Három évvel ezelőtti szintre estek az albérlet árak

Országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.

Országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, írta meg a telex.hu a KSH-ingatlan.com-lakbérindexére hivatkozva. Budapesten az országos átlagnál is nagyobb az áresés, több mint 10 százalékos volt augusztusban, a belső kerületekben pedig a járvány következtében kieső turistaforgalom miatt jelentősen megnőtt a kínálat.

A budapesti kiadó használt lakások átlagos bérleti díja szeptember végén 140 ezer forint volt, hasonlóan olcsón 3-4 évvel ezelőtt lehetett albérletbe költözni. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy nemcsak a fővárosban, az egész magyar albérletpiacon csökkentek a bérleti díjak. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint augusztusban 6,4 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben.

A legnagyobb zuhanás Budapest belső kerületeiben történt. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az albérletpiacot a járvány miatti gazdasági bizonytalanság jellemzi, ebben a helyzetben pedig a tulajdonosok kénytelenek voltak engedni a díjakból.

A legújabb adatok szerint tartósnak látszik a bérleti díjak csökkenése, ám pont a nehezen prognosztizálható kilátások miatt egyelőre nem tudni, meddig tart ez a folyamat.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint Budapesten belső kerületeiben augusztusban a bérleti díjak 12,7 százalékkal kerültek lejjebb éves szinten. A korábbi években ezekben a kerületekben (V., a VI. és a VII.) kellett a legtöbbet fizetni egy albérletért, az ezer főre jutó kiadó lakások száma augusztusban itt volt a legnagyobb. Szeptember végén a legdrágább városrészek közé tartozó V. kerületben 180 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, a XIII. kerületben 140 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. A legolcsóbb a viszonylag szűk kínálattal rendelkező XXIII. kerület, ahol az átlagos díj 100 ezer forint. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Beindult a főszezon az ingatlanpiacon

Beindult a főszezon az ingatlanpiacon

A következő két hónapot aktív lakáskereséssel tölti sok frissen felvett hallgató, pályakezdő és munkahelyet váltó.

Mélyponton a budapesti albérletárak

Mélyponton a budapesti albérletárak

De a harmadik hullámnak még nem volt hatása a piacra.

Hirdetés