Nyeső Enikő diplomamunkája

Nyeső Enikő, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építészmérnöki Tanszékén mesterképzését olyan diplomamunkával zárta, melyben a stressz kezelésének két útját vizsgálta, az adrenalinszint növelésére és csökkentésére fókuszált. A munkát maga a hallgató mutatja be.

Adrenalin spirál című dolgozatomban különböző állapotok és a környezet összefüggését vizsgáltam. Rájöttem, hogy az emberek körében rengeteg a le nem vezetett, elfojtott feszültség. Ez a világ bármely területén mindennapi társadalmi problémának is tekinthető, ami megoldásra vár. A rohanó hétköznapokban, egyre nagyobbak az elvárások az élet bármely területén, egyre többet és többet kell teljesítenünk, az egész napos túltöltöttség és a folyamatos stressz nem enged kikapcsolni és pihenni. A stressz kezelésének két útját vizsgáltam, az egyik út az adrenalin szint növelésére másik pedig az adrenalinszint csökkentésére fókuszál. 

Az adrenalin termelődése különböző helyzetekhez köthető, a magasság-mélység kontrasztja nem új felfedezés.

A vizsgadrukk is ismert fogalom mindenki számára. A hangok, fények, színek, hőmérséklet, sőt még a terek is mind olyan környezeti elemek, amelyek befolyásolják az adrenalinszintet. A stresszkezelés mindkét útjára találhatunk nemzetközi példákat. Gregor Schneider a félem keltésre és az adrenalinszint növelésére készít belső tereket és installációkat. Egy amsterdami iroda dolgozóinak pedig különböző elvonulási, illetve stresszmenetes helyeket terveztek, hogy csak pár példát említsek.

Helyszínnek Debrecent választottam, a város szinte teljesen sík terület található. Egy felmérés során fény derült az itt lakók magasságra való vágyakozására. Így egy olyan területre helyeztem az épületet, ahol a társadalmi fenntarthatóság és a közösségi követelmények is kielégíthetők. Olyan helyet kerestem, ahol megfelelően a környezetbe illeszthető egy magas toronyépület, a szomszédos épületeket és a tágabb környezetet is figyelembe véve.

Az épület felépítése alapvetően egy kéthéjú torony, amelynél belül a funkcionális mag található. A két héj közötti közlekedőben történik az érzelmek, érzékek fokozása és befolyásolása. Továbbá itt történnek a téri játékok is. Többféle program közül választhatunk, ahol a szélsőséges elemek között találunk átmeneti részeket is.

A torony lényege, hogy a látogató számára megfelelő rekreációs lehetőséget nyújtson, és alkalmazkodjon a különböző igényekhez.

A torony legfontosabb eleme az útvonal. Az útvonal során különböző elemekkel hatásokkal történik az adrenalinszint fokozása. Minden belső térhez a hozzá legmegfelelőbb előkészítő útvonal lett tudatosan kialakítva. Ez az útvonal spirálként kering a belső mag körül, felfelé emelkedve a legfelső szinten kiteljesedik hasonlóan, mint az adrenalin.

Az útvonal során megjelennek dőlt, szűkülő, sötét, kontrasztos, néhol lebegő térelemek is. Áramló, tükröződő elemeken keresztül jutunk el a belső terekhez. Egy élménylift alternatív útvonalként szolgál a program zárásaként, a legfelső lebegő szinten.

Az épület kívülről egy sejtelmes, összemosódó tárgyként jelenik meg, belül pedig anger room, stresszmentes szoba, pihenő terem, virtuális tér, szabadulószoba, adrenalin tér, és egy adrenalin tető található.

Konzulens: Keller Ferenc
Opponens: Tarcsi László

Kutatási előzmény: https://issuu.com/home/published/adrenalin_sprial_nyeso_eniko_szakdolgozat
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Terápiás domborítások

Terápiás domborítások

Sógor Sarolt Kapcsolódások című diplomamunkája a MOME Ékszertervezés és fémművesség MA szakán.

A MUT 2021. évi Diplomadíj Pályázata várja a jelentkezőket

A MUT 2021. évi Diplomadíj Pályázata várja a jelentkezőket

2022. január 10-ig lehet feltölteni a pályázatokat.

Digitális detox tábor a szentendrei Pap-szigeten

Digitális detox tábor a szentendrei Pap-szigeten

Gemov Nikolett diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Hirdetés