• 2023-05-31 09:00
  • Deco

Kis térben tágasan

Garzonlakás Budán

Lőcsei Gergely okleveles építészmérnök, belsőépítész immár több mint tizenöt éve foglalkozik az épített környezet elemző megfigyelésével és alakításával. Friss, életteli, napfényes terek, természetes anyaghasználat és emberközpontú szemléletmód jellemzik munkáit – ezek a stílusjegyek az Apartment Z projektben is felfedezhetők. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/2 számából.

 


A Margit körúti lakás átalakítása során az elsődleges szempont a tágas térélmény megteremtése volt. Sikerült úgy létrehozni a különböző funkciójú tereket – a kis alapterület ellenére –, hogy elkerüljék az ingatlan apró helyiségekre tagolását. Mindezt a konyha és nappali összenyitásával, a tárolószekrények trükkös, pengefalak közé ékelt beépítésével, valamint könnyed megjelenésű, praktikus bútorok összeválogatásával tudták elérni. 

További szempont volt, hogy a Bauhaus szellemiségét és hatását tükröző épület finom részleteket rejtő megformáltsága valamilyen módon visszaköszönjön a lakásban is. Így a lépcsőház burkolatain, a korlátszerkezeteken, bejárati ajtókon, kilincseken és egyéb elemeken megfigyelhető mívességet és hangulatot hagyták beszivárogni a belső terekbe: az eredeti parkettát és öntöttvas radiátort megtartották, réz villanykapcsolókat, dugaljakat építettek be, illetve a falakat sem gletteltették tükörsimára. Más projektjeihez hasonlóan a belsőépítész ezúttal is a természetes anyagokat részesítette előnyben, mivel úgy véli, egy természetes anyag nem csak látványát tekintve, de használat közben is kellemesebb, otthonosabb érzetet kelt. 

 


A színeket illetően a falakat mindenhol fehérre festették, hogy növeljék a térérzetet, másrészt homogén hátteret biztosítsanak az eklektikus, kortárs és vintage darabokat felvonultató bútoroknak. Mindemellett a letisztult térben itt-ott megjelenő, kisebb színes kiegészítők üde színfoltként hatnak, frissességet csempésznek a lakásba. 

A természetes anyaghasználat jegyében lakkozatlan, natúr réz villanykapcsolókat és fából készült polcokat szereltek fel, a konyhapult pedig valódi márványból készült – mindezzel tudatosan vállalva a tárgyak használatából eredő öregedést és patinásodást. Az eredeti tölgyfa parkettát megtartva és a falakat fehérre festve homogén, neutrális tér jött létre, amelyben jól érvényesülnek a gondosan összeválogatott, különböző korszakokat, stílusokat ötvöző berendezési tárgyak.

Az Apartment Z projekt során a legnagyobb kihívást a korlátozott méreteknek megfelelő bútordarabok és kiegészítők felkutatása jelentette, hiszen a tér tágasságának érzetét szerették volna megőrizni a lakás berendezése után is. Szerencsés módon a megrendelő részéről támasztott igények szinte teljes mértékben átfedésben voltak a tervező értékrendjével. Ez a fajta összhang a végeredményen is jól érzékelhető: egy ízléses, ugyanakkor praktikus, jól használható otthont sikerült kialakítani, mely egyúttal értelmezi és értékeli környezetét, tiszteletben tartja azt a házat, amiben helyet kapott. 

 

Alapterület: 30 m2 
Helyszín: Budapest, II. kerület
Belsőépítész: Lőcsei Gergely


 

További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Octogon 170

170 - 2021/6

Megjelent az OCTOGON magazin új, 170-es (2021/6-os) lapszáma, benne sok egyéb mellett egy parki ufóval (Hungexpo F1 fogadóépület), egy élőlény házzal (Attila99loft), egy bivalyzongorával (Tanösvény és bivalyistálló Sándorfalva határában) és egy interjúval Rostás Péterrel (aki nem a historizmus dzsihadistája) a Szent István-terem átadásának apropóján a vári átalakításokról.

Zsámbék: a 4N Építésziroda III. díjas pályaműve

Zsámbék: a 4N Építésziroda III. díjas pályaműve

A 4N Építésziroda megosztott III. díjban részesült munkáját rendhagyó szöveggel ismerhetik meg, mellyel átélhetjük egy ilyen jelentős műemlék köré szerveződő nagy pályázat kihívásait, tervezési folyamatát. „ Aki érti, érti, aki nem az, nem…"

Közgyűjteménybe került Nagy Tamás építész hagyatéka

Közgyűjteménybe került Nagy Tamás építész hagyatéka

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ őrzi az Ybl-díjas építész örökségét

Hirdetés