Fociláz

Monumentális otthont kap a Club Bolívar együttese.

A több, mint ötven éves L35 Architects építésziroda nemzetközi csapata tervezi a la paz-i Club Bolívar új stadionját. A tervezőstúdió a klub és a City Football Group nemzetközi tervpályázatán nyerte el a projektet: tágas, nyitott, a régi tömb alapjaira állított épületet vizionált, amely nemcsak a Club Bolívar, de egész La Paz és általánosságban a bolíviai labdarúgás meghatározó építménye is lesz.

 

A stadion La Paz történelmi, Tembladerani negyedében található, és bár elődjének alapjaira épül, mégis alkalmas lesz még a Libertadores-hez hasonló, nagy futballkupák negyeddöntőinek megrendezésére is. Az L35 találékony megoldásából fakadóan a létesítmény az eddiginél számottevően több rajongót láthat majd vendégül: a stúdió a pályát és a lelátót is 3 méterrel a jelenlegi szint fölé emelte. Az éttermekkel, üzletekkel és rendezvénytermekkel épített tömb a futballmeccseken túl koncertekkel és más programokkal is fogadja majd látogatóit.

 

 

A lejtős domboldalon álló Bolívar stadion az ókori görög templomokat idéző szerkezetét vaskos pillérek sokasága alkotja. A masszív tömb integrálódik a Tembladerani városrész beton, illetve tégla homlokzatai közé. 

„Egy ilyen jelentős városi épületnek kötelező alkalmazkodnia a környezethez és a helyi léptékhez” – mutat rá az L35 építésze, Guillermo Gusó.

Az L35 a lenyűgöző urbánus környezetbe illő, markáns stadiont tervezett, melynek homlokzati dísze nem más, mint saját, különleges szerkezete. A létesítmény teljes struktúrája és külső burkolata is betonból készült – az anyag ilyen őszinte és egyszerű megjelenése időtlenséget, finom textúrája melegséget kölcsönöz az épületnek.

 

 

„A tervezés során mindig megpróbálunk előnyt kovácsolni a felmerülő nehézségekből” – avat be az L35 módszereibe a projekt vezető építésze, Alejandro Barca. Ez a szemlélet vezetett oda, hogy az elsőre előnytelennek látszó, szabálytalan formájú telek határozza meg végül a tömb méreteit és ennek nyomán a projekt lényegi identitását. A beton designértékén túl a költséghatékonysághoz is hozzájárul, a talaj egyenetlenségei pedig a helyszín többirányú megközelíthetőségében segítenek.

 

 

A lelátók alatti terület is megduplázódott a pálya és a nézőtér 3 méteres megemelésével. A nézők akadálytalanul járhatnak körbe az épületen belül, ami alapvető elvárás egy tömegeseményeket lebonyolító helyszín esetén. Masszív betonoszlopok tartják a lelátókat, a födémet és a tetőt, extrém stabilitásuk kulcsfontosságú. Az alsó tribünön lévő páholyok és állóhelyek átfedésben vannak, ez a megoldás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a tervezők elérjék a kívánt vendégkapacitást.

 

 

Stadionok esetében teljesen szokatlan az a megoldás, hogy a páholyok az alsó lelátó fölé nyúlnak. A végeredmény egy nagyon meredek falú parabolaforma, ahol az ülések és a pálya széle között csekély a távolság. Ilyen módon a közönség szoros kapcsolatba kerülhet a játékosokkal, és közvetlen hatással lehet az előtte folyó játékra: buzdíthatja a hazai csapatot, vagy nyomást gyakorolhat az ellenfélre. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a csapat és a szurkolók kötődjenek a Bolívarhoz. Ehhez nyújt segítséget az építészet: a stadion a futballklub keretein túl is jelentős része lesz a városnak és a bolíviai labdarúgásnak” – ecseteli Alejandro Barca.

 

 

A La Paz-i futballpálya épülete több, mint egy biztonságos és funkcionális, esztétikus létesítmény: karakteres, kifejező tömbje hatással van az érzelmekre, hiszen a Club Bolívar lelkét tárja a szurkolók elé, időtlen és monumentális képe mélyen kapcsolódik La Paz városához. A stadionban lévő éttermek és kereskedelmi egységek, vagy a Club Bolívar Múzeum a labdarúgáson túl a mindennapokban is összekapcsolják a városlakókat az épülettel, és nyitott, turistacsalogató, marketing szempontból sem elhanyagolható létesítménnyé teszik azt.

 

 

L35 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: sajtóanyag, L35

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fociláz

Fociláz

Monumentális otthont kap a Club Bolívar együttese.

Elképesztő harc és látványos átalakulások a hazai építőiparban

Elképesztő harc és látványos átalakulások a hazai építőiparban

Az integrált szolgáltatások felé tartó iparágról Massányi Tibor, a DVM group Kft. ügyvezető partnere nyilatkozott.

Amikor a szállásunkat bepakoljuk a bőröndbe

Amikor a szállásunkat bepakoljuk a bőröndbe

A kabinházak népszerűsége töretlen, és lassan eljöhet a mobilházak ideje is. 

Hirdetés