Varga Noémi (Numbernow) nyertes pályaműve az MMA 2021-es pályázatán.

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán. A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, ezúttal együttműködve a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-vel, ősszel hirdette meg – már hagyománynak számító – nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A felhívásra összesen 35 pályázat érkezett, most az egyik nyertes pályaművet, Varga Noémi (Numbernow) tervét mutatjuk be a szerző írásával.

 

 

A Kiíró Badacsony legnagyobb beépítetlen belterületi ingatlanára kért beépítési javaslatokat a pályázóktól, hogy ott a Badacsony térségének komplex turisztikai fejlesztésének menedzselésére létrehozott szervezet ( BTTF Nonprofit Zrt.) elláthassa feladatköreit – melyek a Badacsony-hegy és a környező települések területére, a természetvédelmi területekre, a szakrális emlékekre, turista utakra és egyéb látnivalókra terjednek ki – és a térségbe érkező látogatók számára tájékoztatással szolgáljanak.

A feladat ellentmondása, hogy épp a megcélzott látogatók céljaival ellentétes lehet a hagyományos értelemben vett beépítés szándéka, hisz a túlépítettséggel küzdő Badacsony-hegyen épp a beépítetlenül maradt utolsó nagy, egybefüggő terület látványa – mely a népszerű Római úti bicikliút felől nyit rá a balatoni panorámára – unikális erővel bír. Ettől még erősebb hatású látvány talán – mely egyelőre nem ismert nézete az adott területek – a hegy irányába feltáruló látvány.

A benyújtott pályamű arra tesz kísérletet, miképp lehet építészeti nyelvet keresni egy ilyen ellentmondásos helyzetben, olyan építészeti megoldást adni, mely a helyi tájépítészet vonásait értelmezi, erősíti annak karakteres, már kialakult lehetőségeinek minden előnyét felhasználva – mint például a részleges teraszos tereprendezésből eredő megoldások, a helyi kő időtálló használata.

 

 

A területre vonatkozó előírások szerint a terület 60%-ának 80%-át szőlőművelésre kell hasznosítani, mely összességében a „teraszos ültetvény” koncepció jellegét támogatja a belterületi „szabadonálló házas” beépítés általános megjelenésével ellentétben az adott topográfián. A kötelezően előírt szőlőművelés a pályázatban kiírt funkció listát egy nagyon fontos nézőponttal kell kiegészítse. A szőlőművelés bemutatása ez esetben nem pusztán az „épített” tájmúzeum falai között ismerhető meg, sokkal inkább a falakon kívül eső valódi szőlőst kell értelmezni kiállítótérnek, melyből organikusan következnek egyéb funkció ötletek: mintagazdaság, táj elemként és téli korcsolyapályaként hasznosított esővízgyűjtő, szerszámbérlő, alkalmi vagy állandó piactér.

A beépítésnek törekednie kell, hogy közpark-ültetvényként érvényesüljön a terület, melyben a funkciók csupán pavilon jelleggel, illetve tereprendező elemként jelennek meg.

 

A pályázat léptéke automatikusan hozza az optimalizált funkció csomag kidolgozásának szükségességét, mely egész évben értelmet tud adni a beruházásnak, azaz nem csak az idény jellegű turisztikai feladatokat látja el, illetve túlmutat az év többi részében üresen álló terek rendezvény jellegű bérbeadásán. A terület és a kiírt beépítendő funkciók olyan méretekkel rendelkeznek, hogy a település alternatív központjaként is értelmezhető. Néhány hasznosítási ötlettel a pályamű kiegészíteni kívánja a projektet, mind a helyi lakosok, mind a látogatók, illetve a nem itt élő, de tulajdonosok számára is: mintagazdaság, szerszámbérlő, bicikli bérlő, kerékpáros és turista pihenő tisztálkodóval, értékmegőrzővel, egész évben nyitva tartó könyvtár és előadóterem, esővízgyűjtő-korcsolyapálya, bér szauna, tűzrakóhely, piactér, sportpálya, játszótér. A pályázatban eredetileg kiírt egyéb funkciók az A-J jellel jelöltek között találhatóak.

 

 

 

Badacsony-hegy utolsó egybefüggő belterületi telkét „közparkosított ültetvényként” fenntartott, területként javaslom hasznosítani, melyben az épített és kültéri funkciók a terület látogatottságát, népszerűségét elősegítik, de nem uralják le azt, elszórtan, mégis kiismerhetően jelennek meg a tájban a terület mindkét panorámáját feltárva.

 


 

 

Stúdió: Numbernow
Vezető tervező: Varga Noémi
Projekt helyszíne: Badacsony
Építés éve: 2021

 

Numbernow | Web | Facebook | Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„A szavak az építészetről szólnak, a mondat az életről” – portréfilm Balázs Mihály Kossuth-díjas építészről

„A szavak az építészetről szólnak, a mondat az életről” – portréfilm Balázs Mihály Kossuth-díjas építészről

Az életút főbb állomásai a hernádi tanyától a European Academy of Sciences and Arts tagságig.

Keszthely központjának fejlesztésére vár ötleteket az MMA

Keszthely központjának fejlesztésére vár ötleteket az MMA

A pályaműveket december 11-ig lehet benyújtani.

Kiemelt beruházás lett a városligeti Építészeti Múzeum

Kiemelt beruházás lett a városligeti Építészeti Múzeum

Az egykori BM-kórház átalakítása kiemelten közérdekű beruházás.

Hirdetés