• 2022-04-19 11:00
  • Deco

Túl a tornyon

A Tükörhegy meredek lejtőjére tervezett családi házat Répás Ferenc építész és Tóth-Dobos Zsófia belsőépítész, valamint csapatuk a DÉR Architects.

A törökbálinti Tükörhegy tetején, különleges környezetben épült meg ez az egyszintes, díjnyertes villa, melynek tervezésénél még az épület szomszédságában magasló tornyos ház markáns stílusát is figyelembe kellett venniük a tervezőknek. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/1-es lapszámából.
 


Minden bizonnyal Törökbálint egyik legizgalmasabb pontjára, a Tükörhegy meredek lejtőjére tervezett családi házat Répás Ferenc építész és Tóth-Dobos Zsófia belsőépítész, valamint csapatuk a DÉR Architects. A projekt egyik nehézségét az jelentette, hogy a telektől nem messze egy égre törő, különös épület vonja magára a figyelmet. Több mint száz éve, Alpár Ignác tervei alapján készült a Walla villa néven ismert, neoromán lakótoronnyal rendelkező épület – napjainkban pedig műemléki védettséget élvez. Kétségtelen, egy ilyen markáns szomszéd közelében építkezni még a szokásosnál is kényesebb feladatot jelent.

Szerencsésen indult a munka, a megbízó fiatal házaspár, Eszter és Miklós, valamint a tervezők első perctől megértették egymást. Elképzelésük egy minden részletében 21. századi, egyszerű, visszafogott, ugyanakkor a legkorszerűbb technikai megoldásokat felvonultató épületről szólt, ami léptékében és anyaghasználatában illeszkedik környezetéhez. A tájat uraló torony ellenpontozásaként az újonnan elkészült ház szerényen simul a hegyoldalba, alkalmazkodva a lejtős terep szabta feltételekhez – szinteltolásos, földszintes épület formájában. Alaprajza egy U betű formáját követi, mely száraival a távoli hegyek felé fordul, intim hangulatú belső udvart ölelve körbe. Az építészek szinte száz százalékban szabadkezet kaptak és a szabadságnak ez a fajtája mindvégig inspirálóan hatott munkájukra.
 

Tökéletes a harmónia a ház külső és belső megjelenése között. Az enteriőrbe tervezett bútorok, kiegészítők, különleges technikai megoldások nemcsak formai kialakításukban, anyaghasználatukban, hangulatukban, de elhelyezésükben is alkalmazkodnak az épület íratlan szabályaihoz.

Köszönhetően a 3D tervezésnek a megrendelők tableten követhették végig a folyamatokat, ellenőrizve, hogy a tervek és a valóság egyeznek-e. Tökéletes harmóniáról tanúskodik az elkészült ház építészeti megfogalmazása, az enteriőrök visszafogottsága – ami egyúttal a megrendelők elképzeléseit is hűen tükrözi. A belső térben kiemelt szerep jutott a nagy családi eseményeket lehetővé tevő közösségi tereknek, és egy kimondottan nagyvonalú wellness zónának is.

Üvegfalaival a távoli hegyek felé forduló medence a legmodernebb uszodatechnikával rendelkezik, emellett izgalmas fénymegoldásokkal tették igazán különlegessé.

 

Helyszín: Törökbálint – Tükörhegy
Alapterület: 358 m2

Tervezők: Répás Ferenc DLA, Tóth-Dobos Zsófia, DÉR Architects


 

 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Falusi szerelem

Falusi szerelem

Családi ház bővítés Felsőtárkányban ARKT módra. 

Ismerős, mégis új

Ismerős, mégis új

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes tervezte egri családi ház.

Hirdetés