Az önmagába térő ösvény

Nagy Írisz diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Nagy Írisz diplomamunkájában arra keresi a választ, hogyan találhatunk vissza a természet segítségével önmagunkhoz. Az általa diplomafeladatként a szentendrei Pap-szigetre tervezett közösségi élettér ehhez biztosít építészeti keretet. A hónap FA-tematikájába illeszkedő munkát a hallgató mutatja be. 

 

Kapszulaházak kívülről


A mai felgyorsult világban városi emberként eltávolodtunk a természettől, a természetes bioritmustól, és nem utolsó sorban önmagunktól is. Már nincs időnk megállni, reflektálni és újraértékelni, legfőképp nincs időnk és bátorságunk visszalépni, ha úgy érezzük nem a jó úton vagyunk. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk egymáson, végső soron a világot jobb hellyé formálva, először magunkon kell segítenünk, harmóniában kell lennünk önmagunkkal, megtalálni a hivatásunkat az életben. Fő célom a közösségi élettér tervezésével, hogy egy olyan helyszínt biztosítsak a saját útjukat kereső egyéneknek, ahol nem csupán önmagukra, hanem egy közösségre is találnak, amely együttes erejével segít átlendülni a megrekedt életszakaszokon, mindezt egy fenntartható és természetközeli környezetben, ahol a környezettudatos szemlélet és a biofília főszerepet kap. 

 

Közösségi ház ebédlő része


A közösségi épületek multifunkcionalitása lehetőséget nyújt sokoldalú felhasználásukra, így minimalizálva a beépítés mértékét. Az épületek kialakításánál fontos szerepet kapott a szigeten található, Callmayer Ferenc által tervezett öltözőépület, inspirációként szolgáltak a 60-as évek hazai hétvégi házai, a mai micro-living kapszula otthonai, illetve az anyag- és színhasználatnál a biofil design holisztikus szemléletrendszerét alkalmaztam. Végeredményül egy olyan élettér alakult ki, ahol habár az egyéni útkeresésé a főszerep, lépten nyomon alkalmunk van interakcióra, beszélgetésre, közösségi élményekre, hiszen együtt könnyebb, mint egyedül. 

 

HelyszínrajzKözösségi ház terasza



A közösségi tevékenységekből adódóan alakítottam ki a funkciókat és a hozzá tartozó épületeket. Lakótérként használhatóak az 1 és 2 fős kapszulaházak, az állandó lakrészek és a vendégház. A közösségi életet támogatja a nagy közösségi ház, a növényház kerttel, workshop és iroda terek, a közösségi mosoda, illetve kültéri építmények, mint a szauna-medence rész, a kültéri nappali, konyha, rekreáció és installáció park. Kiszolgáló épületnek minősül a porta-raktár épületegyüttese, amely magába foglalja a bicikliraktárt is. Az elvonuló gömbházak a sziget különböző területein helyezkednek el, a vízparton egy dokk is helyet kapott, illetve a területen található még komposzt és esővízgyűjtő pontok is. 

 

 Kapszulaház terasza


A kapszulaházak kialakításánál fontos volt, hogy minden háznak legyen terasza, illetve a privát alvó részek nagyobb méretű ablakkal rendelkezzenek, kiinduló pontom a természetes, visszafogott színek és felületek voltak. Hat acélpillér tartja a vasbeton födémet, amelyet egy trapézlemez tető fed, e kettő közé doboz-szerűen illeszkedik be maga a lakótér, amely karbonizált fa burkolatot kapott. A szerkezetéből adódó légies hatás szellősebbé teszi az épületet és ezáltal a lakó övezet látványát egyaránt. A dupla tetővel az épület árnyékolása és természetes szellőzése is megoldott. Az épület hátsó része minden esetben természeti elemek felé irányul. Az ablakok az alvó részből nyílnak, így is erősítve ember és természet kapcsolatát. A közösségi kontaktus direkt indikációja végett a teraszok egymás felé nyílnak, a tető dőlési iránya is erre segít rá. 

