A MOL Campus belsőépítészetéről

A belsőépítészeti terveket jegyző KINZO hazai partnere, a MINUSPLUS részéről a folyamatokban kezdetektől résztvevő Rabb Donát és Turai Balázs kalauzolásával ismerkedtünk meg belülről is az épülettel, melyet az OCTOGON magazin 183-as (2023/3-as) lapszámában mutattunk meg.

 


2018-ban, a campus alapkőletételekor Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója ígéretet tett, hogy Magyarország leginnovatívabb munkahelyét hozza létre, amely nemzetközi mércével mérve is versenyképes lesz. A kötelezettségvállalás, miszerint „a kivitelezésnél nincs kompromisszum”, négy év alatt valósággá vált. Végigjárva a még néptelen campust, nem lehet e szavaknál kifejezőbben leírni a látottakat.

 

A jövő irodája 

A MOL-nál minden a jövőről szól. Mivel a cégcsoport 2050-re a közép- és kelet-európai térség alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságának kulcsszereplője kíván lenni, a legtehetségesebb koponyákat kell alkalmaznia, és biztosítania számukra a megtartó, inspiráló munkafeltételeket. Az új székház mintegy 2500 munkavállalóval számol, de köszönhetően a változatos funkciójú, rugalmas munkaterületeknek, akár 3000 fő számára is képes egyidejűleg – több mint kielégítő – munkafeltételeket biztosítani.

Óriási, a szervezeti struktúrát is érintő változást jelent mindez a MOL életében, hiszen a dolgozók jobbára a város különböző pontjain található, zártcellás rendszerű, alacsony belmagasságú, szűk folyosós irodaszisztémákból érkeznek, melynek eklatáns példája a 70-es években épült MOL- (egykori OKGT-) székház. Hogy mi mindenben nem ismer kompromisszumot az új épület? Ez a vezérmotívuma jelen írásnak, mielőtt azonban rátérnénk a konkrét belsőépítészeti megoldásokra, ki kell hangsúlyoznunk, hogy egy ilyen ambiciózus megaprojektnél az innováció nem a felhasznált anyagoknál és technológiáknál, hanem a minőségi, megalkuvásmentes tervezési folyamatnál kezdődik.

 


2017-ben nyert a belsőépítészeti tenderen a berlini székhelyű KINZO, amely olyan meggyőző referenciákat tudott felmutatni, mint a bécsi Erste Campus, a herzogenaurachi Adidas székház vagy a berlini SoundCloud irodaház. A KINZO pályázati ajánlatcsomagjában a hazai, a kapcsolattartást és művezetést lebonyolító MINUSPLUS-on és a német Licht Kunst Licht világítástervező cégen kívül együttműködő partnerként szerepelt a M.O.O.CON, a munkahelystratégiára specializálódott tanácsadó vállalat. A szakértő cég több hónapig tartó, alkalmazottakkal és vezetőkkel folytatott interjúkon és workshopokon alapuló felmérés eredményeképpen határozta meg a munka- és egyéb térfunkciók mennyiségét, típusát, méretét, egymáshoz való viszonyát azzal a céllal, hogy a felhasználók valóban olyan környezeti és infrastrukturális kereteket kapjanak, amely a MOL jövőbeli cég- és munkakultúrájának, víziójának megfelel. 

A tervezési folyamat másik kulcseleme az együttműködő partnerek közti gördülékeny kommunikáció volt. A KINZO ajánlás útján választotta meghosszabbított karjának a MINUSPLUS-t, amely a Shapr3D iroda tervéért elnyerte a 2021-es év irodája designdíját, és nevéhez köthető a Merkúr Palotában található Prezi-iroda tervezése. Betekintve a két cég portfóliójába – függetlenül a projektek léptékétől –, feltűnő gondolati párhuzamokat találhatunk, így a sikeres együttműködés borítékolva volt. Szintén harmonikus kooperáció alakult ki a belsőépítész KINZO és az építész-tervező Foster + Partners között, ahol éppen az egymással ellentétes gondolatok tiszteletben tartása vezetett kiegyensúlyozott végeredményhez. 

Professzionális volt emellett a munkaszervezés is. A sokszereplős, nemzetközi partnerekben bővelkedő projektet a webalapú PlanDoc építőipari menedzsment szoftveren keresztül fogták össze, ezzel is minimalizálva a hibalehetőségeket. Az applikációnak köszönhetően az információt egyidejűleg, bármilyen mobileszközön nyomon követhető módon kapták meg az együttműködő partnerek. A kompromisszumok nélküli végeredmény utolsó meghatározó előfeltételeként meg kell említeni a döntéshozók hozzáállását a tervezési folyamathoz.

A MOL-székház elszakad a nagyvállalati iroda-enteriőrök bevett gyakorlatától, miszerint a cég tevékenységét és arculatát lépten-nyomon integrálni kell a designba.

