Barthélémy Griño párizsi építész és csapata jegyzi a skót felföldön a Glenmorangie Distillery whisky márka központjának felújítását és kutatólaboratóriumának új, modern épületét.
 

A 19. században alapított Glenmorangie vállalat óvja hagyományait. Ma is ugyanazzal a gondos körültekintéssel tervezett gyártási folyamat során párolják ízletes termékeiket, mint egykor – az üzem single malt whisky-je mindig is a taini lepárlóban készült. Skócia-szerte ők dicsekedhetnek a legmagasabb desztilláló tartályokkal, amelyek szintén hozzájárulnak az ital egyedi ízvilágához. Minthogy a whisky éréséhez idő kell (3-10 év, vagy még tovább), az előre tervezés létfontosságú a márka sikerében.


 

Glenmorangie Lepárló – az üvegbe csomagolt torony
 

Bár Barthélémy Griño korábban nem tervezett lepárló üzemet, a Glenmorangie vállalat tulajdonosával, az LVMH csoporttal (pl. Dior, Louis Vuitton, Berluti márkák kapcsán) jó párszor dolgoztak már együtt. Az építésziroda egy pályázaton nyerte el a megbízást, ezután a vállalat vezetőjével, Thomas Moradpourral és a whisky márka szakértőivel együttműködve tökéletesítették elképzelésüket.
 

 

A meglévő 19. századi épületegyüttesen elvégezték a szükséges helyreállítási munkákat, ezt követően a tervezői gárda az új, modern és a régi, patinás épület összehangolására fókuszált. Az új, 20 méter magas létesítményt  „Világítótoronynak” nevezték el, annak csillogó, fényes üvegborítása miatt – benne állnak a lepárló tartályok, legfelső szintjén pedig a labor került kialakításra.

 

 


„Kapcsolatot kívántunk létrehozni a történelmi múlttal rendelkező régi üzem és az új épület között, kihasználva a táj szépségét” – magyarázza Barthélémy a folyamatot.

„A tradicionális és a kortárs megfelelő egyensúlyára törekedtünk az anyagválasztásban és a kivitelezés során is, így kapott a torony fa szerkezete üvegborítást. A homlokzaton át láthatóvá válnak az épület belsejében nyújtózó lepárlótartályok is.”

 


A tervezés során a torony arányainak meghatározása kihívást jelentett: „szimbolikus épületet szerettünk volna létrehozni anélkül, hogy elnyomtuk volna valami túl naggyal a régi szeszfőzdét” – meséli Barthélémy. Látva a zöld gyep és dombok közül finoman a magasba törő csúcsot, ez sikerült is nekik. A „Világítótoronyban” kapott helyet az ellenőrző labor, valamint egy teszthelyiség is – az innen nyíló hatalmas terasz nyitja meg a teret a környező skót vidék felé.

 


A tervezést meghatározó előremutató megközelítés szerint fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vettek. Például a torony áramellátását részben a lepárlás során is, helyben termelt biogáz adja. „Az épület a kísérletezésről szól” – mondja Thomas Moradpour. „Az a tény, hogy ez az épület magasabb, mint az üzem többi létesítménye, a távoli jövő felé fordulás szimbólumává emeli.”

 

 

Barthélémy Griño | Web | Instagram
Glenmorangie
 | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: Wallpaper , AJ 

 

Még több fotó a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pihentető pasztellek
  • 2022-12-07 09:00
  • Deco

Pihentető pasztellek

Finomhangolás Budán.

Ez csak természetes!

Ez csak természetes!

Természetes anyagokkal adtak új életet a normandiai háznak.

Hirdetés