40 pályázat érkezett

A Magyar Művészeti Akadémia 2023. június 7-én hirdette meg a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervpályázatának első fordulóját. A pályázatra minden építész vagy építésziroda jelentkezhetett, aki megfelelt a referenciáknak, emellett a kiíró maga is felkért a részvételre építészeket. 

 

A pályázat célja, hogy a Magyar Kormány által az MMA részére átadott egykori BM kórház helyén (Budapest VII. kerület, Városligeti fasor 9–13.) a magyar építészet egyedülálló központja jöjjön létre. Ez az új intézmény teljesíti az építész és műemlékvédelmi szakma régi vágyát, amely szerint végre lesz kiállítótere és központja a világviszonylatban is egyik legrégebbi múlttal rendelkező magyar műemlékvédelemnek és az idén 65 éves Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központnak (MÉM MDK), amely Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye. Ezen túlmenően otthona lehet az építészetnek, ahol külföldi, mindenekelőtt skandináv minták alapján olyan tér jöhet létre, amelyben helyet kapnak a szakmai kamarák is.
 


Az épületben a magyar építésztársadalom méltó helyen tud majd találkozni és egymást inspirálva eszmét cserélni a magyar építészet útjairól, megismerni a nemzetközi trendeket és lefordítani azokat a magyar építészeti örökség nyelvére. A június 29-i határidőig 40 pályamű érkezett

Örömteli, hogy a magyar építészek ilyen nagy számban jelentkeztek partnernek erre az egyedülálló lehetőségre. Lánszki Regő, építészetért felelős államtitkár, országos főépítész, a tervpályázat Bírálóbizottságának társelnöke szerint ez azt mutatja, hogy a magyar építészek megértették, hogy milyen egyedülálló lehetőség a magyar építészet otthonának megteremtése. Mindez garancia lehet arra, hogy a második forduló során kiemelkedő színvonalú, fenntartható pályamű kerüljön kiválasztásra, amely terv alapján évtizedekre a magyar építészet méltó központja valósulhat meg.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Buja zöldtetők egy furcsa, de jó adottságú telken

Buja zöldtetők egy furcsa, de jó adottságú telken

A Bogyó utcai társasház tervpályázatán 2. helyezést nyert Konkrét Stúdió koncepciója.

Kínában shortlistre került Gutowski Robert és Zoboki Gábor irodája

Kínában shortlistre került Gutowski Robert és Zoboki Gábor irodája

Olyan nevekkel versenyeznek, mint a Heatherwick Studio vagy a Zaha Hadid Architects.

Kihirdették a „Fénnyel Teli Otthonok” Családi Ház Tervpályázat nyerteseit

Kihirdették a „Fénnyel Teli Otthonok” Családi Ház Tervpályázat nyerteseit

Kiemelkedő építészhallgatói terveket díjazott a VELUX Magyarország Kft.

Hirdetés