Ugyanis a cégpolitikáról többet mond el például a sok élő növény, a választékos anyaghasználat, a számtalan járulékos kényelmi funkció, mint egy-egy tolakodón kihelyezett core-value szlogen, a cég arculatáról pedig az üdítő, izgalmas szín- és formavilág, mint a grafikai megjelenésekre optimalizált corporate-modulok. 

 

 

Terek ökoszisztémája

A két nagy építészeti egység – a torony és az ötemeletes pódium – funkciójában is különválik egymástól. A magasépítményben a cégcsoporton belül elkülönülő üzleti egységek kapnak helyet, a pódiumban pedig a valamennyi dolgozó számára fenntartott, szabadon foglalható co-working munkaterületek.

A toronyban a háromemeletenként összefogott dolgozói szintek (tripletek) között íves karú lépcső biztosítja a közlekedést. Valamennyi dolgozói egységben desk sharing működik, azaz leszámítva a szintenkénti két vezetői irodát, nincsenek dedikált asztalok. A tripletek keleti oldalán, a szinteket egybenyitva húzódik a fás növényzettel gazdagon ellátott skygarden, amely a külső homlokzat irányából egységes zöld gerincet mutat. 

A tripletek alsó szintje a szocializáció tere. Itt helyezkednek el a társalgók és teakonyhák. Felfelé haladva előbb a csoportos, majd a fókuszált és a csendes munkavégzés terei veszik át az uralmat. Attól függően, hogy milyen jellegű figyelmet igényel az adott munka, választhatja meg helyét a dolgozó az egységen belül. Mindez merőben új térhasználati attitűdöt feltételez, amelyet a MOL dolgozói az átköltözést megelőzően tesztkörnyezetben próbálhatták ki.

A legfelső, 28. emeleten a nyilvánosság számára luxusétterem kerül kialakításra. Az éttermét nem, de a 27. emelet enteriőrjének terveit már ismét a KINZO jegyzi. Itt található a 26 főt egy asztal köré ültető legfelsőbb tanácsterme és a vezetői lounge. Az íves karú lépcsőn lefelé haladva a lélegzetelállító panorámájú workshop területre, a puritán és funkcionális berendezéssel felszerelt skylab-be jutunk. A felsővezetői tárgyalók és a vendégeket fogadó recepció a 7., a felsővezetői irodák pedig a 6. emeletre kerültek. A választáshoz hozzájárult az a nosztalgikus tény, hogy a MOL régi irodatömbjében is a 6. emeletre kerültek a menedzsment irodái. 

 A pódium központi átriumának urbánus jellegű terét a Foster + Parters által meghatározott tiszta építészeti elemek és a buja zöld növényzet uralja. A földszinten külsősök számára megközelíthető Fresh Corner és bisztró kap helyet, és részben átjárható az aula is, valamint olyan maximális kényelmet biztosító szolgáltatások, mint posta, mobiltelefon-vásárló pont vagy utazási iroda. Az 1. és 2. emeleten a külsős vendégek számára vendégkártyával megközelíthető tárgyaló és oktatási központ került kialakításra, de a 3-5. emelet terei már kizárólag belsős használatra szolgálnak. Míg a toronyban a térfunkciók dolgozói egységenként ismétlődnek, addig a pódium téralakításakor a legnagyobb változatosságra törekedtek a tervezők.

 A KINZO fantáziáját dicséri a „working garden”, amelynek inspiráló, pálmaházat idéző miliőjében is kényelmes ergonómiájú bútorok és a legoptimálisabb fényviszonyok támogatják az elmélyült munkavégzést. Ám ha valaki igazán mégis csak könyvtári hangulatban képes fókuszált munkavégzésre, innen mindössze egy emeletet kell felfelé haladnia a könyvtárba. Ezen kívül változatos kialakítású tárgyalók és fókusz szobák kapnak még helyet a pódiumban. Az 5. emeleten függönyökkel három részre osztható, multimédiás technológiával gazdagon megtámogatott town hall, tetőterasz, játszóhelyiség, relaxációs szoba kiskonyhával és imaszoba került kialakításra, ez utóbbihoz lábmosó csap is tartozik, gondolva a muszlim vallású kollégákra. Az integrált szolgáltatások sora messze nem ér itt véget: a földszinten edzőterem, szépségszalon, barber shop, szauna, masszázs helyiség található – bizonyítva, hogy a térfunkciók meghatározásakor sem kellett nagyobb kompromisszumokat kötni.

