Hirdetés

Labrosse Dániel karakterei ezúttal egy nem is akármilyen irodaépületbe látogatnak.

A francia-magyar származású illusztrátor figurái októberben – fenntarthatósági tematikánkhoz illeszkedve – a Bánáti + Hartvig Építész Iroda Fehérvári úti irodaházát özönlik el: tévékábelre gyöngyként felfűzött nagyfül-lány-vörösfej együttese próbálja felvenni a rugós nyakú srác fejlengése diktálta ritmust; lopott csókok, titokban leselkedés és kutyaugatás. Valaki a fűben hagyta a szívét. Eszelős terasz-buli a lakótelepi tömbök találkozásánál, a körforgás jegyében – lépcsőkön fel-le, sasszé kettő, három, négy.

„Nagy rajongója vagyok a szocreál építészetnek, és gyakran szoktam arról ábrándozni a városi sétáim közben, hogy hogyan lehetne az ilyen jellegű épületeket felújítani, átalakítani és integrálni a város képébe. Pont ezért találtam ennyire inspirálónak ezt a projektet, mert egy idejétmúlt házba új lelket lehel, új szerepet ad neki – a táncoló, bulizó karakterek pedig ezt a megújulást és kreativitást jelképezik számomra” – mondta el Dani.


A Bánáti + Hartvig Építész Iroda 2021-ben átadott, MÉD-díjas, Fehérvári úti irodaházát a stúdió fenntartható szemléletmódjának megfelelően a körforgásos gazdaság, ezen belül a körkörös építészet irányelveire alapozták. A hatvanas évek elején épült Alba Regia étterem helyén megvalósult projekt a – lehetőségekhez képest – legkisebb környezeti terhelés mellett készült el, a régi épület újrahasznosításával.

A tetőteraszra felvezető lépcsősortól igazán karakteressé váló lapostetős szocreál épületben több, bontásra került építőelemet – akár eltérő funkció szerint – visszaépítettek a BH tervezői. Az acélszerkezetű üvegportálok és az emeleti falakból kibontott üvegtéglák például az alagsori tárgyalótermek válaszfalaiként születtek újjá, valamint az öntöttvas radiátorok egy részét is megmentették és beépítették. 

Az eredetileg zegzugos helyiségekre szabdalt belső tér – a válaszfalak elbontásával, szintek áttörésével – új, transzparens, légies kialakítást kapott. Feltárva a múlt egy szeletét, a ház saját történetét, a bontás során feltárult felületek – az őszinteség jegyében – bontott állapotukban maradtak: a betongerendák nem kaptak borítást, a nyers téglafalakra nem került festék. Csak ott fedtek be felületet, ahol az építészetileg elengedhetetlen volt. Az összkép pedig egy újfajta, mégis koherens esztétikát teremt az egyre inkább előtérbe kerülő fenntarthatósági szempontok figyelembevételével.

... a zene elhalkul, talán záróra. De péntekenként az a falhoz simuló, kalapos zöld srác vissza-visszatér. Legközelebb nézd meg te is!
 

Tervezés: 2019 április – 2020 április
Kivitelezés: 2020 március – 2021 április
Befejezés: 2021 április
Nettó alapterület: 950 m2

Generáltervező: BÁNÁTI + HARTVIG ÉPÍTÉSZ IRODA KFT.
Vezető tervezők: BÁNÁTI BÉLA, HARTVIG LAJOS DLA
Projektvezető: KISS NOÉMI
Tervező építészek: LŐCSEI VERA, SÁNTA BENDEGÚZ
Belsőépítészet: MÁDILÁNCOS STUDIO ÉPÍTÉSZIRODA KFT.

 


A Bánáti + Hartvig irodaházáról az OCTOGON magazin 168-as (2021/4-es) lapszámában megjelent, Vakli Tünde által írt „Őszinte matériák” című cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.

 

Labrosse Dániel Web | Facebook | Instagram
Bánáti + Hartvig Építész Iroda 
| Web | Facebook | Instagram

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cities by Labrosse | Bánáti + Hartvig irodaház

Cities by Labrosse | Bánáti + Hartvig irodaház

Labrosse Dániel karakterei ezúttal egy nem is akármilyen irodaépületbe látogatnak.

Cities by Labrosse | Szikla kabinok

Cities by Labrosse | Szikla kabinok

Labrosse Dániel karakterei – aktuális tematikánkhoz illeszkedve – ezúttal egy kabinba költöznek.

Cities by Labrosse | Szent György Pince

Cities by Labrosse | Szent György Pince

Labrosse Dániel karakterei – a júniusi tematikánkhoz illeszkedve – ezúttal a Balatonra utaznak.

Hirdetés