Komoly építészeti kérdést feszeget a Next Nest Drift mobilház koncepciója, ahol a lakótér méretét racionalizálva próbáltak meg kisebb terhet róni a környezetre. Cikkünket a 190-es, 2024/2-es lapszámból közöljük.

Izgalmas és kifejező, ars poeticának beillő hasonlattal írta le egy korábban magazinunknak adott interjúban ifj. Benczúr László az építészeti tervezés személyes belső logikájának átalakulását: „Fokozatosan arra jöttem rá, hogy amit hatéves koromtól fogva csinálok az építészeti tervezéssel, tulajdonképpen forgatókönyvírás. Tervezőként élethelyzeteket tervezünk meg, pontosabban az élethelyzetekre tervezünk épületeket.” 

A belátás, hogy az „egyedi ház” méretét és esztétikumát eluraló nárcizmus végzetes terhet ró a természeti környezetünkre, végeredményben elvezetett odáig, hogy a jövő generáció megóvása érdekében az építészetnek újra kell gondolnia a lakótér, az otthontér méretét, és az alkalmazott építési rendszerek minimumára kell törekednie. Tulajdonképpen a sorozatgyártás újradefiniálásról van itt szó, ami azonban nem ideológiai vagy piaci alapon nyugszik, hanem a valós lakhatási igények „forgatókönyvein”.

A szürkés lemezfedés a kabin épületszerű külső megjelenését erősíti

Az egyebek mellett Pro Architectura, Év Tetőtere, Év Társasháza, Év Háza, Budapest Építészeti Nívódíja, Design Boom Award és Molnár Péter díjakkal elismert építész egy olyan típusterven alapuló, előregyártott elemekből építhető, egy-egy család méretigényeinek megfelelő modulokkal bővíthető rendszert alkotott, ami Next Nest néven széles nyilvánosságot kapott a laikus és szakmai sajtóban az utóbbi időben, sőt első két „kísérleti” épületének kivitelezése már a célegyenesbe fordult.

A minimális és elfogadható lakótéri igények analízise itt azonban nem állt meg, hanem az elmúlt időszak tapasztalatainak felhasználásával elkészült egy Next Nest Drift elnevezésű mobilház, ami 2023 végén bekerült a „V4+ családi házak” magyar váltogatásába, így a koncepció harmadmagával részt vesz a V4 országokat bejáró szakmai programban.

Mosdó, konyha, nappali-étkező és hálóterek is elfértek az aprócska objektumba. Ilyen sűrűségnél a beépített elemek minden apró centimétere megkívánja a kifogástalan kidolgozottságot.

A túravitorlázás, lakóautós, lakókocsis nyaralás, a mobilházak vagy éppen a Never to Small sorozat kedvelői számára nem ismeretlen ez a rendszerelvű, feszesen szerkesztett, ökonomikus és ergonomikus műfaj. Mivel itt a Next Nest-logika két eltérő léptékéről és két eltérő funkcionális működéséről van szó, ezért úgy is értelmezhető a két ház, mint a korábbiakban leírt törekvés életszerű illusztrációi, az előregyártás és célszerűség, igényelvűség gyakorlati felmutatásai, valamint a kivitelezői háttér tesztelései.

Engem azonban jobban érdekel az, hogy a Drift alkotói apa és fia, akik családtagjaikkal és barátaikkal számtalanszor tapasztalták meg a lakóautóval utazás élményét és kihívásait, amit immár tervezőként képesek voltak kommunikációvá, mérnöki információ megfosztássá konvertálni. Ez a legfőbb és legéletszerűbb teszt: érteni a másik igényét, és közös megoldások felé törekedni a közös gondolkodás, közös alkotás során. Ez egy újabb modell, ami immár a megrendelők belső kommunikációját, önelemzését, saját igényeik feltérképezését illeti.

A mobilitás, a helyváltoztatás képességén túl egy mobil otthontér is rendkívül sok funkcionális és kényelmi igényt kell, hogy kielégítsen: tárolórekeszből sohasem elég

Végezetül: fajunk minden egyede egy kicsi térből, egy vékony és érzékeny membránnal lehatárolt térből érkezik a külvilágra. Egyensúlyban lenni önmagunkkal azt jelenti, hogy egyensúlyt alakítani ki a szűk anyaméhen belüli önmagunk és a külvilág végtelen tágasságába beleszületett fizikai lényünk között. Mintha egész életünkben ezen munkálkodnánk. A jól működő, megtalált otthon az egyensúly megtalálásának egyik képlete.

A Drifthez hasonló kis terek – szemben a tégla-, kő- és betonfalak áthatolhatatlannak ható tereivel – olyan vékony fizikai határt jelentenek belső és külső világunk között, hogy segíthetnek minket azon az úton, ahol a belsőnk és külső világunk egyensúlyba kerülhet. Ez a személyes egyensúly bolygónk jövője szempontjából elengedhetetlen.

Tervezés éve: 2023
Kivitelezés/átadás éve: 2023
Hasznos alapterület galériaágyakkal: 2,4 m2
Bruttó alapterület: 19 m2

Építész vezető tervező: iBenczúr László

Építész munkatársak: Benczúr Benedek
Belsőépítész vezető tervező: Benczúr Benedek


További képek a galériában!
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kevésből hozza ki a maximumot ez a magyar tervezésű mobilház

Kevésből hozza ki a maximumot ez a magyar tervezésű mobilház

Komoly építészeti kérdést feszeget a Next Nest Drift mobilház koncepciója, ahol a lakótér méretét racionalizálva próbáltak meg kisebb terhet róni a környezetre. Cikkünket a 190-es, 2024/2-es lapszámból közöljük.

Kalandorok otthona

Kalandorok otthona

Jól kitalált, minőségi vontatható otthonokat épít a coloradó-i Land Ark.

Amikor a szállásunkat bepakoljuk a bőröndbe

Amikor a szállásunkat bepakoljuk a bőröndbe

A kabinházak népszerűsége töretlen, és lassan eljöhet a mobilházak ideje is. 

Hirdetés