Mélyponton a budapesti albérletárak

De a harmadik hullámnak még nem volt hatása a piacra.

A koronavírus-járvány első és második hulláma a budapesti albérletpiacot is felforgatta: a kínálat bővülése mellett a bérleti díjak egy év alatt 16 százalékkal csökkentek, az év elejére pedig a januári mélyponton stabilizálódtak – írta elemzésében az online bérbeadási platform, a Rentingo.com. Budapesten belül eltérő az áresés mértéke, míg a márciusban bevezetett újabb korlátozó intézkedések egyelőre nem gyakoroltak lényeges negatív hatást a piacra.

A koronavírus éve alaposan felforgatta az albérletpiacot, de a járvány harmadik hulláma egyelőre nem okozott komolyabb felfordulást és újabb áresést a kiadó lakások területén – derül ki a Rentingo.com közösségi albérletkereső friss elemzéséből.

Míg a pandémia kitörése előtt, tavaly márciusig a bérbeadók közel 170 ezer forintos bérleti díjat kértek Budapesten, addig idén januárra az albérletárak átlagos szintje 140 ezer forint körül állt be, ami nagyjából 16 százalékos visszaesést jelent. Ez a csökkenés azonban eltérő mértékben jelentkezett Budapest egyes kerületei és körzetei esetében.

A Rentingo.com interaktív albérleti térképén, az alberletkalkulator.hu-n jól látható, hogy Budapesten a bérleti díjak alakulása nemcsak városrészenként és kerületenként, hanem kisebb körzetekre bontva is jelentősen különbözött, így például a legnagyobb árzuhanás a belvárosi lakásokat érintette.

A megváltozott piaci viszonyokhoz a bérbeadók a kaució kérdésében is igyekeztek rugalmasan alkalmazkodni. Az elemzésből kiderül, hogy tavaly márciusban az óvadék mértékének területén is komoly verseny alakult ki: a korábbi 10 százalék helyett már a lakásukat kiadók 33 százaléka kért mindössze egyhavi kauciót. Ez a folyamat év végére megfordult, és idén februárban már ismét 87 százalékuk döntött a kéthavi kaució mellett, hasonlóan 2020 januárjához.

Emellett a bérbeadók stabilizálták a tavaly decemberi mélyponton beállt albérleti árszintet, amin a szokásos év eleji erősebb forgalom lényegesen nem változtatott, miközben az átlagos keresleti árak is változatlanok maradtak.

Az elemzés alapján a bérleti díjakra egyelőre nem volt jelentős hatással a pandémia harmadik hullámának kitörése, a korlátozó intézkedések bejelentése után két-három napig volt csak befagyva a piac, utána minden visszatért a normális kerékvágásba. A visszafogott piaci reakció oka, hogy a korlátozás közvetlenül nem jelentett változást se a keresleti, se a kínálati oldalon: nem lett kevesebb turista, nem kellett hazaköltözniük a diákoknak, mert ezek az események már az ősszel lezajlottak, és az Airbnb-s lakások okozta tavaly tavaszi kínálati sokk szintén nem tud megismétlődni. Azt még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy ez tartósan így is marad, de egyelőre úgy tűnik, hogy az albérletpiac lassan stabilizálódni tud ezen az árszinten.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újabb CAF-villamos Budapesten

Újabb CAF-villamos Budapesten

Idén már a hetediket adták át.

Skatepark és diákhotel – a Robert Gutowski Architects terve a Nagyvásártelepre

Skatepark és diákhotel – a Robert Gutowski Architects terve a Nagyvásártelepre

Bemutatjuk a „Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete” nemzetközi, építészeti tervpályázaton III. helyezést elért Robert Gutowski Architects tervét.

Hirdetés