Természetközpontúság, matematika, minimálfuturizmus: ezt ötvözi a Ficzere Anett tervezte beltéri installáció.

Ha ötvözzük a kortárs matematika, a parametrikus tervezés és az organikus építészet filozófiáját, vajon milyen lesz a végeredmény? Egészen high-tech, de mégis természetközeli. Ilyen az az installáció is, ami a Textúra Étterem belterében kapott helyet, és amely nap mint nap megmozgatja a vendégek fantáziáját, hiszen hol egy lombos fára, hol egy tölcsérre, hol egy hatalmas hálóra emlékeztet. A parametrikus tervezéssel, 500 darab különböző csomóponttal és 5 tengelyes CNC-maróval készült installáció megálmodója Ficzere Anett Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, míg a szerkezeti tervezést és a kivitelezést a Hello Wood végezte. 

A Ficzere Anett által megálmodott koncepció szerkezeti terveit és a kivitelezést a Hello Wood készítette - fotó: Lakos Máté
"Kihívás volt a Michelin csillagos séf, Sárközi Ákos és a Borkonyha étterem méltán világhírű vendéglátós párosának - Horváth Tamás, Kalocsai Zoltán - felkérése, hiszen egy olyan étterem belsőt szerettek volna, ami tükrözi a természetközpontúságot, ilyen értelemben organikus és egyben a 21. századi tudományos konyha is megjelenik benne." - meséli a koncepciót jegyző Ficzere Anett (Muzsai-Ficzere Művészeti és Építészeti Kft). Hazánkban az organikus jelző stilisztikai fogalma teljesen más formai világot takar, mint amire jelen esetben a megrendelők gondoltak: itthon a folklór motívumai szövik át a szerves építészetet, az épületeket önálló lényként tekinti és sokaknak egyet jelent Makovecz Imre nevével. Az étterem tulajdonosai viszont a természetközeliséget és a tudományt látják az organikus filozófiában, így a tervezőcsapat a kortárs matematikát vette alapul tervük elkészítésekor. A koncepció alapját az étterem konyhája adta: itt tudományos módszerekkel, atomi szinten kezelik az ételeket, melyek „textúrája” új ízmintázatokat eredményez - a létrejött belső pontosan erre reflektál. 

A térképzés során egy olyan geometriai fogalmat alkalmaztak, melynek formai adaptációja kellően minimálfuturista hangulatot ad, miközben a természetet is megidézi: a Voronoj-cellát.

A Voronoj-cella mintázata ott van a szitakötő szárnyán, a hagyma hártyáján, de a sejtek között is. Mi is ez voltaképp? Egy ponthalmaz egy elemének Voronoj-cellája azokat a síkbeli – illetve térbeli – pontokat tartalmazza, amikhez a ponthalmazból az adott elem a legközelebb van. A Voronoj-diagram a lehető legdemokratikusabb síkfelosztást hozza létre az egyes pontok között, ugyanis ha ezeket összekötjük egymással, akkor a köztük lévő távolságok felezőpontjára bocsátott merőlegesek alkotják a létrejövő cellák határait. Térbeli alkalmazásának híres építészeti példája a 2008-as pekingi olimpiára elkészült habszerű úszócsarnok (építész: PTW Architects, CSCEC, CCDI, and Arup). Ebben az esetben Weaire-Phelan térkitöltésnek nevezik a matematikusok a 3D Voronoj-cellákat.

fotó: Lakos Máté
Az enteriőr közepén álló installáció olyan, akár egy fa: "gyökerei" szétáradnak és viszik az örök áramot a helyiség minden szegletébe. Ez a hálószerű elem ott van a falon megjelenő párna és zuzmófal mintázatában, ott van a VIP terem térelválasztó rácsában, ott van a lámpaburában. A szerkezet egy 8 méter magas, 9 méter hosszú és 5 méter széles tölcsér forma, amely organikus, sejtszerű, generatív struktúrája egyenes rudakat összekapcsoló egyedi csomópontokból épül fel - A szerkezeti terveket a Hello Wood készítette. A szerkezet modelljét és gyártmányterveit a tervezőcsoport parametrikus módszerrel, algoritmussal építette fel, amely három szakaszra oszlik.

Az első szakasz matematikai függvényekkel létrehozza a formát, amire az úgynevezett voronax képlet (a fizikailag relaxált Voronoj matematikai képletet nevezik voronax képletnek.) rajzolja fel a jellegzetes, sejtszerű vonalhálót. A második szakasz első része lehetővé teszi a rajzolat manuális módosítását a tervezői szándék szerint. Ezután a program a vonalháló alapján az alapformára illesztve, bizonyos további paraméterek - keresztmetszet, csomópont-rúd aránya - hozza létre a szerkezeti elemek geometriáját. A harmadik részben a tervezőprogram elkészítette a gyártáshoz szükséges kimeneti adatokat.

fotó: Lakos Máté
Megközelítőleg 500 egyedi csomóponti elem készült 5 tengelyes CNC-marással, rétegragasztott lucfenyő tömbökből. Az illesztés bükkfa idegencsappal történt. A szerkezetet részletekben a műhelyben összeállították, majd három nap alatt építették fel a helyszínen hazánk első parametrikus belsőépítészeti elemét. Fontos megemlíteni az étterem másik tudományos érdekességét is: a Muzsai István mintázatkutató építész által kifejlesztett padlóburkolat a végtelenül megnyugtató aranymetszés arányt vizuálisan átadó, háromszöges Salamon pecsétje mintázat első síkbeli megvalósítása.
 


Adatok:

felelős tervező: Ficzere Anett (Muzsai-Ficzere)

szerkezet terv, kivitelezés: Hello Wood
felelős tervező: Huszár András
projektvezető építész: Mangliár László

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Octogon Deco 2021/3

- 2021/3

Megjelent a DECO idei „legforróbb” lapszáma felüdítő újdonságokkal, csodásan átalakított lakásokkal, vízparti és budai villákkal, szálláshelyekkel Zalaegerszegtől Miskolctapolcán át egészen Németországig. Bemutatjuk Rácz Jenő séf gasztrószínházi élményt nyújtó Rumour nevű éttermét és a „budai rocksztár” Spíler Budát. Válogattunk a beltéri ajtók határtalan kínálatából, elmerültünk a medencék világában, fókuszinterjúnkban pedig Fónagy Dórával beszélgettünk.

Mediterrán hangulat és trópusi formák

Mediterrán hangulat és trópusi formák

Júniusi designlámpa best of a Be Light!-tól.

Egy belsőépítész négy évtizedben

Egy belsőépítész négy évtizedben

Szenes István életmű-kiállítása Képzelet és valóság címmel.

Hirdetés