• 2022-04-05 11:00
  • Deco

A rend ritmusa

Családi ház Remetehegyen a Molinter Studio tervezésében.

Megtalálták az ideális telket és beleszerettek a kilátásba. Ezzel az alaphelyzettel kezdtek neki a remetehegyi területet megvásárló tulajdonosok új családi házuk megterveztetésének. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/1-es lapszámából.

 

Regőczi Dénes építész és Molnár Péter László belsőépítész tervezők felé a tulajdonosok legfőbb kérése az volt, hogy új otthonuk minden irányban fogadja be a Pilis csúcsától a Hármashatár-hegyig bezárólag élvezhető panorámát, legyen szellős és világos, ugyanakkor lakói számára csendes, békés szigetet nyújtson.


A kedvező adottságú, északkeleti irányban erőteljesen lejtős telek az 1980-as és 90-es években megépült, építészetileg igen vegyes képet mutató családi házas övezetbe ékelődik. Ebben, a már-már vibráló összképben szeretett volna legalább a kijelölt területen belül némi vizuális nyugalmat, rendet biztosítani az építész. Kívül és belül is egyaránt a praktikumot helyezi előtérbe az elkészült méretes, de mégsem hivalkodó, minimalista szellemiségű ház, melynek minden részletét és az összhatást is meghatározza a tudatosan végigvitt geometrikus ritmus. Háromszintesre tervezték a domborzati viszonyokat maximálisan kihasználó épületet.
 


A ház központi tere a völgy irányában terasszal egészül ki. Alatta, a pinceszinten alakították ki a garázst és a bejáratot, valamint a kikapcsolódást és felüdülést szolgáló wellness részleget, edzőteremmel, szaunával, gőzkabinnal és merülőmedencével. A felső szint az intim tereké: a gyerek- és a vendégszoba színtere, ahol minden helyiség elmaradhatatlan panorámával büszkélkedhet. Nagy üvegfelületek futnak végig a megtört homlokzatokon, melyeket a visszafogott, fehér burkolatú részletek és a fahatású kültéri homlokzati elemek váltakozásai tesznek dinamikussá.

A melegburkolatok az egész házban egységesek, a természetes kőhatású hidegburkolatok minden szinten különböző árnyalatban és mintával jelennek meg, ezáltal is dinamizmust kölcsönöznek a belső térnek.


A színek és az anyagok ilyen jellegű kombinációja a belső térben is következetesen végigvonul. Ugyanakkor a plasztikus külső, otthonosabb eleganciává szelídül a belső terekben – finoman kidolgozott részletekkel, mégis egységes összképet alkotva. A gondosan megválogatott, magas minőségű anyagok a ház szerkezetére reflektálnak: jól megfér itt egymással a nyersen hagyott látszóbeton-mennyezet, a puha textíliák és az amerikai dió, illetve márvány hatású falfelületek.

A geometrikus mintákat és a márványminta hűvös eleganciáját a barátságos fafelületek ellensúlyozzák – ez a dinamika a ház külső és belső megjelenésére egyaránt jellemző.

Helyszín: Budapest, Remetehegy
Alapterület: 300 m2

Tervező: Regőczi Dénes építész, Molnár Péter László belsőépítész, Molinter Studio

 

 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Óvatosabban tervezzük az otthonaink felújítását, de a napelemes tetőcserép továbbra is nyerő

Óvatosabban tervezzük az otthonaink felújítását, de a napelemes tetőcserép továbbra is nyerő

Halasztás és költségoptimalizálás az otthon projekteknél.

Hamarosan vízre száll Csehország első, 3D nyomtatással készült lakóháza

Hamarosan vízre száll Csehország első, 3D nyomtatással készült lakóháza

Az épületet egy nyomtatókarral ellátott robot készíti.

A ház, ahol úgy élhetsz, mint egy sziklába vájt barlangban

A ház, ahol úgy élhetsz, mint egy sziklába vájt barlangban

A sziklás, kopár táj nemcsak az inspirációt adta, de eszközként is szolgált a ház megtervezéséhez.

Hirdetés