Fülöp Tamás, a Hello Wood csoportvezető építészének könyvajánlója

Mit olvassunk, ha szakmailag is inspiráló tartalomra vágyunk? Ebben adhat segítséget Fülszöveg elnevezésű sorozatunk, amelyben a Hello Wood és építész barátaik által ajánlott könyveket vesszünk sorra – olyan figyelemre méltó, gondolatébresztő köteteket, albumokat mutatunk be, amelyek témájukban építészeknek és designereknek is érdekesek lehetnek, vagy csak éppen nagyon aktuálisak.

Ezúttal Fülöp Tamás, a Hello Wood csoportvezető építészének könyvajánlóját olvashatjátok Jan Gehl „Élhető városok című kötetéről.

 

Az építészek, a lakók és az ingatlanfejlesztők is gyakran csak a konkrét épületükre fókuszálnak, azok létesítésének komplexitása már önmagában nagy feladat. Azonban érdemes eltávolodni a saját házunktól, kimennünk az utcára, és a vízszintes terek használatával, a gyalogosokkal, a közlekedéssel, azaz a városi élet működésével foglalkoznunk, és azt is fontos megértenünk, hogy az épített környezetünk miként kapcsolódik a közösségi terekhez.

Jan Gehl könyve nem csak építészek számára érdekes, hanem mindenki számára, aki eddig csak érzékelte, hogy egy városban jól vagy éppen rosszul érzi magát. Ez a könyv segít ezeket az érzéseket megmagyarázni, és a sok nemzetközi példán keresztül jobban megérthetjük azt is, milyen irányban érdemes a saját városunkat fejleszteni, hisz ez közös célunk és közös felelősségünk is.

 A várostervezés emberi dimenziója
Avagy mit ír a hivatalos könyvismertető

Ma már a világ lakóinak a többsége városokban lakik, és a városi növekedés várhatóan tovább fog gyorsulni az előttünk álló évek folyamán. Az 1960-as évektől az autók vették át a közterületek fölötti uralmat, egyre jobban kiszorítva a gyalogosokat és rontva az életminőséget a városokban. A könyv a várostervezés emberi dimenziójával foglalkozik. A város és a benne élő ember közötti kapcsolat mélyreható vizsgálata elkerülhetetlen kérdéssé válik, ha élhető környezetet akarunk teremteni. Ma már szerencsére egyre inkább magától értetődőnek vesszük, hogy a város az embereknek épül.


 

Hello Wood Web | Facebook | Instagram

 

 

Grafikai kreatív: Sztranyák Zsófia

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

2200 diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén

2200 diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén

A tíz, legrövidebb idő alatt jó megfejtést beküldő versenyző iskolája nyert egy-egy okosbútort.

Építkezés a Völgyben – Hello Wood Off-Mustra 2020

Építkezés a Völgyben – Hello Wood Off-Mustra 2020

Maradandó installációk, örök élmények az idei HelloWood Off-Mustrán.

Két magyar projekt is bekerült a Deezen Awards 2020 második fordulójába

Két magyar projekt is bekerült a Deezen Awards 2020 második fordulójába

A Gutowski Robert és a Hello Wood is ott van az esélyesek között. 

Hirdetés