Hirdetés

Modell havas tájban

Hegyi hotel a Dolomitok lábánál.

Az itáliai MoDusArchitects dél-tiroli, magashegyi szállodája úgy pihen a havas hegyek ölelésében, mint egy fából készült, tökéletes illesztésekkel megalkotott sztereometrikus modell. Az Icaro Hotel épülete a tradicionális faépítészet eszköztárát kortárs nyelven alkalmazza. 

 

 

Az UNESCO világörökségi területen álló szálloda egy 1930-ban épült vendégfogadó bővítésével jött létre, az eredeti tulajdonos unokájának megbízásából. Az újragondolt intézmény számos kényelmi szolgáltatással bővült, köztük alagsori garázzsal, a személyzet különálló lakóegységeivel, új vendégszobákkal és teljesen átalakított közösségi terekkel. Mindezt a homlokzaton végigvonuló faszerkezetű loggiák sora teszi egyedivé, ahonnan a lélegzetelállító panorámával közvetlen kapcsolatba kerülhet, aki megszáll a természetes külsejű menedékházban. 
 


Mind az alaprajz, mind a homlokzat szigorú szabályok szerint, geometrikus elvek és ritmus figyelembevételével tervezett. A szimmetrikus alaprajz az eredeti épület megtükrözésével jött létre. A déli homlokzaton végigvonul a két szintet összefogó oszlopokkal tagolt „tornác”, amely köztes térként kapcsolatot biztosít a ház és a természet, a külső és belső tér között. A belső terekben a natúr fenyő használata geometrikus formavilágú épített bútorokon folytatódik, a sísapkák élénk, vidám színeivel kombinálva. 

A tizenhárom oszlop alkotta fűrészfogas motívum és az egybefüggő, kis hajlású tető, a natúr vörösfenyő következetes alkalmazása egységbe olvasztja az idők során számtalan toldással és beavatkozással organikus növekvő együttest. A klasszikus könyökkel megtámasztott oszlop felnagyított, a tér négy irányába elforduló motívuma és a nyitott loggiasor egyszerre klasszikus és modern, hívogató arca a hegyi szállodának. Az kívül natúr, belül színes épület, mint finomra csiszolt modell bújik meg a havas hajlatok között. 

 

 

Stúdió: MoDusArchitects 
Projekt helyszíne: piz 18/1, alpe di siusi, castelrotto, bolzano, italy
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 5040 m²
Fotók: Gustav Willeit 

 

Forrás: a Designboom cikke nyomán

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Napraforgó építészet

Napraforgó építészet

Endesa Pavilon Barcelonában az Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) tervezőitől.

Ódon tűzfalak között

Ódon tűzfalak között

Családi ház Prága Jinonice kerületében.

Mint hal a vízben

Mint hal a vízben

Átriumos családi villa Jičínben.

Nincs találat!

Hirdetés