 

Közösségi ház kívülről Közösségi ház nappali része


Anyaghasználatát és színvilágát tekintve a közösségi ház is a természetközeliséget szem előtt tartva lett megfogalmazva, a neutrális világot néhány izgalmas felület fűszerezi meg. Az épületet két külön zárt szárnyra osztottam: a bal oldali foglalja magában a nappali részt a könyvtárral, a női és férfi mosdót és egy kávézót, a jobb oldali pedig az étkezőt, a közösségi konyhát, a kamrát és hűtőkamrát. A két részt egy fedett terasz köti össze. Az épületet két széles lépcsőn lehet megközelíteni, melyet esetleges ülőalkalmatosságként is lehet használni. Az épület külső burkolatára fa lamellás takarást alkalmaztam, amely színében eltér a lakóépületekétől, ezzel is segítve az implicit tájékozódást. Jó idő esetén a kávézó és étkező ajtajait kinyitva a terasszal egybefüggő teret kapunk, alkalmatlan körülmények között pedig ugyanaz a fa lamella nyílászáró burkolat kölcsönöz egységet a homlokzatnak. A nappali részen a fa dobogós kialakítás több funkciót tud betölteni: olvasáshoz, beszélgetéshez, előadásokhoz és csoportos foglalkozásokhoz egyaránt lehet alkalmazni. 

 

Növényház kívülrőlNövényház belső tere


A növényház a régi öltözőépület házát kapta meg, szerettem volna a kiindulópontot megkoronázni a számomra legkedvesebb funkcióval. Az alsó szinten egy raktár kap helyet, amely a kertet is kiszolgálja, illetve egy pihenő részt is kialakítottam, az emeleten helyezkedik el maga a növényház. Az épület ugyanazt a fa lamellás burkolatot kapja, mint a közösségi ház, illetve egy polikarbonát tetőt, amely az üvegházhatást elősegíti, ez által megteremti a növényeknek az ideális körülményeket. Alul egy fedett, félig szabad részen babzsákok, puffok és függő fotelek adnak pihenésre alkalmas helyet, míg az emeleten függőágyakban lehet relaxálni. A növénygondozás rejtelmeit workshopokon keresztül ismerhetik meg az itt lakók, illetve a különböző ülőalkalmatosságok interakcióra és elvonulásra biztosítanak helyet. A veteményes kert a közösség egyik fontos állomása: a kertészkedés által élelmet is termesztenek, illetve meditatív, jótékony hatásai is vannak.

 

Természetes medence és épülete


A szauna és medence résznél egy természetes medence kapott helyet a hagyományos medence helyén: ez sokkal környezetbarátabb és fenntarthatóbb megoldást biztosít a nyári hűsöléshez. A természetes medence vizének szűrése vízi tisztítónövényekkel és kavicsokkal történik, amelyek a medence szélén egy sávban kerülnek kialakításra. Ilyen módon elkerülhető a klór és egyéb nem környezet és emberbarát tisztítószerek használata, hiszen a természet megoldja ezt helyettünk, csak ismerni kell a technikát. Az útvonalról egy stégen át juthatunk el a szauna és mosdók épületéhez. Az épületegyüttes megformálásához a szigeten található tűzrakó épületét soroltam és a köztes tereket zártam be, így alakult ki 2 szauna és egy női, egy férfi mosdó.

 

Kültéri konyha


A kültéri konyhánál egy átrendezhető étkező részt és egy tűzrakó helyet alakítottam ki. Közvetlen kapcsolattal rendelkezik a közösségi konyhával, így az eredetileg is ide tervezett tűzrakó épülete köré mobil kültéri asztalokat helyeztem, amelyet a növényháznál található babzsákok és puffok egészítenek ki.
 

Gömbház

A sziget igazi kuriózuma a gömbház, amely tervemben több helyen kerül elhelyezésre, mint elvonuló kapszula. Külső átmérője 2,5 m, így beltéren egy vagy két ember tud kényelmesen elhelyezkedni. Nem feltétlenül csak az elvonulás a gömbház funkciója, lehet egy védett beszélgető „sarok” is. 

A megvalósult épített környezet támogatja a közösséget; közvetve segíti a tanácstalan embereket, hogy megtalálhassák azt az utat, ami egyszerre teszi boldoggá és kihívásokkal telivé az életüket. 

 

Szerző: Nagy Írisz
Konzulens tanárok: Bihary Sarolta DLA, Tóth Tímea

 

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nézz fel!

Nézz fel!

Biofil design – új fogalom a tervezésben.

Modell havas tájban

Modell havas tájban

Hegyi hotel a Dolomitok lábánál.

Az önmagába térő ösvény

Az önmagába térő ösvény

Nagy Írisz diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Nincs találat!

Hirdetés