Barthélémy Griño párizsi építész és csapata jegyzi a skót felföldön a Glenmorangie Distillery whisky márka központjának felújítását és kutatólaboratóriumának új, modern épületét.
 

A 19. században alapított Glenmorangie vállalat óvja hagyományait. Ma is ugyanazzal a gondos körültekintéssel tervezett gyártási folyamat során párolják ízletes termékeiket, mint egykor – az üzem single malt whisky-je mindig is a taini lepárlóban készült. Skócia-szerte ők dicsekedhetnek a legmagasabb desztilláló tartályokkal, amelyek szintén hozzájárulnak az ital egyedi ízvilágához. Minthogy a whisky éréséhez idő kell (3-10 év, vagy még tovább), az előre tervezés létfontosságú a márka sikerében.


 

Glenmorangie Lepárló – az üvegbe csomagolt torony
 

Bár Barthélémy Griño korábban nem tervezett lepárló üzemet, a Glenmorangie vállalat tulajdonosával, az LVMH csoporttal (pl. Dior, Louis Vuitton, Berluti márkák kapcsán) jó párszor dolgoztak már együtt. Az építésziroda egy pályázaton nyerte el a megbízást, ezután a vállalat vezetőjével, Thomas Moradpourral és a whisky márka szakértőivel együttműködve tökéletesítették elképzelésüket.
 

 

A meglévő 19. századi épületegyüttesen elvégezték a szükséges helyreállítási munkákat, ezt követően a tervezői gárda az új, modern és a régi, patinás épület összehangolására fókuszált. Az új, 20 méter magas létesítményt  „Világítótoronynak” nevezték el, annak csillogó, fényes üvegborítása miatt – benne állnak a lepárló tartályok, legfelső szintjén pedig a labor került kialakításra.

 

 


„Kapcsolatot kívántunk létrehozni a történelmi múlttal rendelkező régi üzem és az új épület között, kihasználva a táj szépségét” – magyarázza Barthélémy a folyamatot.

„A tradicionális és a kortárs megfelelő egyensúlyára törekedtünk az anyagválasztásban és a kivitelezés során is, így kapott a torony fa szerkezete üvegborítást. A homlokzaton át láthatóvá válnak az épület belsejében nyújtózó lepárlótartályok is.”

 


A tervezés során a torony arányainak meghatározása kihívást jelentett: „szimbolikus épületet szerettünk volna létrehozni anélkül, hogy elnyomtuk volna valami túl naggyal a régi szeszfőzdét” – meséli Barthélémy. Látva a zöld gyep és dombok közül finoman a magasba törő csúcsot, ez sikerült is nekik. A „Világítótoronyban” kapott helyet az ellenőrző labor, valamint egy teszthelyiség is – az innen nyíló hatalmas terasz nyitja meg a teret a környező skót vidék felé.

 


A tervezést meghatározó előremutató megközelítés szerint fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vettek. Például a torony áramellátását részben a lepárlás során is, helyben termelt biogáz adja. „Az épület a kísérletezésről szól” – mondja Thomas Moradpour. „Az a tény, hogy ez az épület magasabb, mint az üzem többi létesítménye, a távoli jövő felé fordulás szimbólumává emeli.”

 

 

Barthélémy Griño | Web | Instagram
Glenmorangie
 | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: Wallpaper , AJ 

 

Még több fotó a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Készíts díjat szálcementből!

Készíts díjat szálcementből!

Az Equitone díjálmodó pályázata.

Gyanútlan járókelőkből gondosan felépített fotós életmű

Gyanútlan járókelőkből gondosan felépített fotós életmű

Hans Eijkelboom művei a Madách téren kerülnek vissza először abba a kontextusba, ahonnan származnak.

Hirdetés