Hirdetés

Romok új élete

Elindult a Market ROM Vándor programja.

Október 14-én a most indult ROM Vándor program első állomásaként átadták a megújult XIII. századi Töki Romtemplomot. A pest megyei község határában található, mára már nagyon rossz állapotban lévő műemléket a Market Építő Zrt. önkéntes, társadalmi felelősségvállalási tevékenységének részeként állították helyre. Az 50 millió forintos költséggel helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll.
 

 

A ROM Vándor a Market Építő Zrt. hosszú távú társadalmi felelősségvállalási (CSR) programja, amely elősegíti a megismételhetetlen atmoszférájú építészeti örökségeink minőségi rehabilitációját. Az építőipar kiemelt szereplőjeként a vállalat egy olyan komplex programot hozott létre, ami kapcsolódik a tevékenységéhez, illeszkedik a hitvallásához, értéket teremt, gazdagítja épített környezeti örökségünket, és országosan kiterjeszthető.

A Market Építő Zrt. a kiválasztott évi egy vagy kettő rom felújítását a műemléki szervekkel, építésügyi hatóságokkal közösen dolgozza ki, szigorúan figyelembe véve az egyedi védettségi szempontokat. Minden hozzáépítést, kiegészítést a történelmi hagyatékhoz méltón, arányos, stílusos építészeti gesztussal alakítanak ki. A program illeszkedik az elmúlt évek olyan népszerű trendjeihez is, mint az ökoturizmus, a mikrokáció, a zero waste, slow vagy az urbex mozgalom.

A ROM Vándor program keretében teljes egészében koordinálják az örökségvédelmi engedélyhez szükséges összes szakági munkálatokat. Biztosítják a projekt jogi feltételeit, a tulajdonosi hozzájárulások beszerzését, a tulajdonosok és a lakosság tájékoztatását.

A program külön érdekessége és értéke, hogy a megvalósítás során a neves szakértők bevonása mellett a kapcsolódó feladatok elvégzése – az előkészítéstől egészen a megvalósításig – a Market Építő Zrt. önkéntes munkatársainak bevonásával történik.

 

Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Beruházási Minisztérium építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára

Két éves előkészítés után, a program több mint száz romemlék feltérképezésével, és mintegy 50 helyszíni bejárásával kezdődött. Ezek közül 12-őt választottak ki, a komplex szakmai szempontok mellett kiemelten fontos volt a megvalósíthatóság, ütemezhetőség és a jogilag tisztázott megközelíthetőség. A rehabilitáció a romok állagmegóvási, konzerválási, kisebb restaurálási munkálatait, és a műemlékek környezetének rendezését foglalja magába. 
 

 

Az első megvalósult projekt, a Töki Romtemplom Tök határában fekszik, a róla elnevezett Rossztemplom-dűlőben. A XIII. század második felében épült. Története kevéssé ismert, írásos emlékek alig állnak rendelkezésre róla. Az 1278-ban „Tek/Thewk” néven említett középkori helység a ma is lakott falura vonatkozik, ami a török időkben elnéptelenedett. A templom nagy része leomlott mára, de a még álló falai elérik a 6 méteres magasságot. A 2000-es évek elején régészeti feltárásokat végeztek a területén, amit részleges felújítás követett. Ennek köszönhetően sikerült a pusztulást megállítani, azonban az elmúlt több mint húsz év környezeti hatásai felgyorsították az állagromlást, emiatt időszerűvé vált az újabb beavatkozás.

 

 

A ROM Vándor program keretén belül állagmegóvási és környezetrendezési munkálatokat végeztek a helyszínen. A megmaradt középkori falszövet megerősítése, konzerválása, valamint a millenniumi felújítások egyes falazatainak kijavítása mellett rendezték a rom környezetét is, amellyel megteremtették a műemlék két irányú megközelítését.

A megújult falazatok a közelben megőrzött és összegyűjtött kövek felhasználásával épültek. Az immár látogathatóvá vált romemléket Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Beruházási Minisztérium építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára Scheer Sándorral, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójával, Belecz Péterrel, a ROM Vándor programigazgatójával és Bősze Andrással, Tök polgármesterével közösen avatta fel.

 

„Minden egyes esetben arra törekszünk a felújítások elvégzése során, hogy méltó módon viszonyuljunk a történelmi hagyatékhoz, és olyan minőségi munkát hagyjunk magunk után, amihez legalább 25 évig nem kell hozzányúlni. Mind munkatársaink, mind a bevont szakemberek az adott rom építészeti örökségének értékeihez, annak identitásához illesztve tervezik meg a rekonstrukciós folyamatot. A töki templomrom megújításában önkéntes munka keretében közel száz kollégánk vett részt. A szakmai feladatok mellett Market összefogással valósítottuk meg a műemlék környezetének rendezését is” – mondta el Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. 

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója


Szakmai partnerek: 

Tervezés:

Állagvédelemhez, falkonzerváláshoz kapcsolódó tervezői feladatok: Dr. Mezős Tamás (okleveles építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, egyetemi tanár, M&M Architektész Építésziroda Kft.)
Táj- és környezetrendezés: Dr. Szilágyi Kinga (tájépítész, M&M Architektész Építésziroda Kft.)
Kőzet és habarcsvizsgálat és faldiagnosztika: Dr. Török Ákos (tanszékvezető, egyetemi tanár, BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék)
Szakmai tanácsadó: Arnóth Ádám (építészmérnök, műemléki szakértő)
Régészeti partner: Salisbury Régészeti Kft.

 

Megvalósítás:

Generálkivitelező: Market Építő Zrt.
Programigazgató: Belecz Péter
Projektvezető: Krenn Tamás
Építésvezető: Szabadosi Tamás, Dubecz János
Szakipari referens-kertészet: Dr. Windisch Mária
[Szakkivitelező alvállalkozók:
kő munkák: Stylos Kft.
kertészet: Harappa Kft.
földmunka: OKM Kft-
szakipari munkák: Market Épületszervíz Kft.
finombeton elemek: Ornamentika Kft.
lakatos szerkezetek: T-Brass Kft.
állványozás: Gemenc Állványépítő Kft.
geodézia: Kvalitron Kft.
 

 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Huszonöt éves a Market Építő Zrt.

Huszonöt éves a Market Építő Zrt.

Hazánk mára legnagyobb, piacvezető magasépítőipari vállalata.

Funkcionalizmus csapatjátékban

Funkcionalizmus csapatjátékban

Szüle Péter, a Market 6.0 székház vezető tervezője racionalitásról és merészségről.

Komáromi erőd és kőbányai sétány is kapott Építőipari Nívódíjat

Komáromi erőd és kőbányai sétány is kapott Építőipari Nívódíjat

Huszadszor osztották ki az Építőipari Nívódíjakat.

Hirdetés