Hirdetés

Komoly elismerést kapott a Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világversenyen.

Négy díjjal jutalmazta a Solar Dechatlon zsűrije a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett mintaházat, a Hungarian Nest+ projektet – írta az UnivPécs.

Építészeti kategóriában második, energiahatékonyság kategóriában harmadik helyezést ért a pécsi és miskolci egyetemisták által újraértelmezett „kockaház”, egy alacsony költségvetésű passzív, vernakuláris elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás és egy ezt kiegészítő technológiai tudással ötvözött pluszenergiás új épület tervezése.

A Magyar Fészek+ innovatív technológiai jellemzői közt olyan megoldások, ötletek kaptak elismerést, mint az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely lehetővé teszi az épület helyiségeinek passzív légcseréjét, nyári hűtését, téli benapozását; a mobil naptér a déli oldalon, mely polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet; a mobil lakóterek, amelyek a ház szabadon kombinálható elemei minden típusú telepítési mód esetén, a különböző családméretekre, családstrukturális hiányosságokra reagálnak; az újrahasznosított anyagokból készített „okos” bútorok, vagy az épületet vezérlő automatika, amely a megadott vezérlési instrukciók alapján egyszerre irányítja, figyeli és elemzi az épület működését és tanulja a különböző környezeti hatásokra a tulajdonos által generált válaszokat.

„Bámulatos koncentrációt igényel egy a Solar Dechatlon-hoz hasonló világversenyen való részvétel és hasznos, perspektivikus, hogy ezt hallgatóink nemzetközi térben tapasztalhatták meg – fogalmazott Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja. – Olyan egyetemi csapatokkal versenyeztük, ahol az építészeti diszciplína a világelsők között van és egy ilyen klubban dolgozni, ha csak pár hét erejéig is, roppant inspiráló. Másrészt pontos és őszinte látleletet is ad arról, hogy hol tartunk.”

Ugyanakkor a címben két díjat „ígértünk” a háznak, eddig viszont csak kettőről írtunk. Nos, a projektet az ÉVOSz (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) különdíjjal jutalmazta, a pécsiek-miskolciak attitűdjét pedig a közösség Fair Play díja bizonyítja.

A Solar Decathlon szeptember 29-ig fogadja a látogatókat.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mintaházparkként nyit újra 2020-ban a Solar Decathlon Europe 2019 kiállítása

Mintaházparkként nyit újra 2020-ban a Solar Decathlon Europe 2019 kiállítása

A mintaházpark közvetítőként működne a szereplők között a közös, fenntartható jövőt támogató értékteremtés érdekében.

Négy díjat is besöpört a magyar fészek+mintaház

Négy díjat is besöpört a magyar fészek+mintaház

Komoly elismerést kapott a Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világversenyen.

A francia csapat nyerte a Solar Decathlon egyik díját

A francia csapat nyerte a Solar Decathlon egyik díját

"Cirkularitás és fenntarthatóság" témában osztotta ki díjait a zsűri.

Hirdetés