Kalandorok otthona

Jól kitalált, minőségi vontatható otthonokat épít a coloradó-i Land Ark.

2012-ben alapította meg Buena Vista városában lakókocsi tervező/építő üzemét Joni és Brian Buzarde. Az építész-marketing menedzser páros egyéni tapasztalata alapján gondolta újra a lakókocsi fogalmát, és kezdte el fejleszteni az “irodaként, vendéglakként”, de akár alapfelszereltségű lakásnak is alkalmas guruló otthonokat. A Land Ark üzemében készült lakókocsik mindegyike hálófülkéből, zuhanyzós mosdóból és az étkező, nappali, konyha és dolgozó szerepét betöltő, sőt, akár vendéghálóvá is alakítható közös térből áll.

 

 

A pár 2011-ben döntött úgy, hogy mobil ingatlanba költözik. Mivel nem találtak megfelelőt, maguk tervezték, és építették meg gördülő házukat. A ma forgalmazott négy modell elődje, Woody volt az ‘állatorvosi ló’: mivel Joniék benne éltek, alaposan kiismerték a működését, és minden indokolt változtatást végrehajtottak rajta. Ezek a módosítások már az alapfelszereltség részeként kerültek be a további típusokba.

 

 

 

 

2018-ban jelent meg az első, piacra épített változat: a 33 négyzetméteres Drake. A következő típus, a Quatro felépítésében hasonló, de sokkal kisebb elődjénél, mindössze 18 négyzetméter. A Quarto acélvázas szerkezete derékszögű alapról induló, változó dőlésszögű falaival, ferde tetejével szoborszerű hatást kelt. Homlokzatát fekete acél hullámlemez burkolja, ablakai különböző méretűek. A kocsi teljesen hőszigetelt, a hűtő-fűtő csövek, csatorna- és vízvezetékek, valamint az áramkábelek a födémben futnak.

 

 

 

 

A konyhába elektromos főzőlapot, hőlégkeveréses sütőt, valamint jachtokon használatos hűtőt és mosogatógépet építettek be. A konyhaasztal lapját lesüllyesztve a padok háttámlájának felhasználásával vendégágyat kapunk. Végében éjjeliszekrényként funkcionáló, olvasólámpával, USB-töltővel, polccal felszerelt kis falfülkét is kialakítottak. Az igazán keskeny átjáróban találhatók a konyhagépek és egy mosdóval felszerelt pipereasztal, valamint innen nyílik a fürdő és a háló is.

 

 

 

 

A fürdő kihajtható ajtajával a nappali-étkező terétől teljesen leválaszthatók a privát helyiségek. A háló nagyobb belmagassága és világítása “meglepően barlangszerű” hatást kelt, a benne lévő, queen méretű Murphy ágy igény szerint felhajtható. A padlóra laminált burkolat, a falakra és a mennyezetre pedig fehér fenyőburkolat kérült,. A szekrények nyírfából és fehér, laminált furnérból készültek.

 

 

 

 

A mobil lakhatást kedvelők nagy hányada biztosan kielégítő, kényelmes életteret találhat a típusok valamelyikében. Egyedi, stílusos dizájnjukkal, saját, gyártói tapasztalaton nyugvó kialakításukkal, manufaktura-rendszerű építésükkel, ezek a kis lakok minőségi, kellemes otthont nyújtanak. Sőt, amennyiben a jövőben felépülnek, a Land Ark igényes termékpalettájából kialakított mobilotthon-parkok még a fejekben élő lakókocsi-telepek gyakran nyomasztó képét is képesek lesznek újradimenzionálni.

 

 

Land Ark | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kalandorok otthona

Kalandorok otthona

Jól kitalált, minőségi vontatható otthonokat épít a coloradó-i Land Ark.

Több mint toronyház: ökoszisztéma

Több mint toronyház: ökoszisztéma

A Lissoni & Partners iroda felhőkarcolója egy szinte önellátó kertváros, amiben még jól felszerelt kórház is található.

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

A HandInScan a 2015-ös Red Dot Award: Design Concept díj után a Brands & Communication Design díját is besöpörte.

Nincs találat!

Hirdetés