Hirdetés

Az albérletpiacon várhatóan gyorsan érezteti hatását az energia-veszélyhelyzet, a dráguló rezsihez a bérlők ugyanis sokkal gyorsabban alkalmazkodnak majd, mint az ingatlantulajdonosok, hiszen könnyebben tudnak váltani – derül ki a Rentingo.com elemzéséből. Ennek megfelelően a fenntartási költségek várható emelkedésével a kiadó lakások piacán öt változás már most előre borítékolható az albérletkereső platform szerint.


Egy budapesti albérlet rezsije a közös költséggel együtt jelenleg átlagosan a bérleti díj 23 százaléka a Rentingo.com adatbázisa alapján. A közösségi albérletkereső oldalon már eddig is kötelező volt a bérleti díj mellett külön feltüntetni a várható havi rezsit és a közös költséget egyaránt. A bérlők teljes költsége szempontjából a közös költség ugyanolyan fontos, ezt gyakran azért is külön kérik a tulajdonosok, mert sok helyen a rezsi egy részét (vízdíj, fűtés stb.) a közös költség tartalmazza. Az adatok alapján a panellakások esetében többet (27%), a téglaépületeknél az átlagnál kevesebbet (21%) kellett fizetni a bérlőknek ezeken a jogcímeken, és fűtés szempontjából a geotermikus lakások biztosították a legkedvezőbb üzemeltetési költséget (15%), a legdrágábbnak pedig a mérőóra nélküli távfűtés bizonyult (26%).

A Kormány által hirdetett energia-veszélyhelyzet miatt 2022 augusztusától csak az átlagfogyasztásig maradnak érvényben a csökkentett gáz- és áramárak. Ennek megfelelően

jelentősen emelkedhet majd azoknak a lakásbérlőknek a rezsiköltsége, akik olyan ingatlant bérelnek, amelynek a fenntartása valamilyen oknál fogva nem marad a támogatott körön belül.

Bár a részletszabályok még nem ismertek, a Rentingo.com szerint az alábbi öt változás már most borítékolható az albérletpiacon.


1. Nem a bérleti díj lesz a lényeg, hanem az összköltség | A bérlők eddig kevésbé voltak tudatosak, és sokszor nem a lakás összköltségét nézték, hanem elsődlegesen a bérleti díjakat hasonlították össze. Mivel mostantól a havi pluszköltség a lakás jellegétől függően a bérleti díjon felül akár annak 50-60-70 százaléka is lehet, ezért augusztustól már a teljes havi költség lesz az irányadó a bérlők számára.

2. Felértékelődnek a kisebb lakások | Albérletpiaci szempontból felértékelődnek a kis lakások, ahol az átlagfogyasztás alatt marad az energiafelhasználás, leértékelődnek viszont a nagyobb lakások, amit akár a nagyobb családok, akár lakótársként összeállva béreltek az egyetemisták, mert ott az átlag felett már a piaci rezsiárakat kell majd megfizetni.

3. Keresettebb lesz a távfűtés | Szintén felértékelődhetnek a távfűtéses lakások, mert őket a jelenlegi információk szerint nem érinti az áremelkedés.

4. Drágul a szobabérlés | Az albérletpiac legolcsóbb terméke eddig a szobabérlés volt, amelynél a bérleti díj általában a rezsit is tartalmazta, mert a külön mérőóra lakáson belül nem volt megoldható. Ezek általában nagyobb lakásokban vannak, ezért a szobabérlés mint legolcsóbb lakhatási megoldás jelentősen drágulni fog.

5. Fékeződik a bérleti díjak emelkedése | A rezsiárak emelkedése fékezni fogja a bérleti díjak immár másfél éve tartó szárnyalását, a jelenlegi bérleti díjak és a megemelkedett rezsiköltségek olyan összköltséget jelentenek, amire már korlátozott lesz a fizetőképes kereslet.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három évvel ezelőtti szintre estek az albérlet árak

Három évvel ezelőtti szintre estek az albérlet árak

Országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.

Már a neten is alig nézünk ingatlanokat

Már a neten is alig nézünk ingatlanokat

42 százalékkal esett vissza a hirdetések böngészése, de a járvány után egészségesebb lehet a piac.

A világ legnagyobb üvegtáblája egy bútorgyártó cég épületén található

A világ legnagyobb üvegtáblája egy bútorgyártó cég épületén található

Nem az USA-ban vagy Kínában, hanem egy kis sváb faluban. 

Hirdetés