Hirdetés

A túrázók és a zenészek körében egyaránt hódít.

A természetben minden nagynak és misztikusnak tűnik, legyen szó fákról, patakokról, vagy akár a hangokról. Egy észt építészhallgatókból álló csoport úgy döntött, hogy ezeket a zajokat és rezgéseket még jobban felerősíti egy hatalmas megafonnal, amely egyben pihenőhelyként is szolgál a megfáradt bicikliseknek és túrázóknak.

Emlékeztek még John Pawson rönkkápolnájára, vagy az arkkitehtitoimisto TILASTO kápolnára hajazó faházára? Ezeket az építészeti projekteket kifejezetten természetjáróknak tervezték, az észt projekt emellett még kis erdei koncertek megtartására is alkalmas. Három órányira az észt fővárostól, az RMK Pähni Természeti Központ közelében,

az erdő mélyén helyeztek el kézi készítésű fa megafonokat, amelyek ideális pihenőhelyet kínálnak a túrában elfáradt vándoroknak, egyben felerősítik az erdő hangjait is.

A projektet az Estonian Academy of Arts építészhallgatói találták ki, a csoport még 2015-ben egy akusztikus tervező mérnökkel építette és telepítette a RUUP névre keresztelt hangosbeszélőket. Észtország területének mintegy fele erdő, így egész évben kiválóan alkalmas túrázásra vagy egyéb szabadidős tevékenységekre. Nem nehéz elbújni tehát a város zaja elől, ha egy teljesen más "zajélményre" vágyik az ember. Ezt az impulzust csak erősíti a fa szerkezet, amelyet pihenő funkciója mellett a térhangzás kikísérletezésére hoztak létre. Átmérője három méter, a művészek és a természet szerelmesei akár le is táborozhatnak benne egy éjszakára.

Hannes Praks, az Észt Művészeti Akadémia belsőépítészeti tanszékének vezetője elmondta, hogy minél távolabb jutunk a főváros intenzív hangjaitól, annál jobban érzékeljük a természet alacsony frekvenciájú rezgéseit. Ezért is veszítené el a lényegét az installáció, ha például Tallin közelében lenne.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy megafonban üldögélve élvezheted az erdő hangjait Észtországban

Egy megafonban üldögélve élvezheted az erdő hangjait Észtországban

A túrázók és a zenészek körében egyaránt hódít.

Egy szakrális szikla ihlette a finn túrázók menedékházát

Egy szakrális szikla ihlette a finn túrázók menedékházát

A neve Church Stone Shelter, az anyaga azonban fa és újrahasznosított beton.

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Hirdetés