Gondatlanságért szabott ki pénzbüntetést egy olasz bíróság.

Egy olasz bíróság 78 ezer eurós pénzbírságot szabott ki Santiago Calatravára a velencei Ponte della Costituzione híd „gondatlan” megtervezéséért. A sztárépítész az ítélet szerint a városnak fizethet.

A Canal Grande felett átívelő 91 méter hosszú gyalogos híd közlekedési csomópontokat (busz- és vasútállomás, garázs) köt össze, így fontos része a város autómentes részének. Nem meglepő, hogy az elmúlt 11 évben turisták ezrei keltek át a hídon naponta.

Csak éppen pont gyaloglásra nem volt igazán jó a híd:

az üveglépcsők ködös, párás, esős időben csúszóssá váltak, ami számos eséshez, sérüléshez vezetett, ez is az elsődleges ok, amiért a bíróság megbüntette Calatravát.

Ugyanakkor a testület a Telegraph szerint azt is kifogásolta, hogy „az acélcsövek a hídban túl kicsik voltak, a legalább húsz évre tervezett üveglépcsők egy részét pedig máris cserélni kellett.”

A Ponte della Costituzione

Még csak nem is ez az első vitás eset a híd életében: a 2008-as átadáskor alkalmatlan volt kerekesszékes közlekedésre, ezért utólag egészítették ki egy, a híd egyik oldalán sínen mozgó szerkezettel. És még ezzel sem ért véget a történet, egy idén év eleji hatósági jelentés szerint a már nem működő szerkezetet el kell bontani. 

Mindezek ismeretében a 78 ezer eurós bírság nem tűnik kirívónak, különösen nem egy világhírű építész számára. Sőt, figyelembe véve, hogy a hétmillió eurósra tervezett műtárgy költségei 11,6-ra szöktek fel, maga a híd pedig állandó fejfájást okozott Velence városának, a büntetés inkább szimbolikusnak mondható.

Van-e tanulság? Egyrészt olykor a legismertebb építészek is követhetnek el alapvető hibákat, másrészt nem mehetünk el szó nélkül az ironikus tény mellett, hogy Calatrava buszmegállók tervezésétől jutott el a világhírig, ahogy korábban a mester pályafutását bemutató videónál is írtuk.

Fotó: Filippo Leonardi per Comune di Venezia (Wiki Commons)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Anglia Sanghajban? Szent Péter Bazilika Elefántcsontparton? Eredeti és másolat az építészetben

Anglia Sanghajban? Szent Péter Bazilika Elefántcsontparton? Eredeti és másolat az építészetben

Az Építészeti Filmnapok egyik különlegességét ajánljuk.

Bezárhatják Velence 300 éves kávéházát

Bezárhatják Velence 300 éves kávéházát

A Caffe Florian a világ legrégebbi kávézója, ahol egykor Claude Monet és Andy Warhol is feketézett.

Először alkalmazták dagályhelyzetben a velencei Mózes gátrendszert

Először alkalmazták dagályhelyzetben a velencei Mózes gátrendszert

17 éve épül, neve pedig a korrupció szinonimája lett.

Hirdetés