Világszínvonalú designegyetemet kapott a magyarországi kreatívipar.

Ahhoz, hogy a kreatívipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, szükség van világszínvonalú oktatásra Budapesten. Ezt biztosítja egy valóban XXI. századi, a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes dizájnegyetem. A kormány 2014-ben döntött a MOME campusfejlesztésről, majd mindvégig támogatta Kopek Gábor rektor nagy ívű tervét a MOME Campus megvalósítására.

A MOME új campusa több mint egyetem: alkotóműhely, innovációs és kutatási központ, városépítő tett is egyben. A magyar kreatívipar zászlóshajója jött létre, olyan különleges intézmény, amelyhez hasonló sincs Közép-Európában, sem tartalomban, sem pedig építészeti minőségben.

„Az új MOME campus növeli a kiváló magyar teljesítmények létrejöttének esélyeit és fölépítésének köszönhetően két magyar világsiker erősödik tovább és erősítheti Magyarországot: Budapest, a nemzet fővárosa és a magyar kreatívipar” – hangsúlyozta az építés irányításáért felelős Fürjes Balázs kormánybiztos a campus ünnepélyes megnyitóján. 

Az új campus több mint egyetem – városépítészeti érték is egyben. Világszínvonalú, 21. századi, kortárs építészeti alkotás született, miközben „Budapest zöldebb lett – a fejlesztéssel a lélegző zöldfelület gyarapodott” – hívta fel a figyelmet Fürjes Balázs.

A környék lakói számára barátságos környezetet, a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét megteremtő, tizenötezer négyzetméteres zöld közpark nyitott a lakosság számára is. 

A campus építésztervezői Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda és vezetői, Csillag Katalin és Gunther Zsolt

A campus kivitelezőjét egy szigorú nyílt, európai uniós közbeszerzési versenypályázaton választották ki, a versenyt a legalacsonyabb árajánlatot adó kivitelező nyerte. A Market Zrt. Scheer Sándor vezérigazgató vezetésével végezte el az elnyert munkát. A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig magyar tervezők tervezték és magyar vállalkozók építették. 

A MOME 25 000 m2 épületet és 15 000 m2-es közparkot magában foglaló új campusa határidőben és költségkereten belül készült el. A beruházás teljes költsége bruttó 21,4, nettó 16,8 milliárd Ft és a vállalás szerint 2019 szeptemberében megkezdődhet az egyetemi tanév.

Az építés fontosabb adatai:
•    az új és felújított épületek területe 25 000 m2 
•    a megépült helyiségek száma meghaladja a 700-at
•    az építkezés 5 éve közel 5000 embernek adott munkát és családjának megélhetést 
•    közel 68 000 m3 földkitermelés, ez több, mint 27 versenymedence térfogata 
•    több mint 1600 tonna vasbeton, ez mintegy 80 csuklós autóbusz teljes súlya
•    közel 180 km elektromos vezeték, ez Budapest-Szeged távolságnak felel meg
•    5000 konnektor és villanykapcsoló
•    több mint 4300 lámpa
•    15 000 m2 –es megújult közpark, amelyben összesen mintegy 16 000 fát, bokrot, cserjét, egynyári növény telepítettek.

Az új campuson

•    2x - megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma,
•    3x - megháromszorozódott a terek mennyisége, amelyekben az egyetem hallgatói és oktatói mindennapjaikat töltik,
•    5x - megötszöröződött a kiállítóterek területe, amelyek a hallgatók munkáinak nyilvános bemutatását szolgálják,
•    10x - megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége. 

* * *

Projektelemek

Műhelyház (MOME ONE)
A 2016 tavaszán átadott Műhelyház tervezője Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia és Németh Tamás. A Műhelyház az anyagmegmunkáló műhelyeknek ad otthont, több mint 2400 négyzetméteren 49 helyiség szolgálja az oktatást.

Média- és Műteremház (MOME TWO)
A 2018 márciusában átadott Médiaház tervezője szintén Csomay Zsófia és Németh Tamás. A több mint 4 ezer négyzetméteres, ötszintes épületben 171 helyiséget alakítottak ki, többek között ultramodern hang- és filmstúdió, modern technológiai berendezésekkel felszerelt alkotóműhelyek, kiállítóterek kaptak itt helyet. A műtermeket, alkotótereket és a hozzájuk tartozó 21. századi technikákat egyszerre csaknem 200 diák tudja használni. 

A beruházás III. ütemében megvalósult épületegyüttes – MOME Master, MOME Base, MOME Up, MOME Ground, valamint a közpark és a Gondűző-villa – tervezője az egyetem által a 2015-ben meghirdetett nyilvános építészeti tervpályázaton első helyezett 3h Építésziroda, amelynek vezetői Csillag Katalin és Gunther Zsolt. A Fürjes Balázs vezette bírálóbizottság 22 pályamű beérkezett pályamű közül választotta ki a győztest. 

MOME UP (Tudásközpont) 
A több mint 6000 m2 területű épület földszintjén a 650 m2-es könyvtár kapott helyet, közel 1800 fm könyvállomány elhelyezési lehetőségével.  Az egyetem papír- és digitális alapú könyvtára közkönyvtár, így nyitott a külső érdeklődők, a lakosság számára is. A Tudásközpontban továbbá 35 iroda és három tárgyalóterem van, amelyek az egyetem doktori iskolájának adnak otthont.

