Így építsd ki utólag a világítás-szabályozást

Mi tegyünk, ha minden rendben az irodával, csak az építéskor semmilyen intelligenciát nem telepítettek az épületbe?

Mi tegyünk, ha már elment a hajó? Megvan a kiszemelt iroda bérlemény, jó lokáció, jó kondíciók, de anno az építéskor semmilyen intelligenciát nem telepítettek az épületbe, amivel szabályozhatnánk a világítást. A megoldás: Bluetooth. 

A dübörgő employer-branding és az irodaboom már évekkel ezelőtt bekódolta a rendszerbe, hogy közép-hosszútávon csakis a minőségi irodák nyújtanak mind a bérlői, mind a bérbeadói oldal számára kölcsönös előnyöket. Leegyszerűsítve a képletet, a bérbeadó magas fedezettel értékesít, a bérlő magas minőséget kap. Előbbi egyértelmű, forintosítható előny, beszéljünk inkább az utóbbiról.

Mitől lesz minőségi az iroda a bérlő és munkavállaló számára? Leginkább a szabad szemmel látható dolgoktól: bútor, burkolat, dekor és a világítás.

15 évvel ezelőtt alapvetés volt a világítástechnikában, hogy fénycsöves armatúrákat, kompakt fénycsöves mélysugárzókat alkalmazunk az irodaterekben. Majd 2010 körül jöttek az első generációs LED-ekkel szerelt lámpatestek, de akkoriban még nem tartott még ott a technológia, hogy a LED-eket általános világítási célra lehessen alkalmazni. És most? Minőségi gyártók palettáján nagyítóval kell keresni nem LED-es terméket. A technológia végre végleg útólére a hírnevét, és ma már nem az a kérdés, hogy LED-esek-e a lámpák, hanem az, hogy van-e bennük, illetve a mögöttük álló rendszerben intelligencia. Ez az a faktor, ami a bérlő és a munkavállaló számára is szemmel látható, sokkal inkább, mint az, hogy milyen fényforrást alkalmazunk.  

A világítás szabályozás felhasználói élményt ad. Időkapcsoló, jelenlét érzékelő vagy fényérzékelő segítségével a rendszer folyamatosan és automatikusan hangolja a mesterséges fény mennyiségét, lehetőség van arra is, hogy a színhőmérsékletet szabályozzuk: reggeli és késő délutáni órákban inkább a melegebb, míg a déli órákban inkább hidegebb fehér fényt érezzük komfortosnak, szervezetünk bioritmusa ugyanis a Nap fényének színhőmérsékletet változásához igazodik.

Az automatikus jeleneteken túl lehetőségünk van telefonról, táblagépről a manuális vezérlésre is, saját világítási képeket programozhatunk be, hívhatunk elő, tehát korlátlan tárház van a kezünkben, olyan tárház, ami a mai Y-, Z-generáció számára alapvetés. Ha már mindent el tudunk intézni okostelefonról, akkor az a minimum, hogy az asztalunkat megvilágító lámaptestet is tudjuk szabályozni. Amelyik iroda/munkaadó erre nem képes, versenyhátrányba kerül.

A szabályozás nem mágia és nem porhintés. Alapvetően két rendszer, a BUSZ kábeles és a wireless (Bluetooth / WiFi) áll rendelkezése, és mindig az adott projekt dönti el, hogy melyiket ajánlott alkalmazni.

A BUSZ esetében már az építéskor a hagyományos tápvezetékek mellett egy plusz BUSZ kábelt kell végigfűzni az épületen, ezen keresztül fut majd a digitális kommunikáció.

Ha ez megvan, és nem is használjuk ki, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy épületünk a jövőben bármikor készen áll arra, hogy „digitalizáljuk”, azaz a már bent lévő BUSZ kábeleken parancsokat küldjünk a csatlakoztatott rendszerelemeknek, így a világításnak is. 

Probléma sokszor inkább akkor van, mikor egy már elkészült, BUSZ hálózattal nem rendelkező irodaház egyik új bérlője szeretne szabályozott rendszert. Utólag a kialakítás, azaz az egyész épület, vagy csak az adott szint be/átkábelezése csak nagyon nagy áldozatok árán lehetséges.

A Bluetooth-on keresztül (2,4 GHz), MESH network-ben kommunikáló rendszer utólagos kiépítés esetén a legkézenfekvőbb választás, mivel nem kell bekábelezni az egész területet, ez telepíthető legegyszerűbben, és zavarja legkevésbé az irodatérben esetlegesen már folyó munkavégzést. Ha pedig egy internet gateway-t beiktatunk, lehetővé tesszük a rendszer távoli elérését is.

A digitális áltállás első lépéseként, ha a már meglévő lámpatestek nem alkalmasak protokollok fogadására, akkor meghajtóikat ki kell cserélni, majd minden meghajtó elé beiktatni egy 1-1 Bluetooth modult, végül pedig felprogramozni a rendszert. A modulok max. 30 méteres távolságból érzékelik egymást és MESH network-ben működnek, vagyis minden modul „adó” és „vevő” is egyben. Így rendszer eszközeinek száma gyakorlatilag korlátlan. A MESH alapú Bluetooth Low Energy (4.0) fényerő szabályozással első alkalommal a 2016-os frankfurti Light+Building kiállításon találkozhatott a szélesebb közönség a finn gyártó, a CASAMBI jóvoltából. Azóta számos világítástechnikai gyártó alkalmazza a megoldást termékeiben, azaz épít a lámpatestekbe Bluetooth modulokat és kínál a szabályozáshoz szükséges szenzorokat (jelenlét érzékelőt, fényérzékelőt, multiszenzort).

Fontos, hogy semmilyen a Bluetooth-t zavaró tényező ne legyen a térben - tipikusan ilyen a vasbeton szerkezet. Ebből kiindulva pont el is jutunk a rendszer gyengeségéhez, jelenleg ugyanis csak nagyon nehezen alkalmazható több szintes komplexumok teljes rendszerének szabályozására (arra megmarad a BUSZ kábeles megoldás). Felhasználási területe jellemzően egyszintes területekre, a szóban forgó irodai bérleményekre, üzemcsarnokokra és nagyobb komplexumok egyes részerülteinek lokális világítás szabályozására korlátozódik.

A Bluetooth rendszer mögött álló okostelefonon, táblagépen futó digitális kezelőfelület könnyen kezelhető és maximálisan felhasználóbarát, ettől függetlenül persze megmaradhatnak a kapcsolók, taszterek is az irodánk falán.

További információért keresd a BE LIGHT! szakembereit!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Világító szappanbuborék és teátrális hatás

Világító szappanbuborék és teátrális hatás

Designlámpa guide, best of április.

Magyar tervezőt mutat be egy rangos olasz designlap

Magyar tervezőt mutat be egy rangos olasz designlap

A világítás költészete címmel ír alapos cikket Horváth Zsuzsanna Illan lámpájáról az Interni magazin.

Lámpatestek különleges anyagokból

Lámpatestek különleges anyagokból

Napjainkban egyre erősebb igény mutatkozik a nemcsak tartós, de valóban minőségi anyagokból készülő termékekre.

Hirdetés