Hirdetés

Irodaház rondó

A Corvin Innovation Campus

Ugyan főbejáratánál határozott teresedést mutat a Corvin negyed mai/pillanatnyi sarkaként, de érdemes komótosan körbe is járni. Mert a Corvin Innovation Campus egyrészt óriási (harmadik szárnya még készül), másrészt történelmi tájakkal érintkezik. Homlokzati üvegén a Tömő utca ötvenéves lakóház-tornyai tükröződnek, egy utcával arrébb pedig a valahai Füvészkert területével érintkezik. Cikkünk az OCTOGON magazin 186-os (2023/6-os) lapszámából.

A tömb hatalmas kiterjedése mellett is karakteres: jól él a sarokpozíciójával, vonalkódosra osztott homlokzata horizontálisan is tagolt, a tetejére telepített sötét üvegkubusok pedig némi izgalmas szabálytalanságot is visznek az összképbe


A Füvészkert – Molnár Ferencnél – a vörösingesek törzshelye és Nemecsek vízbe merülésének helyszíne volt, a regény idejében még több tóval és sokkal nagyobb területen helyezkedett el. Az eredetileg angolparkot formázó kert közepén szigettel és műromokkal eleinte az Üllői útig és a Szigony utcáig ért, itt kőfal és nagy kapu védte, aztán területének ezen a részén épültek meg az egyetemi klinikák – bár a Füvészkert őrháza még ma is ott áll a Klinikák metrómegállóval szemben. Aztán ahogy az Apáthy István utcában a Corvin Innovation Campus (a továbbiakban C.I.C.) hátsó oldalához kanyarodunk, megérkezünk a budapesti Ronald Házhoz, ami húsz éve ad otthont azoknak a beteg gyerekeknek és szüleiknek, akiknek a kórházi tartózkodás és az állandó oda-vissza utazás és az étkezés nehézséggel járna.

Igen, ez a Ronald az a Ronald, a McDonald’s bohóc kabalafigurája, aki úgy ötven éve egy gyermeksegély alapítványhoz is adta a nevét. A több száz ilyen otthon egyike áll tehát a C.I.C. hátsó udvaránál is és mivel be lehet menni, hátulról is szemügyre lehet venni az irodatömb pompás kertjét, hátsó udvarát pázsittal, fákkal, nyugágyakkal és a szinteltolások adta fényekkel és árnyékokkal. És ez a hátsó udvar nemcsak az övék, mivel több kisebb, régi bérház és gangjaik is erre nyílnak.


Ha visszasétálunk a kiindulópontunkhoz, ott is a friss kolorlokál-teremtő szándék fogad. A Szigony utca és a Tömő utca találkozása ugyanis kis térré és emlékparkká alakult, amit Psota Irénről neveztek el. (A színészlegenda az itt elbontott lakótömb cselédlakásában töltötte nem éppen virágfüzérekkel szegélyezett gyerekkorát.) A kis fákkal turbózott teresedésre egy krómacél hatású, tükröződő installáció is került, ami Psota Irén aláírását és a színházi függöny lebbenését formázza. Krómacél hatású, mert valójában acélezüstre színezett kompozit (műgyanta) ez, felülete szinte tökéletes, nem egyszerűen helyettesíti a fémet, hanem látványos alternatíváját nyújtja.


A vízfelületből kiemelkedő, 3,5 méter széles szobor (Kelemen Zénó szobrászművész és az S39 Hybrid Design közös munkája) nemcsak vonzza tekintetet, de továbbírja a Corvin Sétány szoborsorát is (Gömböc, Dual, Triptichon), amik a korábban elkészült épületek átjáróiban, előterében állnak. A fejlesztő Futureal csoport már húsz éve helyez el köztéri alkotásokat a sétányon – és a Piedone szobortól szerencsére elég messze jutottunk el a mostani szobor-emlékművel.


Néhány éve volt már szerencsém írni Sugár Péterék és az S39 Hybrid Design korábbi együttműködéséről (a Graphisoft Park fogadóépülete), ami ugyan teljesen más (levegős és zöld) környezetben és egészen más outfittel áll Óbudán – mégis érezni vélek valami hasonlóságot. Jobb híján a karakteres építész-kéznyom emlegetése persze kissé romantikus/archaikus egy 21. századi irodatömb esetében – ahol a WELL Platina és BREEAM Excellent fenntarthatósági minősítéseknek megfelelően az energiahatékonysági AA+ a legfontosabb –, mégis jelen van.

