Hirdetés

Változatos egység budai környezetben

Az SA43 társasház projekt.

Hirdetés

Az SA43 Társasház Projekt kiváló példa arra, hogyan tartható egységben egy minden oldalról eltérő adottságokkal rendelkező budai telken, egy minden négyzetméteren változatos építtetői program friss építészek – Varga Noémi (Numbernow) és Szelecsényi Balázs – keze által, egy olyan földhözragadt műfajban is, mint a társasházak megtérülés alapú világa.

A projekt építtetőinek és tervezőinek közös célja volt, hogy a magyarországi társasház építészet műfaján belül egyértelmű és meghatározó minőséget hozzon létre az építészeti koncepciótól, az épület megvalósított minőségéig.

Az SA43 telepítését a határozott fejlesztési program és a helyszín karakteres adottságai formálták. A háromszög alakú, erősen lejtős telket két oldalról a budapesti 12. kerület két főbb útja határolja. Északi oldalon a két út találkozik, ezt megelőzően a keleti, illetve a nyugati oldalon magasabb, lombkoronás növényzet mérsékelten leválasztja, védi a területet a forgalomtól, déli oldala szerencsésen a Budavári panoráma felé és a szomszédos kertek felé nyit.

Az SA43 épület karakteres geometriáját a zajtól való védelem, a kilátás felé való nyitás, illetve a meredek saroktelek kölcsönhatásai hozták létre.

A belső funkcionális elrendezés, illetve a látszólag véletlenszerű homlokzatképzés is a fent sorolt főbb adottságokból, és azokból eredő tervezői prioritásokat követve jöttek létre. Az épület homlokzata három nyílásmérettel komponált. A főbb terek – nappali, konyha, étkező, teraszok – hatalmas nyílásaikkal a napos, illetve a legértékesebb kilátással rendelkező homlokzatra rendezettek, a nagyrészt lakószobák közép méretű ablakaikkal a keleti és a nyugati homlokzatra soroltak, a mellékhelyiségek, illetve az épület gyalogos feltárásának szükséges nyílásai az északi, forgalmasabb oldalon kaptak helyet.

Az épület tömege az északi sarokpontból indított, így maximalizált a déli telekrész egybefüggő zöldfelülete, tágas, önálló kertkapcsolattal növeli az alsó lakások tereit. Ahhoz, hogy a zöld felületen minimális „heg” maradjon, az épület alsó szintjét részben elfoglaló garázshoz vezető behajtó a lehető legrövidebb nyomvonalon összekötött az utcával. 

Az épület kompakt tömegstruktúrája tovább segítette az egyes szintek beépítésének és terasz képzésének maximalizálását is, mely erős megrendelői igény volt.

A helyszíni adottságokat és a tervezési program komplexitását egybentartó kompakt, ugyanakkor változatos tömeget, illetve a véletlenszerűnek tűnő homlokzat kiosztást helyszíni vasbeton szerkezet alkotja.

A természetes napfénytől legtávolabb eső belső zónába helyezett vasbeton lépcsőház belső tartószekezetként is funkcionál. A középre helyezett közlekedőmag biztosítja az összes lakás számára az optimális belépési pontokat, ahol a köz- és privát funkciók külön-külön megközelíthetőek. Az apartmanok belső elrendezése és a lépcsőház pozíciója a szintenkénti összenyitásra is alkalmasak. A lépcsőházat, a teljes épület szerkesztési módjából fakadóan, háromszög alakú felülvilágító tölti fel természetes fénnyel.

Az apró szemcsés, fényre reflektáló kisméretű mázas kerámiaburkolat a többi, azonos színezetű homlokzati elemmel együtt hártyaként vonja körbe az erősen geometrizáló épület tömeget. A homlokzat célzottan homogén külső árnyalata és az erős geometrizálás a kertbe és az épülethomlokzatra is tervezett növényezettel együtt oldódik fel, ezáltal a budai építészet elválaszthatatlan hagyományaként folytatva a természet építészettel közös szerepét.

Ez az épület is indul az Építészfórum Média Építészeti Díja versenyén, amelynek döntőjére online térben november elején kerül majd sor.

SA43 Társasház Projekt
Helyszín: Budapest 1024, Stromfeld Aurél út 43.
Tervezés éve: 2017-2018
Építés éve: 2017-2020
Bruttó szintterület: 992m2

Építész tervezők: Szelecsényi Balázs, Varga Noémi (Numbernow stúdió)
Felelős építész: Veres Áron
Építész munkatárs: Csajbók Csaba Tibor
Tartószerkezet tervező: László Zoltán
Villamos tervező: Kánai Gábor
Gépészeti tervező: Deák Attila
Tájtervezők: Megyesi Krisztina, Müller Krisztina
Tűzvédelmi szakmérnök: Bot Péter
Úttervező mérnök: Ittzés Miklós; Nagy Oszvald

Megbízó: SA43 Ingatlanfejlesztő Zrt.
Kivitelező: Bálint Ágnes és Társa Kft.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az intelligens tápszerkiegészítő

Az intelligens tápszerkiegészítő

A Hoito egy kompakt, pár mozdulattal használható gép, amely egy összetett, sokáig tartó folyamatot sűrít magába.

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Díjnyertes szemüveg, ami egy belső érzéssel harcol

Díjnyertes szemüveg, ami egy belső érzéssel harcol

A Tipton NVSBLE szemüvege különdíjat kapott a Formatervezési Tanácstól. Most a tervező mondja el a keret titkait.

Hirdetés