező, Varga Bence projektvezető építész és Puskás Balázs szerkezettervező vehették át a kitüntetést. 
 

Fotó: MÉSZ/AHA

A Csonka Pál-érmet a nemzetközi hírű tudós és több építészgeneráció tanítómesterének tiszteletére a Magyar Építőművészek Szövetsége 1988-ban alapította. A kitüntetés az építész- és tartószerkezet-tervezők alkotó együttműködését hivatott elismerni. A Somogyi Krisztina által moderált díjátadón a MÉSZ képviseletében Golda János és Kiss Gyula méltatták a komplex teljesítményt elismerő kitüntetés jelentőségét, Kovács Csaba pedig a kitüntetetteket laudálta, kiemelve, hogy a Magyar Zene Háza létrehozása során megvalósult együttműködés példa értékű. Sou Fujimoto, Varga Bence és Puskás Balázs sok évi eredményes partnersége nyomán válhatott csak valóra a számos díjjal elismert kortárs épület, amely a 21. századi építészet új irányvonalának jeles példája. 

 

 

Az ünnepség a hangdóm Budapest építészetét bemutató vetítésével kezdődött, és Sou Fujimotónak az épületet és a tervezési koncepciót bemutató rövid prezentációjával zárult. A szokatlan helyszín kissé próbára tette a megszólalókat, akik nehezen találták meg a helyüket a kör alakú térben, ahol köztudomásúlag nincs kitüntetett pont, csak azonos értékű periféria. Ugyanakkor épp a centrális tér és a demokratikus téri helyzet eredményezte, hogy a hivatalos rendezvény bensőséges ünnepléssé alakult, ahol a kitüntettek családtagjait épp úgy köszöntötték, mint magukat az alkotókat.

 

Az OCTOGON szerkesztősége nevében is gratulálunk a díjazottaknak, akik közül Sou Fujimoto és Varga Bence az oldalunkon korábban közölt exkluzív interjúban beszéltek a projekt kihívásairól és tapasztalatairól. Az OCTOGON magazin 2021/8-as lapszámában Bán Dávid írt a Magyar Zene Házáról, amelyet ITTMartinkó József kritikáját ITT, továbbá az épület speciális üvegszerkezetének műhelytitkairól pedig ITT olvashattok.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Best of Octogon 2021 | Sou Fujimoto

Best of Octogon 2021 | Sou Fujimoto

Visszatekintve az elmúlt évre Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

 A ház mint lombkoronatest

A ház mint lombkoronatest

A zene mellett az építészetbe is beavat minket a Magyar Zene Háza.

Bachman Gábor újra a Velencei Biennálén

Bachman Gábor újra a Velencei Biennálén

Negyedszerre is meghívottként állít ki, ezúttal az olasz virtuális pavilonban.

Hirdetés