A tömb hatalmas kiterjedése mellett is karakteres: jól él a sarokpozíciójával, vonalkódosra osztott homlokzata horizontálisan is tagolt, a tetejére telepített sötét üvegkubusok pedig némi izgalmas szabálytalanságot is visznek az összképbe. A saroktömb két V támasza ugyan nem él a sarokpozícióval – csak a kis tér felé nyit –, de az épület földszintjét hátrébb tolva további légies hangsúly adnak az épülethez. Az átláthatóság könnyedsége egyszerre lehet hangsúly és vizuális referencia. Az épületbe belépve pedig kitárul a tágas lobbi (a mennyezetén a végighullámzó alkotás az épület tervezőié), a csoportokba rendezett oszlopok körül kanyargó vörösréz szalag az S39 Hybrid Design tervei alapján készült. A dupla végtelen jel formában futó, lebegő szalagszobor a két elkülönülő területet igyekszik lágyabban összefogni – a mennyezet mindenesetre kevés hasonló helyen válik főszereplővé. 


Mivel a Futureal csoport több évtizede bővülő, 22 hektáros városrész-megújítási programja a végéhez közelít – konkrétan a C. I. C.-t a sétány utolsó komplexumának szánják –, érdemes visszanézni az projekt 20 évére. Mert a Corvin Negyednek is saját történelme van már. Az Üllői út túloldalán, a kilencvenes években a kerületi önkormányzat még egészen léptékű és kevésbé látványos rehabilitációt indított be: megtartották a hagyományosan zárt frontos, keretes beépítésű utcatömböket, a korábbi néhány szintes magasságot, de az addig zárt belső udvarokba egységesen zöldkerteket telepítettek. 

A Corvin projekt új promenádjával keményen belevágott a városi szövetbe, de ami akkor még durvának és sematikusnak tűnt, idővel egyre inkább az igényesebb megoldások felé vette az irányt. Utoljára hét éve írtam az alakuló Corvin sétányról, és már akkor is változóban volt róla a korábbi lesújtó véleményem. Pontosabban a világ változott meg körülötte és körülöttem: alapfogalmak kérdőjeleződtek meg, és amikor az eltakarításnak/futurisztikus újálmodásnak nincs a placcon reális, jelenlévő alternatívája, ez is határozott előrelépésnek tűnik. Ráadásul ahogy haladtunk előre, a mennyiség lassan átcsapott minőségbe és a méret esztétikai kategóriává emelkedett. 
 


Szóval ingatlanfejlesztés kontra esztétizáló építészet? Az alapvetés szerint egy szellős, nagyvonalú sétány köré rendezték a különböző funkciójú épületegyütteseket, a lakóházak alja előbb megtelt kereskedelmi és vendéglátó helyekkel, aztán jöttek a még nagyobb egységek, a Corvin Corner, majd a fő tengelyt lezáró ZDA-féle (Zoboki Építésziroda) Nokia Skypark, a Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter páros új lakóháztömbje, a 3h iroda Corvin 5-je, ami a Corvin negyedet keletről zárja le – és máris a Corvin Technology and Science Parknál járunk. Ebbe a sorban illeszkedik a sétány másik záró egysége, a Corvin Innovation Campus. Ennek még a teljes befejezésre váró második ütemében az épület körül futó Apáthy István utca is kizöldül/ megújul majd, ahol a szöveg elején már jártunk, fasor és kiszélesített járda is lesz majd, egészen a Tömő utcáig. 

A Corvin Innovation Campus tervezése 5 éve indult el, építését a Covid-járvány kitörésekor, három éve kezdték el. Magyarország második AA+ energiahatékonyságú épülete kilenc szintes, környezetbarát irodaház – az IBM Magyarország új székhelye lesz.

Tervezés: 2018
Kivitelezés: 2020 – 2023
Nettó alapterület (első ütem): 15 800 m2
Generáltervezés: Radius B+S Kft.
Vezető tervező: Sugár Péter DLA
Beruházó: Futureal Prime Properties Ingatlanfejlesztő

 

Az OCTOGON magazin 186-os (2023/6-os) új lapszámában sok egyéb mellett a Lauder Javne iskola (Király Zoltán / TIBA Építész Stúdió) által jegyzett bővítéséről, a szállodaként megújuló Drechsler-palotáról (Bánáti Béla / Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.), a debreceni Csokonai Színházról (Kovács Péter DLA / Archiko Kft., Tisza András / Tisza Építész Műterem Kft.) és a TEK új épületéről (Félix Zsolt DLA, Mudry Luca, Pálfy Máté, Varga Katalin / Építész Stúdió) is olvashattok.

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

2023/6 186. lapszám - Octogon

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Társbérlet panorámával

Társbérlet panorámával

Liberty irodaház és hotel

Metaforamasina

Metaforamasina

Kutatók ujja az élet üterén – Cikkünk az OCTOGON magazin 187-es (2023/7-es) lapszámából

Hirdetés