Az építészek sok mindent tudnának kezdeni Virág Csaba lebontásra ítélt épületével.

Virág Csaba várbeli Villamos Teherelosztóját bontásra ítélték, ám az építésszakma felemelte a szavát az épület megmentéséért. Az építészhallgatók lapja, a Megfagyott Muzsikus ötletpályázatot írt ki a lehetséges hasznosításról, amire merész, meglepő, különleges, bizarr, ironikus, olykor talán szarkasztikus megfejtések is érkeztek. Ezekből válogatottunk, elsősorban a megvalósítható tervekre összpontosítva.

Arról már korábban írtunk, hogy a Villamos Teherelosztó – amelynek bontása 2016 óta terítéken van – megmentése érdekében a Magyar Építőművészek Szövetsége állásfoglalást és petíciót írt, és beszámoltunk az MM ötletpályázatának sikeréről is.

„A villámpályázat Facebook-eseményére több, mint 400 visszajelzés érkezett. A pályázatra három nap alatt 37-en küldték el a terveiket, ötleteiteket, műalkotásaikat – írta a Megfagyott Muzsikus. –

Hallgatók, fiatal és dörzsölt építészirodák, grafikusok, és, aminek külön örültünk: olyan városlakók is, akik bár nem szakmabeliek, mégis meg szerették volna mutatni, hogy fontos nekik az ügy, és van ötletük arra, hogy mi minden történhetne az épülettel ahelyett, hogy elbontják.”

„Rengeteg zseniális ötlet jött ideiglenes és hosszútávú hasznosításról, figyelemfelkeltő képek a ház szépségéről, montázsok, gifek, grafikák, és persze karikatúrák, mert hogy is lehetne ezt a helyzetet máshogy elmondani” – írták az építészhallgatók, a terveket átböngészve pedig mi magunk ezt tapasztaltuk, ezért is készítettünk egy kis válogatást.

Je Suis teherelosztó

Hogy valóban remek ötletek születtek, arra ez a terv az egyik legjobb példa, elvégre önmagában is színes, sokrétű ötletparádé. Győrffy Rachel és Hercha Laura terve három alapvető csapásirányt vázol fel: Karanténkórház; Hotel, előre meghatározott bérleti időre, később visszaforgatandó tőke generálására; Balettintézet // Inkubátorház // Műteremház.

Nemcsak szellemes (egy rajzban a Teherelosztó tart egy „I am recycled” táblát, de valóban életképes ötletek is találhatóak itt, amelyekről le is írják az elképzeléseiket a város, az épület és a felhasználók szempontjaiból is.

Je Suis Teherelosztó

Teherelosztóból növényház

Több tervet a zöldgondolat ihletett, ilyen a növényház-koncepció is, amihez a tervet jegyző Acsády Zsombor olyan metszetet készített, amivel a legszívesebben kitapétáznánk a gyerekszoba falát. A terv abból indul ki, hogy ez az épület szépen öregszik, ami ritka, az „ikonikus tömegeihez” pedig „belső téri betonszabászattal” nyúlna hozzá, és egy, a helyi közösség számára nyitott funkciót telepítene bele.

Teherelosztóból növényház - a teljes, vágatlan képet lásd a galériában vagy az eredeti Behance-oldalon!

A KÉK új székháza?

Az ötletek többségénél racionálisabb megoldást kínál a Pyxis Nautica: leírás helyett pontokba szedték a tervük részeit (probléma, erősségek, cél, megoldási javaslatok, funkcióváltási lehetőségek). A felsorolt erősségek közül mi itt és most a historizáló környezetben elhelyezett tükörszerű homlokzatot emelnénk ki, a funkcióváltási lehetőségek közül az első, a Kortárs Építészeti Központ (új) otthonának felvetése meglepő, a továbbiak (coworking iroda, konferencia és kiállítótermek) inkább elképzelhetőek.

Fenntarthatóság háza

Déri Dániel, Pásztor Ádám és Tőrös Ágnes építészek a jövőben, 2033-ban járnak, amikor az Index és az Origo egyesült Indigo néven. Tehát nemcsak az épületet és a jövőt tervezték újra, de egy mutatós újság-oldalt is készítettek, amiben „zöldügyi minisztériumról”, illetve városszerte sok helyen előforduló növényházakról írnak. Maga az épület „a polgárok számára nyitott” nullenergiás ház, passzív megoldásokkal és napelemes cserepekkel. Még egy jövőbeli minisztert is idéznek, aki 2033-ban így nyilatkozik:

„A fenntarthatóság ott kezdődik, hogy egy jól alakítható, értékekkel bíró épületet nem bontunk el, hanem megőrizzük és korszerűsítjük.”

A fiktív nyilatkozat különlegessége – jegyezzük meg mi –, hogy tartalmában teljesen valós, és nem csak bő tíz év múlva ismerjük majd fel.

A Fenntarthatóság háza

Nemzeti Visszaépítész Iroda

Egy név nélküli pályázó az épületet a Nemzeti Visszaépítész Iroda székházának szánja. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű az elképzelés: „Az utóbbi években megvalósult vagy tervezett visszaépítések korhű megjelenés vs. korszerű szerkezet és használható tér problémáira jelenleg a kulisszaépítészet az egyetlen válasz. Ennek kevésbé feltűnő, ám hatalmas lehetőségeket rejtő eszköze a szerelt homlokzatburkolat, melyből gyorsan előállítható egy olyan gyorsrögzítésű kikönnyített rendszer, mely akár egy éjszaka alatt lecserélhető. (...) A későbbi ideológiai és társadalmi változásokat a költséges bontások nélkül is le lehet követni, mert csak le kell szerelni a kifogásolt kor homlokzatát és az éppen megfelelőre cserélni.”

Nemzeti Visszaépítész Iroda

Az összes pályamű elérhető a Megfagyott Muzsikus Behance-oldalán, ahol az appreciate gombbal szavazhatsz is rájuk. Az oldal célja egy párbeszéd elindítása, aminek „a végén valóban mindenkinek elfogadható döntés születhet, és amelybe nem csak építészek, hanem a Belügyminisztérium levelében említett ’lakosság’ is aktív részt vállal.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új piac a Havanna lakótelepen

Új piac a Havanna lakótelepen

Az elsődleges cél a piac infrastrukturális felfejlesztése és összképének helyreállítása volt.

Középpontban az építészet a friss Artmagazinban

Középpontban az építészet a friss Artmagazinban

Az új, 2020/3-as lapszámban központi szerep jut az építészetnek. Kezdve a borítóval.

Lézerszkenneres felmérés készül a Villamos Teherelosztóról

Lézerszkenneres felmérés készül a Villamos Teherelosztóról

Röntgen vizualizáció az épület szerkezeti vázáról.

Hirdetés