Bodonyi Zoltán építész, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) mesteroktatójának írása az OCTOGON online szeptemberi, Technológia és digitális kultúra tematikája kapcsán.


A múlt tapasztalata, amely egyidejűleg a jelen tapasztalata, maga is hozzájárul a jövő megteremtéséhez. Az a törekvés, hogy „újra” létrehozzuk a régi élményt, valójában új élményt teremt. A nosztalgia tárgya csakúgy, mint a futurisztikus remény tárgya, a jövőbeli dolgok normatív világához tartozik – az elveszett és visszanyert paradicsom, a hagyományok aranykora és az utópisták ideális városa – és egyazon pontban egyesülnek.

A nosztalgia és az utópia fogalma, látszólag paradox, azonban az emberi gondolkodás és érzelmek tekintetében összekapcsolódnak. A haladás és reakció, modernizmus és múltba révedés a jelenkor elleni tiltakozás dimenziójában találkoznak: minden esetben egy másik helyre utalnak, amely nem létezik vagy megszűnt létezni.

A képek a jelenkor elleni tiltakozás két szélsőséges megnyilvánulásának, a múltba révedésnek és a jövőről való elmélkedésnek a fiktív metszéspontjában helyezkednek el.

 

Budapesti Metropolitan Egyetem | Web | Facebook | Instagram
Bodonyi Zoltán | Instagram


 

A sorozat Bodonyi Zoltán doktori kutatásának első állomása.
Nézd meg a képeket a galériánkban!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kimondott képek

Kimondott képek

Helyzetjelentés a Mesterséges Intelligenciáról

Műtárgy-kalauz stopposoknak VII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak VII.

Mengyán András Lézer animáció képi adaptációja 1. című műtárgya.

Koncepcióterv készült a győri Dunapart hasznosítására

Koncepcióterv készült a győri Dunapart hasznosítására

A 3h Építésziroda koncepciója az önkormányzat által kiírt közbeszerzési pályázatra készült.

Hirdetés