MOME BASE (B-épület)
•    Az alapképzés helyszíne
•    A teljesen új, összesen ötszintes (mélyföldszint, földszint és emelet) épület, hasznos területe közel 4000 m2.
•    Az épület különleges szerkezettel épült, amely lebegő hatást kelt, mivel a földszinti homlokzaton nem jelenik meg tartószerkezet, pillér, fal. 
•    Az épület három fő részre tagolódik: coffice, oktatói termek és otthonterek: 
o    coffice – a szintenként elhelyezett teakonyhákhoz kapcsolódó közösségi terek, illetve előteret biztosít az előadó és szemináriumi termek számára,
o    kilenc különböző méretű szemináriumi és előadóterem,
o    otthonterek 4 szinten, összesen 1164 m2 területen. A hallgatók számára kialakított tanuló és munkahelyek. Itt végezhetik féléves feladataikat, egyéni munkáikat - a nyári időszak kivételével - napszaktól függetlenül. 

MOME MASTER (A-épület)
•    A fővárosi védettségű és a megépítése óta eltelt 65 évben soha fel nem újított Farkasdy-féle főépület a pincétől a padlásig megújult, illetve új részekkel bővült ki. 
•    A mesterképzés felújított, funkcióiban jelentősen kibővített helyszíne közel 6000 m2 területű:
o    A mélyföldszinten helyezkednek el az oktatók munkahelyei és irodái
o    A földszinten kapott helyet a rektori és kancellári hivatal, előadó és szemináriumi termek és a hallgatói szolgáltató központ.
o    A felsőbb szinteken nagy, egybenyíló otthonterek vannak.
•    A 260 m2-es, eredeti formájában megőrzött auditórium 300 fő befogadására alkalmas.
o    Az auditóriumban olyan magas minőségű hangrendszer, valamint vetítési lehetőség épült ki, amely akár egy filmbemutatóra is alkalmassá teszi a termet.

MOME GROUND (MOME Szíve)
A MOME Szíve az egyetem főbejárata és egyben legnagyobb közösségi tere, a campus belső életének középpontja. Az 1500 fő befogadására alkalmas tér kapcsolja össze a különböző oktatási épületeket és a Technológiai parkot. Itt kapott helyet a naponta 400 fő kiszolgálására alkalmas nagy ebédlőtér is.

Gondűző-villa
•    A műemléki védettségű épület területe 332 m2.
•    Történeti hűség szerint helyreállítva.
•    A Gondűző-villa reprezentatív események, fogadások helyszínéül is szolgál.

Campus-közpark
Budapest legújabb, közel 1,5 hektáros közparkja, amelybe csaknem 16 000 új növényt telepítettek. A fejlesztéssel gyarapodott a lélegző felület, a lakosság számára nyitott parkban 10 000 m2 a teljes zöldfelület, amelyet utak, pihenők és utcabútorok szegélyeznek.

Parkolás:
•    31 db új zöldparkoló a Zugligeti úton
•    kerékpártárolók száma 76

Különleges megoldások

Az újjáépített főépület (MOME MASTER) nagyauditóriumában olyan hangrendszer, valamint vetítési lehetőség épült ki, amely akár egy filmbemutatóra is alkalmassá teszi a termet. Bizonyos közösségi terekben a falakat „okos” festék fedi, amelyeket így „white board”-ként, filccel írható táblaként lehet használni. Az épületben több mint 50 db LCD-kijelző és projektor van, amelyek központilag is vezérelhetők. 

A környezettudatosságot, a zöldenergia felhasználását szolgálják a Tudásközpont-épület (MOME UP) tetején lévő napelemek, valamint a homlokzat kialakítása is. Utóbbinál a belső héjat alkotó, nagy üvegfelületű nyílászárókat egy külső, kopolitüveg héj fedi, amelynek sávosan elhelyezett, homokfúvott panelei gondoskodnak az épületbe jutó fény szabályozásáról. Ez árnyékoló funkcióval bír és egyben izgalmas látványelem. Ezzel az eddig csak ipari épületeken alkalmazott megoldást értelmeztek kreatívan újra a tervezők. 
Előremutatóan környezetbarát az épület hűtése, a helyiségek többségében mennyezeti hűtés-fűtés van, a környezet kímélése érdekében a gépesített légkondicionálás csak a legszükségesebb terekre korlátozódik.

Különleges statikustervezői bravúr az új oktatási épület, a MOME BASE. Az ide belépő számára olyan élményt nyújt, mintha lebegne az épület, rendkívül könnyed, áttetsző, teljesen átlátható. Ennek kulcsa az, hogy a legfelső födém két hatalmas utófeszített monolit vasbeton gerendájára függesztésre fel az alsóbb szintek födémjeit. Ennek eredményeképpen nincsenek oszlopok, pillérek az épület tereiben. A teherbírás érdekében a több mint két méter magas gerendák belsejében elhelyezett kábelt a beton megszilárdulása után feszítik meg. Ilyen megoldással Magyarországon még nem épült épület. 

Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Káli Kis-üzem | FRISS DIPLOMA

Káli Kis-üzem | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Az építészet mozgatórugója

Az építészet mozgatórugója

Interjú az estudio Herreros partnerével, Jens Richterrel

MiConn | FRISS DIPLOMA

MiConn | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés