Hirdetés

A 2023/24 tanév őszi szemeszterében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán a tervező specializációs negyedéves építészmérnök hallgatók részére felmenő rendszerben elindult graduális képzésükben a belsőépítészeti oktatás. Nemes küzdelem során a diszciplína újra a legrangosabb felsőoktatási intézmény képzési palettájára kerülhetett. Az indítást megelőzően hosszas egyeztetés folyt a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozatával. A tagozat vezetőinek ígérete szerint a képzés eredményességét megvizsgálva az itt diplomázott hallgatók elvégzett kreditjeik alapján a szükséges szakmai gyakorlati idő letöltését követően tervezési jogosultsághoz juthatnak.

 

Nemes küzdelem folyik az egyetemi képzés területén is, mely során az oktatók leginkább szakmai elhivatottságukkal igyekeznek biztosítani továbbra is a képzés magas színvonalat. Ebben a folyamatban mérföldkő az a megállapodás, melyet a Decor Floor Kft., a Kinnarps Hungary Kft. és a Mattonella - SFERA Kerámia Kft. kötött a Lakóépületek Tervezésének Oktatásáért Alapítvánnyal a három tervezési tanszéken – Exploratív Építészeti Tanszék, Középülettervezési Tanszék és Lakóépülettervezési Tanszék – folyó belsőépítészeti képzés támogatása érdekében.

A megállapodás keretében a saját területükön a legmagasabb színvonalat képviselő, vezető piaci szereplők bemutatótermeikben adnak lehetőséget a hallgatók gyakorlati tudásához elengedhetetlen anyagismeretek megszerzéséhez, kibővítéséhez. A megszerzett tudást pedig az egyetemen ki-ki saját aktuális tervezési feladatát fejlesztve azonnal beépítheti, alkalmazhatja. 
 


A mostani alkalom szándékaik szerint a kezdet, az alapok letétele a további közös munkánkhoz, melynek keretében tovább bővítenénk a képzésbe integrálható lehetőségeket, pl. hallgatói pályázatokkal, épület- és gyárlátogatásokkal, a piaci szereplők konzultációkba történő bevonásával az innovatív és kreatív eredmények elérése érdekében.

„Nagy örömünkre szolgált, hogy az egyetem felkért bennünket erre az együttműködésre. Szívesen csatlakoztunk a kezdeményezéshez, hiszen évek óta részt veszünk különböző intézményekben a diákok belső terekhez, ergonómiához és fenntarthatósághoz kötődő tudatformálásában. Fontosnak tartjuk azt a vállalati szerepvállalást, amelynek köszönhetően a hallgatók kézzel fogható piaci tudásra tehetnek szert segítségünkkel és megismerhetik mindazokat a jó gyakorlatokat, amik segíthetik őket, hogy még jobb szakemberré váljanak a piacon."

- Sebestyén Diána, Kinnarps Hungary Kft.

„Megtiszteltetés, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem felkérésére bemutathattam a jövő építészeinek, a jelenkori legkiválóbb olasz és portugál hidegburkolatokat, a legkorszerűbb homlokzati rendszereket. Tudásom legjavát, harminc éves tapasztalatom esszenciáját adtam át, remélem a diákok megelégedésére."

- Szokol Zsuzsanna, Mattonella - SFERA Kerámia Kft.

„Burkolatforgalmazóként a több évtizedes piaci jelenlétünk során rengeteg tudásra tettünk szert, melynek megosztása különösen fontos számunkra. Örömmel vettük a Budapesti Műszaki Egyetemmel történő együttműködést, melynek keretein belül átadjuk szakmai ismereteinket és minden olyan, hideg- és melegburkolattal kapcsolatos műszaki információt, ami tökéletes útravaló lehet egy kezdő építész számára. Az együttműködés lehetőséget biztosít későbbi szakmai támogatásra is, egyfajta mankót nyújtva a hallgatók és frissen végzett építészek számára.”

- Lovas Gusztáv, Decor Floor Kft.
 

 

 

Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új köntösben az ország legelső Mekije (X)
  • 2023-11-06 12:00
  • Deco

Új köntösben az ország legelső Mekije (X)

Világszinten is egyedi belsőépítészeti megoldásokkal nyílt újra az első magyar McDonald’s étterem

Érzékeny és természetes belsőépítészet, áramló alkotói energiák
  • 2023-10-31 11:00
  • Deco

Érzékeny és természetes belsőépítészet, áramló alkotói energiák

Interjú Papp Lindával, a CasaLindaStudio alapító-tervezőjével

Karakteres harmóniák | Triász
  • 2023-10-11 09:00
  • Deco

Karakteres harmóniák | Triász

A TOP TRIÓ folytatásaként az OCTOGON Deco magazinban megjelenő Triász elnevezésű új sorozatunkban ezúttal mindig egy-egy belsőépítész fejti ki a véleményét három kedvenc projektjéről – belsőépítészek belsőépítészekről. Ezúttal Ferenczi Zsófit és Sipos Rebekát, a Design Studio *ness alapítóit kérdeztük.

Hirdetés