Hirdetés

Csak hát nincs akarat, az építész szakmán belül sem.

Rem Koolhaas szerint azzal a pénzzel, amelyet az országok kormányai a koronavírusra költöttek, a klímaváltozással kapcsolatos anomáliákat is rég megoldhatták volna, sajnálatos módon azonban erre az elmúlt évtizedekben nem volt politikai akarat. A holland építész úgy látja, hogy a világ a lehető leggyorsabban szeretne visszatérni a pandémia előtti állapotba, ehhez pedig semmi sem lehet elég drága.

Koolhaas szerint a járvány rámutatott arra, hogy ha valamit nagyon szeretnének elérni a döntéshozók, akkor szinte pillanatok alatt képesek cselekedni. Nincs az a pénzmennyiség, amelyet ne pumpálnának bele a gazdaságba, nincsen az az összefogás, amelyet krízis idején akár határokon átnyúlóan ne adnának meg egymásnak az országok.

Az építész szerint most látszik igazán, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák is orvosolhatóak lennének, ha ehhez világszintű érdek fűződne.

Nemcsak globálisan nézve, hanem az építész szakmára vonatkozóan is hiányol egy közös akciótervet, amellyel tenni lehetne a bolygó megóvása érdekében. 

Az OMA építésziroda vezetője a deezen szervezte vitában kitért arra, hogy májusban a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint a kormányok 9 trillió dollárt költöttek fiskális intézkedésekre és a világjárvány elleni küzdelemre.

Az ENSZ pedig tavaly kiszámolta, hogy ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 fok alatt tudjuk tartani, éves szinten 1,6-3,8 trillió dollárt kellene erre áldoznunk.

Koolhaas megjegyezte, hogy nem ért egyet azokkal az emberekkel, akik szerint a világjárvány tartós változáshoz vezet mind a gazdaságban, mind pedig a mentalitásban. Már csak azért sem, mert a gazdasági érdek az, hogy minél hamarabb visszatérjünk a "normális kerékvágásba", amelyhez az utóbbi évek viszonylagos gazdasági jóléte hozzászoktatott bennünket, ebből pedig nem akarunk alább adni és áldozatot vállalni sem.

Koolhaas pesszimizmusa érthető, de reményt adhat az a tény, hogy egyre többen állnak ki a változás szükségessége mellett. A közelmúltban Shigeru BanKengo KumaJean Nouvel és Renzo Piano építészek közreműködésével 24, a világ gondolkodását meghatározó közgazdász, séf és designer közösen adott ki egy nyilatkozatot a „gazdaság kulturális újjáélesztésére”. A nyílt levél kiemeli a kultúra fontosságát és kijelöli az utat, amelyen a társadalmaknak el kell indulni, ha szeretnének maguknak egy fenntartható jövőt.

Forrás: dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Ami fellelhető volt, azt igyekeztünk hitelesen helyreállítani”

„Ami fellelhető volt, azt igyekeztünk hitelesen helyreállítani”

Az Orczy-kert rekonstrukciójáról beszélgettünk Szloszjár György tájépítésszel.

Svéd design és kényelem a Játékszínben

Svéd design és kényelem a Játékszínben

Interjú Bank Tamással, a belső tereiben is folyamatosan megújuló Játékszín igazgatójával.

"Nincs is jobb annál, mint, amikor szabad kezet kapsz"

Interjú a Sütő Interior Architects vezetőpárosával: Sütő Katával és Sütő Lászlóval.

Hirdetés