 

 

Ikonikus designnyelvezet

A térfunkciókban és technológiában megnyilvánuló rengeteg innováció üres tartalom lenne nagyvonalú, szignifikáns designnyelv nélkül. Ezen a ponton találkozott igazán a Foster + Partners puritanitása – amely a pódium aulájának, a torony két liftmagjának, a közlekedőknek és a mosdóknak minimalista megoldásaiban ölt testet – a KINZO-féle életigenlő, vibráló játékossággal. A KINZO belsőépítészeti koncepciója az építészeti integritás megtartásából indult ki. A Foster + Partners kérésének megfelelően az üveghomlokzathoz sehol sem csatlakozik tömör fal. A külső homlokzat transzparenciáját az úgynevezett buborékok – bubble, pebble vagy cocoon –, ezek az íves üvegfallal leválasztott zárt egységek biztosítják.

 


Az épületmagokhoz közel ezzel szemben tömör, többfunkciós „kavicsok” – alapjában véve a helyiségcsoportok (telefonfülke, copy- vagy szerver-room stb.) – helyezkednek el. Formavilágukat a szögletesen lecsapott sarkok, anyaghasználatukat a természetes faanyagok (tölgy- és diófurnér) határozzák meg. Funkciójukat tekintve szolgálhatnak akár térelválasztóként, konyhai kiszolgálóegységként, tárolóként vagy ülőalkalmatosságként is. Bizonyos helyeken az álmennyezetig, a szinti bejáratokkal szemben, hogy megérkezéskor átlátható legyen a tér, 140 cm magasságig emelkednek.
 A sajátos designnyelv harmadik eleme a „gubó”, amely a pódium épületmaghoz közeli téregységeinek fantázianeve. Ahogy sejthető, zárt, körülölelő, elvonulásra alkalmas, gazdag szín- és formavilágú tárgyalókat, fókusz- és telefonfülkéket ír le érzékletesen a fogalom. Míg a Foster + Partners által használt anyagok és felületek monokrómok, fémesek, távolságtartóan elegánsak, a KINZO elképesztő bátorsággal párosítja a rózsaszíneket pirossal, a kéket zölddel, itt-ott Wes Anderson világát, másutt Mondrian geometrikus absztrakt képeinek geometriáját és kék-sárga-piros alapszíneit idézve valamivel pasztellesebb változatban.

 A kiválasztott Kvadrat textilek mindenhol visszaköszönnek, tekintet nélkül arra, hogy ki az adott bútor gyártója. Választékos anyaghasználatban és okos részletekben nincs hiány, a végtelenségig sorolhatnánk az olyan csemegéket, mint a központi terek halvány terrazzo padlója, amelyhez illeszkedik a virágládák anyaga, a legfelsőbb vezetők tárgyalójának pazar amerikai dió bútorzata és sötétkék luxuskárpitjai, hogy minden munkaállomáshoz rejtett kábelcsatorna vezet, vagy hogy a terekben elhelyezett elektromos érzékelők egy mobilapplikáción keresztül folyamatosan segítenek a tájékozódásban. A lista hosszú, hiszen valóban nincsenek kompromisszumok. Minden kétséget kizáróan a régió legvonzóbb munkahelyét avathatja nemsokára a MOL, magasra helyezve a lécet a jövőben épülő irodák számára.

 

Tervezés, kivitelezés, átadás éve: 2017; 2018 – 2022; 2022
Belsőépítész tervező: KINZO Architekten GmbH
Ügyvezető: Chris Middleton, Karim El-Ishmawi 
Projektvezető belsőépítész: Daniel von Seld
Belsőépítész partner: Minusplus Generáltervező Kft.
Vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos
Projektvezető belsőépítész: Turai Balázs
Belsőépítész munkatárs: Tislér András
MOL Campus team: projektvezető belsőépítész: Dián Brigitta (MOL Campus Program Office manager)


 

KINZOWeb | Instagram
MINUSPLUS
Web | Facebook | Instagram


 

Az OCTOGON magazin 183-as (2023/3-as) új lapszámában sok egyéb mellett a 3h Építésziroda tervezte balatoncsicsói présházán kívül a MOL Campus belsőépítészetéről, a Grand Hotel Savoy újjászületéséről (INTRAMUROS Építész Kft.) és a MINUSPLUS tervei alapján megvalósult Arquitecto Pitpit étteremről is olvashattok.


Az OCTOGON-ra erre a linkre kattintva lehet előfizetni! 

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élet 17 négyzetméteren

Élet 17 négyzetméteren

Ez a tajpeji lakás a praktikusság diadala.

A járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja PTE és egy wuhani egyetem

A járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja PTE és egy wuhani egyetem

Azt is vizsgálják, hogy miként lehet a tervezési módszerekbe integrálni a közösségi életre vonatkozó egészségügyi előírásokat.

Tóparti loft otthonosan
  • 2020-07-15 09:00
  • Deco

Tóparti loft otthonosan

Karakteres lakás Tatán

Hirdetés